19.07.2018 | 11:02h ► 12:53h Beograd

Vučić: Srbija spremna da iskoristi pozitivan trenutak za ubrzanje procesa pridruživanja EU

Vučić: Srbija spremna da iskoristi pozitivan trenutak za ubrzanje procesa pridruživanja EU Foto: Beta / Milan Obradović
Srbija je spremna da iskoristi pozitivan trenutak stvoren strateškim dokumentom Evropske komisije o kredibilnoj politici proširenja na Zapadni Balkan, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa evropskim komesarom za budžet i ljudske resurse Ginterom Etingerom.

U saopštenju predsednikovog kabineta se navodi da je Vučić ocenio da bi elemente predloga novog budžeta EU, poput onih koji se tiču dodatnih ulaganja u inovacije, infrastrukturu i poljoprivredu, trebalo iskoristiti, i da je važno što sadašnji predlog budžeta podrazumeva i značajno povećanje izdvajanja za pretpristupnu pomoć potencijalnim kandidatima.

Vučić je kazao i da očekuje snažniju podršku Evropske komisije za ubrzanje procesa pregovora o pristupanju, da iz Izveštaja Evropske komisije proizilazi da Srbija sprovodi brojne političke i ekonomske reforme i da je spremna da nastavi da ih sprovodi.

Etinger je rekao je da je veoma važno da zna šta su očekivanja Srbije u pogledu evropskih fondova.

"Imamo konstruktivne odnose i bez obzira na različite izazove i prepreke, Srbija, uz svesrdnu podršku Evropske komisije, uspešno i kontinuirano napreduje na svom evropskom putu", ocenio je Etinger.

 

Vučić podržao osnivanje Fondacije za istraživanja za Zapadni Balkan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas na sastanku sa predsednikom Nemačke nacionalne akademije nauka "Leopoldina" Jorgom Hakerom podržao inicijativu za formiranje Fondacije za istraživanja za Zapadni Balkan, saopštio je njegov kabinet.

 Vučić je na sastanku posvećenom bilateralnoj saradnji u oblasti nauke i obrazovanja u okviru Berlinskog procesa rekao da aktivnosti buduće Fondacije mogu da imaju efekat u zadržavanju talentovanih mladih ljudi u Srbiji i regionu i povratak mladih naučnika iz sveta i razvoj njihovih karijera u zemlji.

Haker je naveo da su do sada održane četiri konferencije naučnih ustanova sa Zapadnog Balkana, iz kojih su proistekli prvi rezultati u stabilizaciji odnosa naučnih krugova u regionu, a izrazio je i spremnost za jačanje naučne saradnje između Srbije i Nemačke.

 

Vučić i predsednik parlamenta Egipta: Jačati saradnju posebno u ekonomiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik egipatskog parlamenta Ali Abdel Aal ocenili su tokom današnjeg sastanka u Beogradu da su odnosi dve zemlje prijateljski i dobri i založili se za jačanje saradnje posebno na ekonomskom planu.

Kako je saopšteno posle razgovora, Vučić je istakao da je Egipat iskreni prijatelj i Srbije i srpskog naroda i da je neophodno raditi na intenziviranju saradnje na svim nivoima, naročito na jačanju ekonomskih odnosa.

Vučić je izrazio nadu da će Egipat i dalje uvažavati interese Srbije u međunarodnim organizacijama.

On je istakao da Srbija na Balkanu i Egipat na Bliskom istoku i afričkom kontinentu dele odgovornost za stabilnost svojih regiona, što je još jedna dodirna tačka za jačanje odnosa dveju zemalja.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, Ali Abdel Aal je istakao da su Egipat i Srbija na regionalnom i međunarodnom nivou prijateljske države i naglasio da Egipat ne zaboravlja podršku koju im je Srbija pružila 1973. i 2013. godine u borbi protiv terorizma.

On je rekao da ekonomska saradnja ne prati političke odnose i dodao da Egipat ima dobre građevinske kompanije koje rade širom sveta, naročito na izgradnji mostova, kanala i puteva, nadajući se skorom ulasku egipatskih kompanija na srpsko tržište.

U razgovoru je bilo reči i o saradnji u oblasti turizma i uspostavljanju redovne avio linije Beograd-Kairo, a Vučić je uputio poziv predsedniku Egipta Abdelu Fatahu el Sisiju da poseti Srbiju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side