16.07.2017 | 10:20h ► 20:19h Beograd

Vučić s šefom Biroa nacionalne garde SAD o vojnoj saradnji

Vučić s šefom Biroa nacionalne garde SAD o vojnoj saradnji Foto: Beta, AP
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vašingtonu sa šefom Biroa nacionalne garde SAD generalom Džozefom Lengijelom s kojim je razgovarao o saradnji Vojske Srbije i Nacionalne garde SAD, saopšteno je iz predsedništva Srbije.

Vučić je istakao da vojno - vojna saradnja i dalje predstavlja najbolji deo ukupnih bilateralnih odnosa Srbije i SAD, i naglasio da je to odlična osnova za dalje unapređenje bilateralnih odnosa u svim drugim oblastima, navodi se u saopštenju.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog načina saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde SAD, posebno u oblasti Programa državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohaja.

"Republika Srbija ima konzistentnu politiku vojne neutralnosti i politiku integracija ka EU kao strategijskom spoljnopolitičkom cilju, uz posvećenost održavanju mira i stabilnosti i ekonomskom prosperitetu Republike Srbije i čitavog regiona Zapadnog Balkana", rekao je predsednik Vučić. On je izrazio zahvalnost na angažovanju pripadnika Nacionalne garde Ohaja na Kosovu i Metohiji.

General Lengijel istakao je važnost odnosa Nacionalne garde SAD i Vojske Srbije za obe zemlje: "Naše partnerstvo važno je za mir i stabilnost regiona", rekao je general Lengijel.

Dvojica sagovornika istakli su važnost programa humanitarne asistencije u okviru partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohaja, posebeno u gradovima kao što je Kraljevo, dodaje se u saopoštenju.

 

U SAD razgovori o odnosima Beograd-Priština i Srbija-Rusija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će na sastanku sa zvaničnicima SAD u Vašingtonu razgovarati o odnosu Beograda i Prištine, i o odnosima Srbije s Rusijom."Iz najava vidim da će ih zanimati odnos Beograda prema Prištini, i odnos prema Rusiji.

Mi ćemo govoriti o našim stavovima i pokušati da dobijemo podršku za politiku ozbiljnosti, odgovornosti i rešavanje problema na Zapadnom Balkanu", rekao je Vučić uoči sastanka u Vašingtonu gde je stigao danas, prenose beogradski mediji.

On je kazao da će biti reči i o paljenju Ambasade SAD u Beogradu 2008. i o slučaju državčjana SAD braće Bitići iz 1999. u Petrovom selu.

Vučić je naveo da danas ima važne sastanke sa komandantima Nacionalne garde SAD i Nacionalne garde Ohaja o zajedničkim aktivnostima, o vojnoj neutralnosti Srbije i saradnji srpskih i američkih oružanih snaga, kao i o zajedničkom učešću u međunarodnim misijama pod zastvom UN.

Kako je naveo, razgovaraće i o tome kako Srbija može da doprinese nastavku borbe protiv terorizma.

"Do sada smo pomagali i u municiji i određenim količinama oružja i oruđa, i verujem da to možemo da činimo i u buduće", dodao je predsednik.

Napomenuo je da će se u Vašingtonu sastati i sa američkim privrednicima koji već posluju u Srbiji ili to planiraju.

Kao najvažniji istakao je svoj planirani sastanak s potpredsednikom SAD Majkom Pensom.

Vučić je ponovio da je Srbija vojno neutralna i da će svoj stav i potvrditi.

"Nije pitanje težine pritiska s kojim neko mora da se nosi, već da li postoji čvrsta ili jasna politika. Srbija ima jasnu politiku vojne neutralnosti, nemamo apsiracije da ulazimo u bilo koji vojni savez. Želimo dobru saradnju sa Amerikancima, Rusima i NATO i bilo kojim drugima, ali bez ulaženja u bilo koje saveze", rekao je Vučić.

On je kazao i da mu je žao zbog izjave američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa da je akcija "Oluja" bila "veličanstven poduhvat" i istakao da nema šta da se pohvali pošto je u "Oluji" ubijeno više od 2.000 običnih ljudi, starih i dece.

autor: JU/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 16.07.2017, 11:18h mile

    Mekkejn je ratni profiter koji napada Trampa jer odbija rat sa Rusijom, ako se sastaje sa njim svaki cas, moze biti sumnjivo.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw