Vučić pozvao Jeremića, Đilasa, Obradovića, Bakića da odrede vreme i mesto susreta
13.06.2019 Beograd

Vučić pozvao Jeremića, Đilasa, Obradovića, Bakića da odrede vreme i mesto susreta

Vučić pozvao Jeremića, Đilasa, Obradovića, Bakića da odrede vreme i mesto susreta Foto: Beta/Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas opozicione lidere Dragan Đilasa, Vuka Jeremića, Boška Obradovića, i sociologa Jovu Bakića da odrede vreme i mesto njihovog susreta.

 


Vučić je to izjavio upitan na konferenciji za medije u Beogradu o izjavi sociologa Bakića da će biti sukoba u Srbiji i da vlast neće mirno otići.

"To je demokratsko rešenje onih koji kukaju na nasilje, kažu da su 'duge cevi' spas. Ajd' k'o boga te molim, nemoj više da pretiš po tim novinama! (Vuk) Jeremić, (Dragan) Đilas, (Boško) Obradović i Jovo Bakić evo recite mi gde da dođem, ja sam sam, a vas petorica mene jednog prebijte da dobijem te grdne batine - kao boga vas molim uradite to već jednom!", rekao je Vučić.

Poručio im je da "ne kukaju više i ne plaču po novinama", a negodovao i zato što tužilaštvo ne reaguje na pretnje, jer je tužioce i sudije postavila prethodna vlast 2012. godine.

Govoreći o suđenju po tužbi Vuka Jeremića protiv njega, Vučić je rekao da se nije pozvao na imunitet, da je istina sve što je rekao o Jeremiću i ponovio da je "Jeremić lopov".

Vučić je kazao da će se odazvati sudskom pozivu i zamolio poslanike Skupštine Srbije da što pre sazovu sednicu i ukinu mu imunitet.

Predsednik Srbije je rekao i da nije zainteresovan za "medijaciju" u tom slučaju, i da će, ukoliko bude osuđen, otići u zatvor, jer "nema para da plati odštetu" koju traži Jeremić.

 

Srbija će biti u još težoj situaciji ako ne bude bilo samita u Parizu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija biti u "još težoj situaciji" ako ne bude bilo samita u Parizu najavljenog za 1. jul.

"Ako ne bude Pariza bićemo u težoj situaciji nego sada, i mi i ceo region", rekao je Vučić.

On je kazao da je Srbija spremna da vodi "konstruktivan dijalog", ali da "ne odustaje od osnovnih principa sa kojima uvek ide u razgovor". Dodao je i da je za razgovor "potrebno najmanje dvoje".   

 

Haradinaj nema podršku Nemačke za takse

Predsednik Srbije rekao je da kosovski premijer Ramuš Haradinaj nema podršku Nemačke za takse, ali će tražiti način da ostanu.

Na pitanje da komentariše to što je Haradinaj rekao, posle boravka u Nemačkoj, da je zadovoljan, Vučić je rekao da je Haradinaju potrebno malo da bi bio zadovoljan, za razliku od njega koji uvek misli da se može bolje i više.

Vučić je istakao da ne misli da Haradinaj ima puno razloga da bude zadovoljan.

"Zajednički imenitelj" za Haradinaja i predsednika Kosova Hašima Tačina je u tome, rekao je Vučić, ko se više od njih kune u nekog predstavnika američke administracije.

"Nije Haradinaj sam osmislio sve gluposti koje radi u poslednje vreme. Neka on radi svoj posao, mi ćemo svoj", istaktao rekao je Vučić. 

 

Uputiću poziv Trampu da poseti Srbiju i tražiti podršku za rešenje Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u narednih desetak dana ponovo pozvati predsednika SAD Donalda Trampa u posetu Srbiji, i da će s nekim od Trampovih najbližih saradnika "pokušati da razgovara" o Kosovu i zatraži podršku za kompromisno rešenje.

On je to rekao upitan o proslavi 20 godina od ulaska snaga NATO na Kosovo, u sredu u Prištini, i povodom izjave američkog zvaničnik Metju Palmera u Prištini da će SAD i dalje biti na strani Kosova.

"Naravno da je Amerika uz Kosovo i da će da ga štiti. To rade i Nemačka i druge zemlje Kvinte i utoliko je za nas problem veći i teži", rekao je Vučić.

On je dodao da je to ključni problem Srbije ali će se država boriti za nacionalne interese.

"Nama ostaje da se borimo i borićemo se. Naš cilj je da Srbija nema neprijatelje i da sa onima koji su nekad to bili, pokušamo da imamo normalne i uravnotežene odnose", rekao je Vučić.

Na pitanje o sastanku Palmera s delom opozicije u Beogradu, rekao je da ga ne interesuje o čemu su razgovarali i ocenio da taj sastanak ne znači pobedu opozicije na izborima.

"Mnogi misle da kada se sretnu s nekim od Amerikanaca, znači: 'Evo ih, dolaze na vlast'. Tako mala deca razmišljaju. Promenila su se vremena, morate da imate podršku naroda, to je suština", istakao je Vučić i dodao: "Neka su se sastali, neka se vole koliko hoće i rade šta hoće".

 

Molim Crnu Goru da ne usvaja predlog zakona koji može da ugrozi imovinu SPC 

Vučić je da će Srbija preko Venecijanske komisije zamoliti da se ne usvaja Predlog zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori jer taj akt nije dobar za srpski narod i dodao da bi njegovo usvajanje neminovno ugrozilo inače dobre odnose dve zemlje.

"Moja molba, a ja ne mogu da to zahtevam kao predsednik druge države, je da takav zahtev ne usvoje. To je moja molba, nada i želja. Jer srpka crkva vekovima postoji na tom tlu i ona je zaštita i utočište ne samo srpskom narodu već i mnogima koji se osećaju kao Crnogorci. Zato je to moja molba vlastima u Crnoj Gori. Ukoliko je ne usliše - to je njihovo pravo i mogućnost i to ćemo razumeti i umeti da se u skladu sa tim ponašamo", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da bi eventualno usvajanje tog zakona u značajnoj meri pokvarilo dobre odnose koji sada postoje između dve zemlje i ocenio da bi svako ugrožavanje imovine srpske crkve u Crnoj Gori neminovno ugrozilo odnose dve zemlje, što on ne želi.

On je ocenio da u Crnoj Gori nije u pitanju nikakva mitropolija ili patrijaršija, već da je reč o Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Mi poštujemo Crnu Goru kao državu i želimo dobre odnose sa Crnom Gorom i svim njenim građanima", rekao je Vučić.

On je naveo da njegov saradnik Nikola Selaković nije govorio o sadašnjoj Crnoj Gori kada je pričao o tome da je to srpska država, već da je govorio da je to tako bilo u istoriji.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 13.06.2019, 13:57h RAVNOPRAVNI DUEL na N 1

    Najbolje je da se susret održi na N1 , gde bi 5 opozicionih lidera imalo po 5 minuta , a Predsednik Vučić po 5 min svakom da odgovari !

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side