14.08.2018 Beograd

Vučić: Potrebna snažna vojska da bi sačuvala slobodu i nezavisnost zemlje

Vučić: Potrebna snažna vojska da bi sačuvala slobodu i nezavisnost zemlje Foto: Beta/Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je bi se sačuvala sloboda i nezavisnost zemlje potrebna snažna i odgovorna vojska sa ljudima spremnim i sposobnim da odbrane državu od svakog agresora.

Vučić je prilikom obilaska Vojno tehničkog instituta "Žarkovo" u Beogradu, gde je razgovarao sa 48 novozaposlenih, rekao da je taj institut "centralni nervni sistem kompletne armije, naoružanja i budućnosti Srbije".

On je kazao da je Vojska Srbije inovativno, tehnički i tehnološki u zaostatku za drugima, ali da mora da ide napred i da se trudi to da postigne vrednim radom.

Vučić je naveo da je VTI 2005. godine ostao bez velikog broja zaposlenih i da sada radi sa samo 73 odsto svojih kapaciteta, te im poručio da "slobodno" mogu još ljudi da zapošljavaju.

On je zamolio zaposlene u Institutu da im to ne bude "samo odskočna daska" već da se posvete državi, a da će država stvoriti uslove da im život bude lakši kroz povećanje plata i mogućnost kupovine stanova po povoljnijim uslovima.

 

Kome se ne sviđa neka napusti vlast

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić poručio je danas kolegama iz SNS i koalicionim partnerima da mogu da izađu iz vlasti ako to žele i da ne sede na "dve stolice".

"Idi gde god hoćeš, svako iz SNS i svako sa drugog mesta slobodno idite samo nemojte da sedite na dve stolice. Kome god se ne sviđa neka ide", rekao je Vučić novinarima u Beogradu odgovarajući na pitanja o situaciji unutar SNS i odnosa sa koalicionim partnerima.

On je kazao da kome se ne sviđa bolje da ode odmah nego da mu kada "dođe teško vreme zabije nož u leđa".

Upitan da li će SPS izaći iz Vlade Srbije Vučić je kazao da ne postoji realna opasnost za to.

"Poznavajući SPS, SPS ne bi izašao iz vlade ni za šta na svetu. SPS bi mogao da promeni partnera i to bi moguće uradili odmah čim bi im se ukazala prilika, ali ta prilika ne postoji u ovom trenutku", rekao je Vučića, a potom dodao da je to rekao u šali.Povodom natpisa da je razočaran u svoje stranačke kolege on je kazao da najvećem broju svojih partijskih saradnika veruje.

"Da li sam većini njih obezbedio karijere? A zar nisam, bar sam im pomogao malo, a velik broj njih na korektan i častan način obavlja svoju dužnost", kazao je Vučić.

 

Merkel nas je već razgraničila

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je danas na izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel koja se protivi ideji razgraničenja Srbije sa Kosovom navodeći da je već pet godina njen stav isti, ali da je ona razgraničila Srbiju prihvatanjem nezavisnog Kosova.

"Ono što je rekla Angela Merkel, ako to smem da prevedem za naše građane, kada je rekla da je protiv razgraničenja, ona nas je već razgraničila tako što je Kosovo odvojeno do Srbije i to tako da je celo Kosovo nezavisna država", rekao je Vučić novinarima u Vojno-tehničkom institutu u Beogradu.

On je kazao da "nije ni za šta kriv" i da je svaki put posle sastanka sa nemačkom kancelarkom isticao da imaju drugačiji pogled na rešenje kosovskog pitanja.

Naglasio je da je ne samo za Merkelovu, već i za ceo zapadni svet Kosovo nezavisna, suverena i nedeljiva teritorija, koja pripada Albancima u Prištini i da to nema nikakve veze sa Srbijom.

Vučić je kazao i da je razočaran reakcijom dela javnosti na to što je pokušao da građani Srbije dobiju više po pitanju Kosova.

"Jel rekla Angela Merkel da je razgraničenje završeno, jesmo li dobili takav odgovor po hiljaditi put, šta ću onda ja mali, kuda ću protiv Merkel, Rade Trajković, Save Jovanovića, (Dragana) Đilasa, (Vuka) Jeremića", rekao je on.

Ocenio je i da je sada izvesno jedino to da se konačno rešenje za Kosovo neće postići brzo.

"Ovo će da traje mnogo duže, to da će nešto da bude gotovoo za dva - tri meseca zaboravite", kazao je predsednik.

Vučić je kazao i da bi sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem trebalo da se sretne u Birselu u septembru, ali da je moguće i da će se videti u Austriji pre toga, što još nije odlučio.

"Da li ću otići tamo ili ne, zavisiće od toga da vidim gde smo stali i postoji li mogućnost za nekakav izlaz iz teške situacije u kojoj se nalazimo", kazao je Vučić.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedeljak u Berlinu, posle sastanka s predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, da na Balkanu neće biti promena granica i da to "izgleda svaki put mora da se ponavlja".

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare navela da sve zemlje Zapadnog Balkana i dalje imaju perspektivu članstva u EU i ukazala na značaj saradnje među zemljama

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side