13.10.2017 | 10:11h ► 14:11h Beograd

Vučić razgovarao o mogućnostima primene nordijskog modela na Zapadni Balkan

Vučić razgovarao o mogućnostima primene nordijskog modela na Zapadni Balkan Foto: Novi magazin / SA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa generalnim sekretarom Nordijskog saveta ministara Dagfinom Hejbrotenom o prednostima nordijskog modela jake regionalne saradnje, kao i o mogućnosti da taj način povezivanja posluži kao primer Zapadnom Balkanu.

Kako se navodi u saopštenju, Hejbroten je naglasio da su nordijske zemlje, kao male po broju stanovnika, prepoznale prednosti zajedništva i da su, iako ne uvek lako, našle načina da stvore određeni nivo integracije i prekogranične mobilnosti, koja je stvorila uslove za izuzetan ekonomski razvoj.

On je ponudio da to iskustvo bude podeljeno sa Zapadnim Balkanom, naglasivši da je, osim ekonomskog napretka, nordijski model saradnje doveo i do velikog poverenja među narodima.

Vučić je rekao da Srbija podržava sve što može da doprinese pomirenju na Zapadnom Balkanu, stabilnosti regiona, kao i njegovom napretku, podsetivši da se zalaže za jače povezivanje zapadnobalkanskih naroda kroz stvaranje regionalne ekonomske zone.

On je, takođe, izrazio zahvalnost državama članicama Nordijskog saveta za podršku evropskom putu Srbije.

 

Saradnja nordijskih zemalja uzor za region Balkana

Iskustvo saradnje nordijskih država može da pomogne regionalnu stabilnost na Balkanu što je i osnova modernizacije Srbije i susednih zemalja, izjavio je danas potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marjanović.

"Želimo da na osnovu njihovih iskustava učinimo region Zapadnog Balkana atraktivnijim za investicije i bolji za život građana", kazao je on novinarima posle konferencija "Regionalna saradnja - nordijska iskustva" u Skupštini Srbije.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad rekao je da su nordijske zemlje, i pored mnogih međusobnih razlika, uspele da uspostave dobru saradnju i naprave uniju, jer, kako je rekao, u većini nordijskih zemalja se, kao i u većem delu Balkana, govore "različite verzije jednog jezika".

"Kako bi ste što bolje sarađivali u regionu ključne su tri stvari: potrebno je da izgradite poverenje, budete okrenuti budućnosti, i nađete praktična i pragmatična rešenja koja će svima biti od koristi", naglasio je Bjornstad.

Sekretar Nordijskog saveta ministara, koji okuplja Dansku, Finsku, Island, Norvešku, Švedsku uz Grenland, Farska i Olandska ostrva, Dagfin Hejboten istakao je da samo zajedništvo može da donese dodatnu vrednost u svim oblastima.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 14.10.2017, 13:34h PRAVOSLAVNI NORDIJCI

    Budući da "Nordijski" sistem podrazumeva odličnu saradnju više kraljevina i republika, predlažem da Srbija odmah obnovi Kraljevinu (sa minimalnim ovlašćenjima za Kralja) i da onda Beograd kao glavni centar, objedini sve iz Jugositočne Evrope, gde živi 70 miliona građana, od toga 50 miliona pravoslavaca !

Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side