20.10.2017 | 14:27h ► 19:56h Beograd

Vučić: Novo oružje za VS nije pretnja nikome

Vučić: Novo oružje za VS nije pretnja nikome Foto: Beta / MO / Jovo Mamula
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon svečanosti u Batajnici kojom je obeležena 73. godišnjica oslobođenja Beograda, da nova tehnika, artiljerija i avioni koji su nabavljeni za Vojsku Srbije ne predstavljaju nikakvu pretnju bilo kome već samo dokaz da Srbija ceni živote svojih građana i da će umeti da ih zaštiti.

Nakon dvočasovnog prikaza osposobljenosti pripadnika Vojske Srbije i nove opreme nabavljene u prethodnom periodu, Vučić je rekao da su Srbi samo u proteklom veku dali više miliona života protiv sila zla i da je Beograd u 100 ratova razrušen do temelja više od 40 puta, zbog čega su ovde životi izuzetni dragoceni.

On je dodao da Srbija želi da stvori jaku i stabilnu državu koja će svima biti snažan partner i koja će težiti istorijskom dogovoru sa Albancima, komšijskom životu s Bošnjacima, dobrim odnosima s Hrvatima i većoj povezanosti sa Crnogorcima.

"Ne plašimo se da pregovaramo, ali neka niko ne pomisli da pregovaramo samo zato što se plašimo", rekao je Vučić i ocenio da je Vojska Srbije svaki dan jača i da će uskoro biti i mnogo bolje plaćena.

On je dodao da će imati pogrešnu računicu svako ko pomisli da nije tako i ko se nada da Srbija neće moći da odbrani živote svojih građana.

"Niko neće moći da napadne Srbiju nekažnjeno. Odbranićemo otadžbinu i život svakog čoveka u Srbiji. Nemamo drugih namera. Previše smo mi života izgubili da ne bi cenili živote drugih", rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o periodu okupacije u Drugom svetskom ratu, Vučić je ukazao na izuzetnu surovost okupatora i podsetio na obrazloženje nemačkog generala Vilhelma Kajtela koji je na suđenju u Nirnbergu opravdavao masakre tvrdnjom da "tamo na istoku (Evrope) život i onako ništa ne vredi".

"Ta nakaradna filozofija za nas više ne važi. Tog 20. oktobra 1944. godine smo se zauvek oslobodili i nama je život neprocenjivo dragocen, izuzetno vredan i bićemo dovoljno snažni da ga sačuvamo", rekao je Vučić i dodao da je glavni cilj da mir u Srbiji potraje toliko dugo da se rode i umru čitave generacije koje neće znati šta je rat.

Vučić je zahvalio pripadnicima vojske zbog toga što su u protekle dve decenije "izdržali brojna poniženja" i što su umeli da sačekaju bolja vremena i za sebe i za vojsku koju toliko vole.

On je zahvalio i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ministru odbrane Sergeju Šojguu na poklonu koji su uputili Srbiji, što cene život u Srbiji i ne misle da je on manje vredan. Takođe je zahvalio i evropskim prijateljima Srbije koji daju podršku njenom razvoju.

"Neka je večna slava oslobodiocima Beograda. Hvala borcima Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije, hvala Crvenoarmejcima koji su zajedno s našim borcima učestvovali u oslobođenju Beograda. Neka živi slobodna Srbija! Živela Vojska Srbije!", rekao je Vučić.

Nakon svečanosti, Vučić je poklonio Šojguu paradni bodež na kojem su izgravirani evidencijski brojevi poklonjenih Migova, čime je i formalno okončana procedura primopredaje tih aviona.

Centralna svečanost "Sloboda 2017", povodom 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, održana je danas na vojnom aerodromu Batajnica u prisustvu najvišeg državnog i vojnog vrha.

Svečanosti su prisustvovali Vučić i Šojgu, premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednica parlamenta Maja Gojković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh Irinej i drugi brojni predstavnici vojnog i državnog vrha. ;Svečanosti je prisustvovao i veliki broj građana.

Pripadnici vojske prikazali su deo sposobnosti u borbi protiv terorista, zatim su izveli oslobađanje otetog vazduhoplova, borbeno traganje i spasavanje oborenog pilota, desant sa 30 padobranaca, upad u zaposednute objekte, medicinsku evakuaciju i druge aktivnosti.

Takođe je izveden nalet većeg broj aviona Ratnog vazduhoplovstva Mig-29, Orao, Supergaleb, Lasta i An-26, kao i helikoptera Gazela, Mi-8 i 17.

Na današnjoj svečanosti javnosti su prvi put prikazani Migovi 29 koji su, kao donacija, stigli iz Rusije.

Predstavljeno je i 1.500 pripadnika VS obučenih za brza dejstva sa najnovijim naoružanjem i opremom, a pored njih, u prikazu je učestvovalo i oko 130 vozila.

U statičkom delu prikazano je i oko 40 proizvoda odbrambene industrije Srbije.

Nastup su održali i pripadnici ruske vojne akro grupe "Striži", koji takođe lete na avionima Mig-29.

Svečanost je završena demonstracionim skokom grupe padobranaca Vojske Srbije i defileom ešalona vojnika opremljenih po programu "1500", koji predviđa novu opremu za pripadnike Specijalne brigade. Pored njih na stajanci bilo je parkirano devet lovačkih aviona Mig-29 koji su u sastavu VS.

 

Vučić: Dolaskom Migova modernizacija vojske nije završena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da dolaskom šest Migova 29 iz Rusije neće biti okončano opremanje vojske i dodao da će biti nastavljeno ulaganje u oružane snage.

Nakon svečanosti "Sloboda 2017" na aerodromu Batajnica, Vučić je rekao da su avioni koji su poklonjeni u letnom stanju i da "mogu da lete već danas", iako su u vazduhu prikazani samo Migovi 29 koji su od ranije u sastavu VS.

On je rekao da će i avioni iz donacije poleteti za nekoliko meseci kada bude obavljena njihova modernizacija, "a sledeće godine svakako".

"Mogu da lete i danas i sutra, ali to će da bira vojska a ne vi. Kao ni bilo ko drugi, kao ni ja kao vrhovni komandant", rekao je Vučić na novinarsko pitanje zbog čega migovi nisu leteli danas.

On je rekao da će za remont i modernizaciju svih deset aviona tog tipa biti plaćeno oko 180 miliona evra, ali da ne želi da iznosi baš sve detalje o modernizaciji radara i raketa jer je to poverljiva stvar.

"Ako nešto treba da bude poverljivo, onda je to poverljivo", rekao je Vučić i naveo da to nije velika suma s obzirom da samo jedan novi moderan avion košta najmanje 45 miliona a ovde je reč o dugoročnom rešavanju pitanja za deset aviona.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je svečanost protekla bez problema i rekao da je na jučerašnjoj probi umalo došlo do incidenta kada se jednom padobrancu nije otvorio padobran.

Vučić je rekao da je on uspeo da otvori pomoćni padobran i prizemlji se bez posledica i ukazao da je to "vojska a ne manekenski poziv".

 

Vučić i Šojgu o odnosima dve zemlje i nastavku vojnotehničke saradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu razgovarali su danas o odnosima dve zemlje i nastavku vojnotehničke saradnje uz poštovanje suvereniteta i nezavisnosti dve zemlje.

Vučić i Šojgu su tokom radnog ručka u vili "Mir" istakli značaj tradicionalnih odnosa, ali i potrebu donošenja konkretnih mera za unapređenje saradnje, saopštilo je Predsedništvo Srbije.

Vučić je ponovo zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru Šojguu na velikoj i značajnoj podršci za nabavku aviona MIG 29.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 21.10.2017, 19:26h alex roth

  to nije bilo nikakvo oslobadjanje,uleteste iz jedne teske okupacije i gradjanskog rata u diktaturu iz koje ste izasli razlupani ras tureni i bezglavo novopeceni.a celokupno sa dasnje naoruzanje,s obzirom na politicko-vo nu situaciju,mozete da stavite h jedan og romni muzej,ali ne na kalemegdanu,a tog po bednika,spomenik,sacuvajte dobro, spakovan za eventualnu buducnost.zelim samo dobro.

 • 21.10.2017, 08:39h Dusan (1)

  Ako misli na MIGove, ti krsevi sa otpada mogu biti pretnja samo pilotima.

Pročitajte i...
 • Vučić: Veze Srbije i Rusije niko ne može da uništi Vučić: Veze Srbije i Rusije niko ne može da uništi

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da odnose Srbije i Rusije "niko ne može da uništi" i da je ponosan što kako je rekao, "u teškim vremenima nikad nismo zabili nož u leđa Rusiji".

 • Vulin: Obezbeđen novac da se uredi vojna infrastruktura Vulin: Obezbeđen novac da se uredi vojna infrastruktura

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas, tokom obilaska objekata za smeštaj borbenih vozila u kasarni "Boško Palkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici, da su Ministarstvo i Vojska Srbije obezbedili potrebna sredstva za sve što je potrebno da se uredi vojna ifrastruktura.

 • Održana junska Parada ponosa Održana junska Parada ponosa

  Učesnici "Parade ponosa Srbija 2018" prošetali su danas od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu i zatražili donošenje zakona o istopolinim partnertstvima, veću vidljivost transrodnih osoba i bolju prevenciju i lečenje od virusa HIV.

 • Sutra umereno oblačno s dužim sunčanim periodima Sutra umereno oblačno s dužim sunčanim periodima

  U Srbiji će sutra biti umereno oblačno sa dužim sunčanim periodima uz slab do umeren severni i severozapadni vetar, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Još 50 doktoranata potpisalo ugovre za rad na naučno-istraživačkim projektima Još 50 doktoranata potpisalo ugovre za rad na naučno-istraživačkim projektima

  Još 50 doktoranata danas je elektronski potpisalo svoje prve ugovore o radu, na ceremoniji koja je priređena u Skupštini Srbije, povodom uključivanja 1.000 mladih doktoranata u naučno-istraživačke projekte na institutima i fakultetima Srbije.

 • Dačić uveren da će broj zemalja koje priznaju Kosovo biti manji od 100 Dačić uveren da će broj zemalja koje priznaju Kosovo biti manji od 100

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uveren je da će uskoro broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova biti manji od 100 i da Priština na taj način neće moći da postane članica međunarodnih organizacija.

 • Šarčević: Mala matura bez većih problema Šarčević: Mala matura bez većih problema

  Ministar prosvete, nauke i tehonološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je mala matura protekla bez većih problema, a da su na nekoliko mesta zabeležene sitne nepravilnosti koje nisu ugrozile regularnost samog ispita.

 • Požar u fabrici tekstila u Prijepolju, nema povređenih Požar u fabrici tekstila u Prijepolju, nema povređenih

  U požaru koji je izbio u prijepoljskom preduzeću "Trendteks" nije bilo povređenih osoba ali je do temelja izgoreo pogon konfekcije, potvrđeno je danas agenciji Beta u gradskoj Vatrogasno-spasilačkoj jedinici.

 • VOICE: SNS postavio tablu na zgradu pod zaštitom države VOICE: SNS postavio tablu na zgradu pod zaštitom države

  Lokalna kancelarija Srpske napredne stranke u Sremskim Karlovcima smeštena je u zgradi "Sabov-Dejanović" staroj skoro 230 godina, koja se nalazi pod zaštitom države i deo je starog jezgra Sremskih Karlovaca koje je prostorno kulturno istorijska celina i zaštićeno je kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

 • Dačić: Neopravdana očekivanja Zapada od Srbije po pitanju Kosova Dačić: Neopravdana očekivanja Zapada od Srbije po pitanju Kosova

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da postoji veliki pritisak da se dijalog Beograda i Prištine intenzivira sa ciljem postizanja neko trajnog rešenja, ali da je problem što zapadne zemlje smatraju da to rešenje jedino mora da podrazumeva da Srbija prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

 • Pronađen leš žene u šumarku u Rakovici Pronađen leš žene u šumarku u Rakovici

  Leš ženske osobe pronađen je danas u šumarku u Rakovici i na njemu nema tragova nasilja, potvrdili su agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side