Vučić obećao budžet za naučnike
24.08.2019 | 11:05h ► 11:50h Beograd

Vučić obećao budžet za naučnike

Vučić obećao budžet za naučnike Foto: Beta/Emil Vaš
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je danas da će obezbediti uslove "kakve svi drugi nude" matematičaru Stojanu Radenoviću koji je naučne radove počeo da potpisuje za Univerzitet kralja Sauda iz Saudijske Arabije, kako bi ponovo počeo da radi za Univerzitet u Beogradu (BU).

Vučić je nakon sastanka sa profesorom Stojanom Radenovićem u Beogradu izjavio za televiziju Pink da će matematičar Radenović ponovo početi da potpisuje naučne radove za BU i najavio da će država nastojati da zadrži i druge naučnike koji su doprineli da se taj univerzitet visoko kotira na Šangajskoj listi.

"Mi ćemo da ustanovimo i poseban deo budžeta Srbije koji se tiče Šangajske liste. To ćemo da izdvojimo kao poseban deo budžeta kako ne bismo morali da mislimo da li neko ide na institut ili želi da ostane na fakultetu. Za sada imamo 12 imena koja ćemo gledati da posebno postaknemo da se objavljuje što veći broj radova", kazao je Vučić tokom sastanka.

On je istakao da će država pokušati da vrati naučnike koji su otišli iz Srbije, ali da će pre svega "pokazati pravo poštovanje" naučnicima koji su ostali u Srbiji i najavio povećanje plata u oblasti nauke i kulture.

"Što se države tiče, mi nećemo ulagati samo u autoputeve, vodovod i kanalizaciju, u sve ono u čemo kasnimo i po 50 godina. Mi ćemo ulagati u naučno-tehnološke parkove, brz internet i digitalizaciju", rekao je Vučić.

Matematičar Stojan Radenović izjavio je na sastanku da oko 70 odsto profesora BU nije krivo za pad Univerziteta na "Šangajskoj listi".

"Ako bi trećina redovnih profesora BU objavila godišnje jedan ili dva rada, Univerzitet bi se vratio na 300. mesto na 'Šangajskoj listi'", kazao je on.

Radenović je istakao da bi Srbija trebalo da prihvati praksu stranih univerziteta po kojoj bi srpski naučnici u inostranstvu bili plaćani za potpisivanje radova za BU, a tu ideju je Vučić ocenio kao dobru.

On je kazao da bi trebalo ukinuti projektno finansiranje naučnika, jer "projekti ne mogu da prime sve naučnike pa dolazi do monopola određenih ljudi".

"Umesto projekata mogli bismo da imamo finansiranje 'jedan na jedan', 'Stojan Radenović objavio rad, izašao u časopisu' i on dobije novac", rekao je on.

Radenović je ocenio da je uvođenjem projektnog finansiranja zabranjeno mlađim ljudima da se bave naukom.

Profesor Stojan Radenović se godinama nalazi na listi 100 najcitiranijih naučnika u oblasti matematike i jedan je od najzaslužnijih naučnika za visoku poziciju Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi.

"Profesori jednostanvo ne znaju za pojam visokocitiranih. Moja rođaka iz Luizijane ima 17.000 citata, ali ona teško da može da uđe među 100 najcitiranijih naučnika u oblasti matematike. To je nekoliko puta teže nego postati član Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU). Za to je potrebna velika požrtvovanost", rekao je Radenović.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side