Vučić, Rama i Zaev: Pandemija naglasila potrebu za jačanjem saradnje u regionu
30.10.2020 Beograd

Vučić, Rama i Zaev: Pandemija naglasila potrebu za jačanjem saradnje u regionu

Vučić, Rama i Zaev: Pandemija naglasila potrebu za jačanjem saradnje u regionu Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev saglasili su se danas da je kriza izazvana pandemijom koronavirusa naglasila potrebu za intenziviranjem saradnje i regionalnim ekonomskim povezivanjem.

Oni su danas na sastanku putem video linka obnovili inicijativu za unapređenje regionalne saradnje koja je bila odložena zbog pandemije i izbora u Srbiji i Severnoj Makedoniji, saopšteno je iz Predsedništva.

Lideri su konstatovali da je inicijativa u potpunosti u skladu sa Berlinskim procesom, te da predstavlja dobru osnovu za predstojeći Samit lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u Sofiji.

Posebno su istakli da je od izuzetne važnosti za zapadnobalkansku šestorku da se dodatno angažuje na unapređenju regionalne saradnje, te su stoga uputili poziv Prištini da se pridruži ovoj inicijativi.

Predsednik Vučić i premijeri Rama i Zaev dogovorili su se i da formiraju stalnu radnu grupu koja će uključivati zvanične predstavnike vlada svake od zemalja učesnica, u cilju ubrzanja procesa potpisivanja i sprovođenja dogovorenih aktivnosti u okviru inicijative za unapređenje regionalne saradnje.

Ova inicijativa, naglasili su, može da se iskoristi i za identifikovanje zajedničkih infrastrukturnih projekata usmerenih na razvoj regiona, a u skladu sa Ekonomsko-investicionim paketom EU za zemlje Zapadnog Balkana.

Trojica lidera su izrazili nadu da će i Vlade Crne Gore i Bosne i Hercegovine uskoro moći da se pridruže ovoj inicijativi, čime bi se ostvarila bolja ekonomska saradnja između svih država regiona što bi rezultiralo povećanjem sloboda, trgovinske razmene i boljeg životnog standarda za sve ljude u regionu, navodi se u saopštenju.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side