10.08.2017 | 08:45h ► 12:29h Beograd

Vučić: Pre kraja godine izneću mišljenje o Kosovu i Metohiji

Vučić: Pre kraja godine izneću mišljenje o Kosovu i Metohiji Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će pre kraja godine izneti svoje mišljenje o rešenju pitanja Kosova i Metohije.

"Pre kraja godine", kazao je Vučić za Radio-televiziju Srbije upitan kada će izneti svoje mišljenje o pitanju Kosova i Metohije.

Vučić je rekao ida je za uređenje budućnosti Srbije važno barem pokrenuti unutrašnji dijalog oko Kosova i Metohije.

"Ne mogu da govorim o nečemu što je konačno, mogu da govorim o nečemu što je važno za budućnost Srbije. Znam Albance, znam Srbe, ali ako ne bismo pokušali da uredimo budućnost, onda ne bi trebalo da se bavim ovim poslom", kazao je predsednik Srbije.

On je ocenio da je važno da svi počnu da razmišljaju na drugačiji način, a ne da se želi Srbija koja tavori.

 

Vučić: Očekujem veći broj domaćih dobavljača za Ikeu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se uskoro povećati broj domaćih kompanija koji će postati dobavljači za švedskog proizvođača nameštaja i pokućstva za domaćinstva Ikea.

"Još ništa ne smem da otkrivam, ali očekujem da će to biti još više i mnogo bolje u kratkom vremenskom periodu. Za šest meseci ćemo da razgovaramo i videćete da građani Srbije mogu da proizvode mnogo više za Ikeu na globalnom nivou nego što je to bio slučaj do danas", kazao je Vučić uoči otvaranja prve robne kuće Ikea u Srbije.

On je podseto da su oklagija i daska za sečenje mesa za sada jedni proizvodi iz Srbije koji se nalaze u Ikei, što, kako je naveo, govori koliko smo sami krivi što u prošlosti nismo bili uspešnij.

Vučić je istakao da "dolazak Ikee znači da je Srbija sada na mapi 49 pristojnih i uređenih zemalja, posle 25 godina pokušaja".

"To je put promene, pobede, konkurencije i tržišnog duha koji smo želeli da razvijamo od 90-ih godina", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da je dolazak Ikee poruka i za druge investitore, podsetivši da je Srbija trenutno jedna od najboljih zemalja u svetu po grinfild investicijama, što se odrazilo i na povećanje broja zaposlenih.

"Mislim da imao u ovom kvartalu nanjnižu stopu nezaposlenosti u poslednjih 25 godina", rekao je predsednik Srbije i dodao da uskoro sledi povećanje plata u javnom sektoru i penzija.

Vučić je naglasio da to znači da je uspela posvećenost i ozbiljnost države u rešavanju problema, što moje postignuto preko noći.

"Ako je jedna strana zadovoljna, a druga nezadovoljna, onda nema kompromisa", kazao je Vučić.

 

Vučić: Očekujem pozitivan uticaj Ikee na domaću proizvodnju nameštaja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas očekuje da će dolazak kompanije Ikea u Srbiju delovati pozitivno i na domaće proizvođače nameštaja i opreme za domaćinstvo, kao i da očekuje rast kupovine te robe.

"Prizvodnja nameštaja u Srbiji će dolaskom Ikee da napreduje, a ne da nazaduje", rekao je Vučić na otvaranju prve robne kuće tog švedskog proizvođača u Srbiji.

On je istakao da je ponosan što je Srbja brzo ispunila uslove za povratak Ikee na ovo tržište i naveo da će robna kuća biti simbol uspeha i znak da je Srbija na dobrom putu.

"Ikei želim da decenijama ostane u Srbiji i da bude još više projekata i robnih kuća, radnicima da budu zadovoljni uslovima rada, građani zadovoljni uslugom", kazao je Vučić.

Trenutno se u robnim kućama Ikee u svetu mogu naći samo oklagija i daska za sečenje jednog proizvođača iz Srbije, a na pitanje novinara da li se može očekivati još domaćih prouzvođača u tom trgovinskom lancu Vučić je kazao da "to zavisi od nas šta možemo da ponudimo i da li možemo da budemo konkurentni."

"Možemo da budemo optimisti, odnosno nisam pesimista", kazao je Vučić i najavio za mesec dana dobre vesti u vezi sa uključivanjem domaćih dobavljača u Ikein lanac.

Direktor Ikee za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbeke je kazao da su cene u robnoj kući Ikea u Srbiji niže nego u regionu i da ta kompanija želi da ima više dobavljača iz Srbije.

"Stavramo interesovanje za uređenje doma čime se povećava proizvođa nameštaja i opreme za domaćinstva", rekao je Vanoverbeke.

On je podsetio da je izgradnja robne kuće u Bubanj potoku trajala 16 meseci i istakao da će u tom objektu građanima biti ponuđen kvalitetan dizajn nameštaja i opreme za domaćinstvo po pristupačnim cenama.

"Ikea u Srbiji nije samo robna kuća već daje doprinos celokupnoj srpskoj ekonomiji. To nije samo investicija od 70 miliona evra već znači i 350 kvalitetnih poslova", rekao je Vanoverbeke.

On je dodao da će svi zaposleni u robnoj kući Ikee imati imati mogućnost za razvoj, kvalitetne plate i uslove rada.

Nekoliko stotina građana od jutros je ispred robne kuće Ikee čekalo otvaranje objekta.

 

Vučić i odlazeći ambasador Kanade u Beogradu: Povećan priliv kanadskih investicija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i odlazeći ambasadora Kanade u Beogradu Filip Pinington ocenili su danas da se povećao priliv kanadskih investicija u Srbiji, ali da bi bilo korisno kanadske privrednike više informisati o ekonomskoj situaciji u Srbiji, kao i o mogućnostima za ulaganje.

Kako je saopšteno iz Predsedništva, Vučić je izrazio očekivanje da će doći do povećanja ekonomske saradnje, posebno u oblasti rudarstva i turizma, čemu bi trebalo da doprinese i potpisivanje Sporazuma o vazdušnom saobraćaju i otvaranje direktne vazdušne linije između dveju zemalja.

Vučić, koji je primio Piningtona u oproštajnu posetu, zahvalio je ambasadoru na saradnji i ličnom doprinosu koji je dao razvoju odnosa Srbije i Kanade.

Ocenili su i da je u toku oživljavanje političkog dijaloga dveju zemalja, o čemu svedoči i odluka guvernera i premijera Kanade da pošalju specijalnog izaslanika na nedavni svečani prijem povodom stupanja Vučića na dužnost predsednika Srbije.

Predsednik Vučić je zahvalio na podršci koju Kanada pruža evropskom putu Srbije, a ambasador Pinington je rekao da je tokom svog diplomatskog mandata u Srbiji bio svedok značajnih promena i napretka srpskog društva i ekonomije.

Oni su u razgovoru ukazali i na važnost unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.

Pinington je preneo podršku Kanade politici unutrašnje i regionalne stabilnosti, koju vodi predsednik Vučić, dodaje se u saopštenju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side