Vučić: O odlasku u Srebrenicu posle SB, nema poziva za sednicu
03.07.2015 Beograd

Vučić: O odlasku u Srebrenicu posle SB, nema poziva za sednicu

Vučić: O odlasku u Srebrenicu posle SB, nema poziva za sednicu Foto: Tanjug/Dragan Stanković
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da još nije doneo odluku o odlasku na obeležavanje 20 godina Srebrenice, i da će je doneti posle sednice Saveta bezbednosti za koju, kako kaže, Srbija još nije dobila poziv.

Govoreći o sednici Saveta bezbednosti na kojoj će 7. jula biti reči o predlogu o rezoluciji o Srebrenici, Vučić je rekao da je na sednicu pozvana Bosna i Hercegovina.

"Ne znam kako će to izgledati, ali ni najmanje nisam oduševljen tim procesom. Ako me pitate šta je svrha svega toga, očigledno nisam dovoljno pametan", rekao je Vučić.

Upitan kakav je stav Srbije o četvrtom predlogu rezolucije i da li je srpska vlada tražila objašnjenje zašto poziv za srpsku delegaciju još nije stigao, Vučić je odgovorio da je stav naše zemlje nepromenjen.

"Od koga da tražim objašnjenje kada sam danas dobio poruku da su spremni da čuju primedbe Srbije, dva-tri dana pre sednice SB, a nas do sada nisu ništa ni pitali", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se radi o neformalnim pozivima onih koji su učestvovali u pisanju rezolucije, te da njemu nije problem da pogne glavi, ali da je problem "ako treba da se ponižava Srbija".

"U tome da učestvujem neću. A neko da nas ponižava na taj način da dobijemo pet nacrta a da nam onda kažu - sada da razgovaramo, nema nikakvog smisla", rekao je Vučić i dodao da vidi da su sad počele konsultacije Velike Britanije i Rusije u vezi sa rezolucijom.

Upitan za predlog rezolucije o Srebrenici koju su poslanici SDA juče predali Skupštini Srbije, Vučić je objasnio da je u potpunosti upoznat sa rezolucijama u SB UN, ali ne i s predlogom u srpskom parlamentu, koji nije ni pročitao, ali je primetio: "Tu znam ko ima većinu. Valjda ne brinem".

Kada je reč o odlasku u Srebrenicu Vučić je rekao da će odluku doneti nakon sednice SB i u skladu sa situacijom u regionu, te primetio da će uvek biti onih koji će ga kritikovati kakvu god odluku da donese.

"Želim da kažem da možda znam više od jednih i drugih, jer imam nešto bolji uvid u medujnarodnu poziciju Srbije, situaciju u regionu, pitanju ekonomske i političke stabilnosti i Srbije i zemalja u regionu i u skladu i posle stavljanja rezolucije na dnevni red SB doneću odluku", poručio je Vučić.

 

Ne izbegavamo dogovor, ne pristajemo da ponižavaju Srbiju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da je spreman u svakom trenutku da nastavi dijalog sa Prištinom, a novinarima je rekao da je i prošli put naša delegacija u Brisel otišla da se dogovara.

"Što se nas tiče možemo da ih nastavimo odmah. Mi nismo otišli tamo da izbegnemo dogovor ili s namerom da nešto ne potpišemo, već da napravimo dogovor dobar za naš narod, da napravimo kompromis", naglasio je Vučić.

Ponovio je da je delegacija Beograda spremna za razgovore i spremna za kompromisno rešenje.

"Međutim nismo spremni da učestvujemo u nipodaštavanju i ponižavanju Srbije", naglasio je premijer u razgovoru s novinarima nakon prijema koji je organizovan za decu s Kosova.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side