Vučić pozvao članice UNESCO da poštuju povelju - bez Kosova u organizaciji
13.11.2019 | 20:05h ► 20:30h Beograd

Vučić pozvao članice UNESCO da poštuju povelju - bez Kosova u organizaciji

Vučić pozvao članice UNESCO da poštuju povelju - bez Kosova u organizaciji Foto: Beta / SZSMPS /Dimitrije Goll
Tokom trodnevne posete Parizu, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić obratio se učesnicima 40. zasedanja Generalne konferencije UNESCO, što je, kako je rekao, bila dobra prilika da još jednom govori o zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji. Vučić je u Parizu poručio da je UNESCO stub koji drži sve, i pozvao države članice te organizacije da Povelja UNECO mora biti poštovana.

Zasedanje Generalne konferencije UNESCO i panel "Mišljenja mladih o multilateralizmu" za predsednika Srbije bila je prilika da međunarodnu javnost upozori da postoje, kako Aleksandar Vučić kaže, pritisci da se srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji preda nekom drugom.

"Kulturno nasleđe doprinosi identitetu nacije, ali istovremeno pripada celom čovečanstvu. Zbog toga, posebnu pažnju treba posvetiti prigodnim i efikasnim metodama njegove zaštite od svih oblika nasilja i ekstremizma, koji su u današnje vreme globalna pretnja. Nažalost, ozbiljan primer srpskog kulturnog, duhovnog i istorijskog nasleđa na Kosovu i Metohiji je dokaz koliko je uloga UNESCO važna u zaštiti i očuvanju nasleđa, naročito u kriznim trenucima. Dodavanjem na listu ugroženog kulturnog dobra, četiri primera srpske srednjevekovne baštine na Kosovu i Metohiji su sačuvana. Manastir Dečani, Pećka Patrijaršija, Manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške. Stotine lokaliteta i monumenata su i dalje ugroženi", rekao je predsednik u UNESCO.

Novinarima koji prate predsednika tokom posete francuskoj prestonici, Vučić je posle obraćanja poručio da je uveren da Kosovo ne može biti deo UNESCO, jer su članice isključivo međunarodno priznate države.

Osim o kulturnom nasleđu, govorilo se i o obrazovanju, a srpski ministar prosvete kaže da je UNESCO za obrazovanje i nauku - neiscrpan poligon.

"Glavna tema je priznavanje diploma. Zatim imamo te specifičnosti sa Evropskom komisijom, region Zapadnog Balkana je tu posebno osetljiv, ta tema posebno napreduje. Učenje dece u teškim uslovima, uslovima ekstremizma su takođe jedna velika tema koju UNESCO podstiče. Srbija ima tu jako dobre rezultate - svu decu iz migrantskih područja uključili smo u obrazovni sistem", kazao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

U Parizu i o aktuelnim političkim pitanjima. Vučić kaže da Francuska želi da kosovsko pitanje bude rešeno, ali je govorio i o napadima na regionalnu inicijativu "mini Šengen", što - uveren je predsednik Srbije - pokazuje koliko je ta inicijativa dobra.

To je stav u kome su se Vučić i albanski premijer Edi Rama ujedinili.

"Političari u Prištini suprotstavljanjem inicijativitivi za stvaranje "malog Šengena" ugrožavaju spoljnu politiku Albanije zbog svojih unutrašnje političkih interesa. Dugo vremena sam objašnjavao lideru pokreta "Samopredeljenje" i verovatno sledećem premijeru Kosova, Albinu Kurtiju, u čemu je značaj "malog Šengena" i bio bih iznenađen ukoliko nije shvatio, jer je dovoljno inteligentan", kazao je Rama.

Delegacija Srbije bila je iznenađena gostoprimstvom francuskog domaćina - Emanuela Makrona, kome je Aleksandar Vučić, kako sam kaže, uputio i molbe i pitanja kako bi do pomeranja i primene nove metodologije po pitanju Kosova uskoro došlo.

 

Želimo dobre odnose s Hrvatskom, ali mi ne pada na pamet da se pokunjim

Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da će sutra saopštiti da li će ići u Zagreb na izborni kongres Evropske narodne partije (EPP), da želi dobre odnose s Hrvatskom, ali da nema nameru da spušta glavu pred bilo kim.

"Doneo sam odluku, ali ću je sutra saopštiti. Za mene je važno da mi ostavimo prostor za izgradnju dobrih bilateralnih odnosa (s Hrvatskom), ali mi ne pada na pamet da se pokunjim pred nekim ili da spuštam glavu, a da za to nema nikakvog razloga", rekao je Vučić danas za RTS na kraju trodnevne posete Parizu.

On je dodao da "predstavlja slobodarsku zemlju i ponosan narod koji ni od koga nije zaslužio ni packe niti da sklanja pogled u stranu".

Vučić je kazao da će odluku o odlasku u Zagreb prvo saopštiti šefu EPP Žozefu Dolu i da će ona biti dobro obrazložena.

"Sutra ću razgovarati sa šefom EPP Žozefom Dolom, želim prvo njemu da saopštim odluku, a onda ću javnost upoznati i s odlukom i s obrazloženjem te odluke", naveo je Vučić.

autor: JU izvor: N1 / Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side