Vučić: Očekujem Makrona početkom decembra u Srbiji
11.09.2018 | 11:38h ► 16:09h Beograd

Vučić: Očekujem Makrona početkom decembra u Srbiji

Vučić: Očekujem Makrona početkom decembra u Srbiji Foto: Beta/Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas očekivanje da će francuski predsednik Emanuel Makron posetiti Srbiju početkom decembra.


Vučić je posle susreta sa članom Odbora za spoljne poslove Senata Francuske Olivijeom Kadikom kazao da će to biti veoma važna poseta za Srbiju jer su kako je ocenio, dve zemlje "prijatelji od davnina".

"U prvih šest meseci ove godine uvećali smo trgovinsku razmenu sa Francuskom za devet odsto. Prošle godine ukupna razmena iznosila je 995 miliona evra a ove godine će prvi put biti veća od milijardu evra. Uskoro otvaramo rekonstruisani spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, sve to pokazuje da ponovo imamo bliske odnose koji govore ne samo o zajedničkoj prošlosti nego i o zajedničkoj budućnosti", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je kazao da je sa francuskim senatorom razgovarao o regionalnim pitanjima, dijalogu sa Prištinom i francuskim investicijama u Srbiji.

"Olivije Kadik je čovek koji je posvećen miru na Balkanu, razgovarali smo koliko bi bilo lekovito za sve nas na Balkanu da imamo dugoročan mir i stabilnost koja bi omogućila bolji život i ekonomski razvoj", kazao je Vučić i dodao da je francuski senator pružio punu podršku Srbiji na putu evrointegracija.

 

Vučić sa predsednikom Interpola: Srbija među deset najboljih partnera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Mengom Hongvejom, koji je izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom Interpola i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koje je već pet godina među deset najboljih partnera te organizacije, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Vučić je izrazio zahvalnost što Interpol poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i rekao da postoji potreba za produbljivanjem saradnje srpske policije i te međunarodne organizacije, kako bi se zajednički suprotstavili aktuelnim globalnim izazovima.

On je rekao da se, kroz razmenu informacija i iskustava, jača efikasnost MUP Srbije u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i drugih aktuelnih bezbednosnih rizika, poput sajber-kriminala i drugih zloupotreba informacionih tehnologija. Vučić je istakao da na taj način policija Srbije daje svoj doprinos očuvanju mira i stabilnosti u regionu i svetu.Predsednik Intepola Meng je rekao da je ta organizacija spremna za jačanje saradnje sa Srbijom, kao i za jačanje njenih bezbednosnih kapaciteta, posebno zbog njene ključne uloge u regionu, i da očekuje sugestije za budući razvoj Interpola.

Meng je ujedno i zamenik kineskog ministra javne bezbednosti, pa je Vučić posle razgovora istakao spremnost Srbije za jačanje policijske saradnje sa Kinom, "izrazivši ujedno zadovoljstvo zbog predstojeće posete toj zemlji, na poziv predsednika Sija, za koju očekuje da da značajan doprinos jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i čeličnog prijateljstva dve zemlje".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side