12.09.2017 | 20:35h ► 22:00h Beograd

Vučić: Podržavam odluku Srpske liste da udje u kosovsku vladu

Vučić: Podržavam odluku Srpske liste da udje u kosovsku vladu Foto: Beta/Emil Vas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da podržava odluku Srpske liste da udje u kosovsku vladu Ramuša Haradinaja, uz ocenu da je ta odluka bila "jedino moguća" za Srbe u odnosu na dve druge opcije koje su imali.

Vučić je u uvodnom izlaganju na konferenciji za novinare koju iz Predsedništva prenosi niz televizijskih stanica u Srbiji, ocenio da je Srpska lista donela "mudru odluku" jer će, kako je rekao, "biti u mogućnosti da se izbori za nešto bolje" za srpski narod na Kosovu.

"Hvala Vam jer Vi i vaša deca čuvate Srbe na Kosovu i Metohiji i borite se za svoja ognjišta", rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, prvi put od 1999. godine albanske partije nemaju apsolutnu većinu u kosovskom parlamentu, a Vlada Kosova je formirana zahvaljujući Srpskoj listi.

"Prvi put imamo nešto u svojim rukama od 1999. godine", rekao je Vučić koji je odbacio kritike opozicije iz Beograda na odluku Srpske liste da uđe u vladu koju predvodi Haradinaj.

Vučić je rekao da odnos države Srbije prema Haradinaju nije promenjen, i da je on "optuženi ratni zločinac".

Naveo je da su pred Srpskom listom bile još dve mogućnosti, od kojih je jedna da ne podrži nikoga, a druga da izazove nove izbore na Kosovu.

Vučić je zapitao šta bi Srpska lista dobila na novim izborima, uz objašnjenje da šest do osam odsto Srba na Kosovu i Metohiji ne može da osvoji dovljno glasova da bi sami formirali većinu.

"Na novim izborima Samoopredeljenje ili Haradinaj bi verovatno dobili više ili manje glasova, a za neformiranje vlade bi bili krivi Srbi", ocenio je predsednik Srbije.

Naveo je i da je treće opcija za Srpsku listu bila da podrži pokret Samoopredeljenje koji se, sa svojim osnivačem Aljbinom Kurtijem, "otvoreno zalaže za stvaranje Velike Albanije", ali to je, po njegovim rečima, za Srpsku listu biilo neprihvatljivo.

Na konferenciji za novinare Vučić je večeras pročitao reagovanje kosovskih političara koji su opozicija Haradinajevoj Vladi, i koji navode da je, zahvaljujući Srpskoj listi, formirana Vlada Kosova i da od te liste i zavisi.

"Zašto o tome ne pričaju oni koji kritikuju iz beogradskih kafića?", zapitao je Vučić.

 

Nova faza unutrašnjeg dijaloga o Kosovu

Predsednik Srbije je večeras saopštio da od oktobra u Srbiji počinje nova faza unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.

"Od oktobra krećemo u novu fazu diajloga koji treba institucionalizovati", rekao je on u govoru u Predsedništvu Srbije koji prenosi Radio-Televizija Srbije (RTS).

Vučić je naveo da taj dijalog treba da bude "na više nivoa" i "kroz koncentrične krugove", da dijalog "bude odgovoran i da imamo jasne ciljeve".

Predsdnik je rekao da u dijalog treba da budu ukjučeni "svi relevantni akteri" i da pokažu, kako je rekao, "poštovanje prema onima koji misle drugačije"

Vučić je naveo da je "zamolio Vladu Srbije da pomoge u koordiniranjuu pojedinih skupova", dodavši da je razgvorao o tome s premijerkom Anom Brnabić i da će Vlada to i da uradi.

 

Ne idem na Prajd, nisam zainteresovan

Aleksandar Vučić je izjavio da neće prisustvovati Paradi ponosa, u nedelju, 17. septembra, u centru Beograda.

"Nisam zaintersovan, ne interesuje me i ne pada mi napamet da idem", rekao je Vučić na večerašnjoj konferenciji za novinare koju je niz TV-stanica prenosio iz Predsdništva Srbije.

On je naveo i da će tog dana "imati važnog posla" dodavši da, kako je rekao, "i da ga nema, ne bi išao" na Paradu.

Vučić je naveo da će na Prajd ići premijerka Ana Branabić i nekoliko ministara, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Povorka beogradskog Prajda će proći centralnim beogradskim ulicama, od Cvetnog trga do Trga Republike.

 

Imamo određene informacije o zločinu u kafiću u Peći 1998.

Vučić je rekao da ima "određene informacij" o tome šta se desilo u kafiću "Panda" u Peći pre 19 godina kada su ubijena šestorica srpskih mladića, ali da on nije tužilac i da ne može da o tome govori.

On je na konferenciji za novinare rekao da "određene informacije" govore o, kako je naveo, mogućim počiniocima zločina, i da one "nisu saglasne sa onima što je saopštavano".

"Nisam tužilac i ne mogu da govorim o tome", rekao je Vučić, dodavši da zna "šta je moguće da se dogodilo".

Po njegovim rečima, i nadležni organi raspolažu "određenim informacijama" o tom zločinu.

U kafiću "Panda", u Peći, 14. decembra 1998. ubijeni su srednjoškolci Ivan Obradović, Zoran Stanojević, Svetislav Ristić, Dragan Trifović i Vukosav Gvozdenović i student Ivan Radović.

Vučić, dok je bio premijer, izjavio je da postoje informacije koje navode na zaključak da istraga tog ubistva nije obavljena profesionalno.

Pojedini beogradski mediji pisali su u to vreme da je Državna bezbednost Srbije odgovorna za zločin u Peći.

 

Nikom pa ni Kariću neće biti dozvoljeno da kupuje mimo procedure

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je izjavio da nikom u Srbiji, pa ni biznismenu Bogoljubu Kariću, neće biti dozvoljeno da kupuje državnu imovinu mimo procedure.

"Za kupovinu banaka i druge imovine postoje procedure koje moraju da se poštuju. To važi i za Karića", rekao je Vučić u TV-prenosu izlaganja o nizu tema i konferencije za novinare, kada je upitan kako komentariše nameru Karića da jeftino kupi neka preduzeća i zemljište u Srbiji.

Istakao je da "više neće biti moguća pljačkaška privatizacija" kao za vreme prethodne vlasti i naveo da je on doveo svih šest investitora u Niš.

Na pitanje o tome kako komentariše izjavu Bogoljuba Karića da želi da bude premijer Srbije, Vućić je rekao da je to "legalan i legitiman cilj".

 

Ana Brnabić je dobar premijer Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da premijerka Srbije Ana Brnabić ima njegovu podršku i svaku vrstu pomoći.

Vučić je na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije na pitanje o tome na čijoj je strani u sporu o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti - potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović koja je funkcionerka njegove Srpske napredne stranke, ili Ane Brnabić, kazao da je premijerku on izabrao i da ona ima njegovu podršku.

"Nisam je lako izabrao, dugo mi je bilo potrebno. Napravio sam dobar izbor, Srbija ima dobrog premijera", kazao je Vučić.

Govoreći o drugoj temi, o današnjoj odluci da se minimalna cena rada poveća za 10 odsto iduće godine, na 143 dinara po satu, Vučić je rekao da je "zaprepašćen" izjavama onih koji su nezadovoljni tim povećanjem.

"Više od jedne plate će godišnje dobiti više oni koji sada imaju najmanje plate", rekao je predsednik Srbije istakao da je to bilo moguće zahvaljujući pametnoj politici Vlade Srbije.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side