21.02.2018 | 20:28h ► 21:23h Beograd

Vučić: Srbija neće menjati politiku prema Rusiji

Vučić: Srbija neće menjati politiku prema Rusiji Foto: Beta / Milos Miskov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da Srbija neće menjati svoju politiku prema Rusiji bez obzira na eventualne pritiske, da joj neće uvoditi sankcije, i da neće menjati svoju poziciju vojne neutralnosti.

"Verujem da će biti pritisaka da se naš odnos prema Rusiji promeni, ali Srbija će poštovati svoje tradicionalne odnose s Rusijom i raditi na njihovom daljem razvijanju. Mi smo samostalna zemlja i odluke donosimo nezavisno, svidelo se to nekom ili ne", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

On je ponovio da je više puta rekao, i u Vašingtonu i u Briselu i u Moskvi da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i da se nada da će EU imati razumevanja za taj stav.

"Postoji moralna obaveza da se poštuje ono što su naši narodi gradili tokom ovih 180 godina (od uspostavljanja odnosa), ali i pre toga. Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji. Nadamo se da ćemo naići na razumevanje EU po tom pitanju zbog specifičnih odnosa naših zemalja. Ako to ne bude slučaj, Srbija je nezavisna i slobodna zemlja", kazao je Vučić.

Vučić je zahvalio, kako je naveo, "ruskim prijateljima" na poštovanju koje iskazuju prema "srpskoj nezavisnosti i slobodi" i na podršci koju Rusija pruža unapređenju bilateralnih odnosa i poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

On je dodao da Srbija nikada nije učinila ništa protiv interesa Rusije, kao što ni Rusija nije učinila ništa protiv Srbij

 

Manje da se koristi jezik optužbi drugih naroda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Beograd da bi bilo dobro da se u BiH manje razmenjuju optužbe među narodima jer to ne donosi napredak.

Vučić je to rekao na konferenciji za novinare sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom na pitanje o izjavi bošnjačkog član Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da će hrvatska i srpska strana sve loše što rade imputirati Bošnjacima.

Vučić je rekao da još nije priočitao Izetbegovićevu izjavu i da ne želi da je kometariše i dodao: "Mnogo bih više voleo kada bi se u BiH manje koristio rečnik optužbi na račun drugih naroda a malo više jezik razumevanja".

On je dodao da izjave u kojima se govori loše o drugim narodima ne donosi nikakav napredak.

Srbija nema nikave pretenzije prema BiH i zalaže se za poštovanje Dejtonskog sporazuma, rekao je Vučić.

 

Vučić: Odnosi Srbije i Rusije odlični, nikada nisu išle jedna protiv druge

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da su za 180 godina diplomatskih odnosa Srbija i Rusija prošli "sito i rešeto" u borbi za slobodu svojih naroda i da nikada nisu išle jedna protiv druge.

Vučić je na konfereciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim rekao da se nada će svetske i ekonomske oklnosti pomoći da se ostvare sporazumi dve zemlje.

On je rekao da se za 180 godina diplomatskih odnosa dve zemlje prošle "sito i rešeto" i izubile mnogo ljudi u brobi za slobodu svojih naroda.

"Nikada nismo išli jedni protiv drugih, što je redak slučaj u istoriji bilo kojih naroda u svetu", rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija i Rusija imaju sve bolje ekonomske donose i da je nivo trgovinske razmene u znatnom porastu.

 

Lavrov: Verujem da će rusko-srpski centar u Nišu i dalje biti potreban

Minstar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Beogradu da veruje da će rusko-srpski humanitarni centar u Nišu i dalje biti potreban i dodao da se službenici tog centra bave samo poslovima zbog kojih je centar formiran.

Lavrov je, na zajedničkoj konfereneciji za štampu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, to kazao upitan šta će biti sa statusom službenika tog centra i da li će dobiti diplomatski status.

Foto: Beta / Milos Miskov

On je rekao da je ruska strana pozvala vojnog predstavnika SAD, kao zemlje koja je izrazila sumnju da tu nije reč o humanitarnom centru, da obiđe centar.

"On je obišao svaki centimetar i uverio se da se taj centar bavi samo pitanjima zbog kojih je osnovan", rekao je Lavrov i podsetio da sa druge strane, na Kosovu, postoji američka vojna baza Bondstil.

On je dodao da četvoro ili petoro ruskih službenika u tom centru obavlja svoje obaveze i da su do sada imali važne akcije među kojima su razminiravanje i reagovanja u požarima i poplavama u regionu (Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Grčkoj).

 

Lavrov: Lažan izbor Zapad ili Rusija

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ponovio je danas u Beogradu da zemlje ne smeju da se stavljaju pred "lažni izbor" da su ili sa Zapadom ili s Rusijom.

Lavrov je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksadrom Vučićem rekao da je Rusija za to da svaka zemlje ima apsolutnu slobodu izbora i da može da razvija svoje spoljnu politiku nezavisno.

Rusija podzravlja napore Beograda da razvije svoje odnose ne samo s EU već i s organizacijom za evroazijsku saradnju

"Mi znamo da EU u okviru poglavlja o priključenju postavlje neke uslove, između ostalog i neke spoljnopolitičke uslobe, među kojima su sankcije Rusiji i priznanje Kosova", rekao je Lavrov.

On je rekao da sve više zemalja u EU smatra da je politika sankcija Rusiji kontraproduktivna i izrazio uverenje da "taj zahtev neće dugo živeti".

Lavrov je rekao Rusija pozdravlja napore za dijalog Beograda i Prištine, ali ocenio da taj dijalog ne ; obezbeđuje sprovođenje dogovora, pre svega o Zajednici srpskih opština ili specijalnom suda za zločine nekadašnje OVK.

"Nadam se da će u Briselu i NATO-u shvatiti opasnost od popuštanja takvom raspoloženju u Prištini", rekao je Lavrov povodom izjave koskovskog predsednika Hašima  Tačija o vojsci Kosova.

On je rekao da Moskva jako ceni napore koje je preuzeo predsedni Vučić u vezi s napetošću posle ubistva Olivera Ivanovića. Treba što pre završiti istragu tog zločina i da budu pronađeni odgovorni.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side