19.04.2018 | 19:59h ► 20:27h Beograd

Vučić: Razgovarali smo o izveštaju Evropske komisije, regionu i Kosovu

Vučić: Razgovarali smo o izveštaju Evropske komisije, regionu i Kosovu Foto: Beta / Milos Miskov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa evropskom komesarkom Federikom Mogerini razgovarao o izveštaju Evropske komisije i da će Srbija raditi na napretku u oblasti vladavini prave, jer će to dodatno osigurati pravnu sigurnost i mogućnost za privlačenje investitora.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da je sa Mogerini razgovarao i o pitanjima u kojima je prema mišljenju EK Srbija ostvarila manji napredak ili nije ostvarila napredak, i da se nisu saglasili po svim pitanjima.

Vučić je rekao da je među temama bila situacija u regionu i pitanje Kosova i Metohije, zbog kojeg je naveo da je "veoma zabrinut".

"Uveren sam i nadam se da uz podršku gospođe Mogerini i drugih, sve opasnosti i prepreke na našem putu možemo i moramo da izbegnemo", rekao je Vučić.

On je kazao da je u izveštaju najzadovoljnihi zbog napora Srbije u ekonomskoj sveri i uspeha koji je u tome postigla.

Vučić je dodao da 68 odsto spoljnotrgovinske razmene Srbije čini razmena sa zemljama Evropske unije.

Mogerini: Insistiraću da se obaveze iz Briselskog sporazuma ispune u potpunosti

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je danas da će uvek insistirati da Beograd i Priština u potpunosti ispune dogovore iz Brisela.

"Ja uvek insistiram da je potrebno u potpunosti sprovesti dogovoreno. Iznova sam ponavljala da moramo da počenemo da radimo kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO). I drugi elementi sporazuma moraju da se sprovedu, koji još nisu realizovani", rekla je Mogerini u Beogradu.

Mogerini je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na konferenciji za novinare pozdravila početak izrade Statuta ZSO koji, kako je rekla, kasni izvesno vreme", i među neispunjenim obavezama navela sprovođenje sporazuma o energetici.

"Neću samo pratiti, nego ću dodatno raditi kako bismo obezbedili druge korake", rekla je Mogerini.

Vučić je rekao da je siguran da Albanci neće ispuniti svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i da nije saglasan sa Mogerini da ima još stvari koje treba ispuniti iz sporazuma.

Mogerini: Uskoro otvaranje novih poglavlja

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je danas u Beogradu da pristupni pregovori Srbije i EU dobro napreduju, iako ima oblasti u kojima nije zabeležen veći napredak.

Mogerini je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da se uskoro može očekivati otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU, odnosno tokom bugarskog predsedavanja.

"Sigurna sam ne samo u posvećenost predsednika, već i Vlade, da postignu progres i u oblastima koje dosad nisu imale dobar napredak", rekla je Mogerini.

Visoka predstavnica je rekla da je s Vučićem razgovarala o dijalogu s Prištinom i dodala da treba u potpunosti primeniti sve postignute sporazume, uključujući i onaj o osnivanju Zajednice srpskih opština, ali i o energetici.

"Poslednje je vreme da se oni primene", rekla je Mogerini.

Predstojeći samit u Sofiji je važan sastanak, rekla je Mogerini i izrazila nadu da će to dati nov podstrek dubljoj saradnji u regionu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side