18.05.2017 | 13:27h ► 14:15h Beograd

Vučić: Pretpostavljam da ću ići u Brisel na sastanak premijera Zapadnog Balkana

Vučić: Pretpostavljam da ću ići u Brisel na sastanak premijera Zapadnog Balkana Foto: Beta / Damir Sagolj
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da pretpostavlja da će 24. maja ići u Brisel na sastanak premijera Zapadnog Balkana. "Nisam ja taj koji može da bira društvo, a verovatno i oni drugi bi izabrali nekog drugog da mogu", rekao je Vučić novinarima u Odžacima.

On je dodao da "misli da je dobio pozivnicu" za taj sastanak.

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) Federika Mogerini pozvala je šestoricu premijera sa Zapadnog Balkana 24. maja u Brisel "da bi se razmotrila situacija u svetlu najnovijih zbivanja" u regionu, izjavila je Maja ;Kocijančič, predstavnica za štampu Federike Mogerini.

Na nezvaničnoj radnoj večeri visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Mogerini želi da sa premijerima Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije "zajednički sagleda kako dalje ići napred", dodala je Maja Kocijančič.

 

Vučić: Samo me zanima kako će se Makedonija ponašati prema Srbiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ga samo zanima kako će se Makedonija ponašati prema Srbiji, a da ga ne zanimaju unutrašnji odnosi u Makedoniji.

On je novinarima u Odžacima rekao da mu ne smeta "kada ga vređa" mandatar za sastav makedonske vlade Zoran Zaev, već da ga "jedino interesuje da Srbiju ostave na miru".

"Ne bih da komentarišem odnose u Makedoniji. Meni ne smeta što me je vređao, za mene je važno kako ćete da se donosite prema Srbiji. Ako sam kritikovao Makeodniju, kritikovao sam zato što su glasali za ulazak Kosova u UNESKO", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da će videti kako će Makedonija pstupiti na novom glasanju o prijemu Kosova u tu organizaciju UN.

Zaev, kome je juče predsednik Makedonije uručio mandat za sastav nove vlade, rekao je da mu je neprijatno na koji način Srbija komentariše zbivanja u Makedoniji, ali da će se on truditi da ima dobre odnose s Beogradom.

"Vidite, (premijer Srbije Aleksandar) Vučić je vodio kampanju i bukvalno u svakom svom nastupu govorio o nekakvom 'makedonskom scenariju'. Nažalost, to je, makar meni, bilo neprijatno slušati, to kako naš sused govori o Makedoniji", rekao je Zaev.

 

Vučić: I za EU bi bilo poniženje da Haradinaj učestvuje u dijalogu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da bi i za EU bilo poniženje da glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom bude Ramuš Haradinaj, za koga srpsko tužilaštvo ima direktne dokaze da je počinio neke od najtežih ratnih zločina.

"Nastavićemo dijalog, ali ga mi nismo suštinski imali poslednjih šest meseci", rekao je Vučić novinarima u Odžacima upitan o mogućnosti da Haradinaj postane premijer Kosova i glavni pregovarač sa Srbijom u briselskom dijalogu.

Vučić je rekao da je na poslednja dva sastanka u Briselu primetio "sve promenilo" u dijalogu s Prištinom.

"Nakon poslednja dva susreta rekao sam (predsedniku Srbije Tomislavu) Nikoliću da sam video da se sve promenilo, da je sve dugačije, da ništa ne pitaju EU, da imaju nekog drugog na koga se oslanjaju", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da bi Srbija pogazila i domaće pravosuđe i tužilaštvo ali i žrtve, ako bi zaboravila na zločine koje je počinio Haradinaj.

Premijer je rekao da ostaje da se vidi šta će biti na izborima na Kosovu, gde nastaju dve koalicije: jedna u kojoj su bivše vođe OVK, i "američka", na čelu s Bedžetom Pacolijem.

Po Vučićevim rečima, Srbija i srpski narod bi trebalo da gledaju sebe.

Dodao je da jedna od tema razgovora u Briselu mora da bude i Zajednica srpskih opština koja je deo sporazuma potpisanog pre četiri godine.

On je rekao da je video i poslednji "nonpejper" u kojem se Priština žali EU na vojne vežbe Srbije.

"Hoće da nam zabrane da svoje oružje pokažemo svom narodu. Ništa više ne razumem, kao da su svi sišli sa uma, kao da je zona sumraka", rekao je Vučić i dodao da "svi ti napadi iz Prištine nemaju veze s predizbornom kampanjom".

"Ne odgovaram na uvrede, zbog mirnog tona i racionalnog stava nismo nimalo slabiji od onoga što vređa", rekao je Vučić.

Vučić je to rekao u Odžacima gde je danas prisustvovao otvaranju jednog novog proizvodnog pogona.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw