20.10.2017 | 14:27h ► 19:56h Beograd

Vučić: Novo oružje za VS nije pretnja nikome

Vučić: Novo oružje za VS nije pretnja nikome Foto: Beta / MO / Jovo Mamula
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon svečanosti u Batajnici kojom je obeležena 73. godišnjica oslobođenja Beograda, da nova tehnika, artiljerija i avioni koji su nabavljeni za Vojsku Srbije ne predstavljaju nikakvu pretnju bilo kome već samo dokaz da Srbija ceni živote svojih građana i da će umeti da ih zaštiti.

Nakon dvočasovnog prikaza osposobljenosti pripadnika Vojske Srbije i nove opreme nabavljene u prethodnom periodu, Vučić je rekao da su Srbi samo u proteklom veku dali više miliona života protiv sila zla i da je Beograd u 100 ratova razrušen do temelja više od 40 puta, zbog čega su ovde životi izuzetni dragoceni.

On je dodao da Srbija želi da stvori jaku i stabilnu državu koja će svima biti snažan partner i koja će težiti istorijskom dogovoru sa Albancima, komšijskom životu s Bošnjacima, dobrim odnosima s Hrvatima i većoj povezanosti sa Crnogorcima.

"Ne plašimo se da pregovaramo, ali neka niko ne pomisli da pregovaramo samo zato što se plašimo", rekao je Vučić i ocenio da je Vojska Srbije svaki dan jača i da će uskoro biti i mnogo bolje plaćena.

On je dodao da će imati pogrešnu računicu svako ko pomisli da nije tako i ko se nada da Srbija neće moći da odbrani živote svojih građana.

"Niko neće moći da napadne Srbiju nekažnjeno. Odbranićemo otadžbinu i život svakog čoveka u Srbiji. Nemamo drugih namera. Previše smo mi života izgubili da ne bi cenili živote drugih", rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o periodu okupacije u Drugom svetskom ratu, Vučić je ukazao na izuzetnu surovost okupatora i podsetio na obrazloženje nemačkog generala Vilhelma Kajtela koji je na suđenju u Nirnbergu opravdavao masakre tvrdnjom da "tamo na istoku (Evrope) život i onako ništa ne vredi".

"Ta nakaradna filozofija za nas više ne važi. Tog 20. oktobra 1944. godine smo se zauvek oslobodili i nama je život neprocenjivo dragocen, izuzetno vredan i bićemo dovoljno snažni da ga sačuvamo", rekao je Vučić i dodao da je glavni cilj da mir u Srbiji potraje toliko dugo da se rode i umru čitave generacije koje neće znati šta je rat.

Vučić je zahvalio pripadnicima vojske zbog toga što su u protekle dve decenije "izdržali brojna poniženja" i što su umeli da sačekaju bolja vremena i za sebe i za vojsku koju toliko vole.

On je zahvalio i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ministru odbrane Sergeju Šojguu na poklonu koji su uputili Srbiji, što cene život u Srbiji i ne misle da je on manje vredan. Takođe je zahvalio i evropskim prijateljima Srbije koji daju podršku njenom razvoju.

"Neka je večna slava oslobodiocima Beograda. Hvala borcima Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije, hvala Crvenoarmejcima koji su zajedno s našim borcima učestvovali u oslobođenju Beograda. Neka živi slobodna Srbija! Živela Vojska Srbije!", rekao je Vučić.

Nakon svečanosti, Vučić je poklonio Šojguu paradni bodež na kojem su izgravirani evidencijski brojevi poklonjenih Migova, čime je i formalno okončana procedura primopredaje tih aviona.

Centralna svečanost "Sloboda 2017", povodom 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, održana je danas na vojnom aerodromu Batajnica u prisustvu najvišeg državnog i vojnog vrha.

Svečanosti su prisustvovali Vučić i Šojgu, premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednica parlamenta Maja Gojković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh Irinej i drugi brojni predstavnici vojnog i državnog vrha. ;Svečanosti je prisustvovao i veliki broj građana.

Pripadnici vojske prikazali su deo sposobnosti u borbi protiv terorista, zatim su izveli oslobađanje otetog vazduhoplova, borbeno traganje i spasavanje oborenog pilota, desant sa 30 padobranaca, upad u zaposednute objekte, medicinsku evakuaciju i druge aktivnosti.

Takođe je izveden nalet većeg broj aviona Ratnog vazduhoplovstva Mig-29, Orao, Supergaleb, Lasta i An-26, kao i helikoptera Gazela, Mi-8 i 17.

Na današnjoj svečanosti javnosti su prvi put prikazani Migovi 29 koji su, kao donacija, stigli iz Rusije.

Predstavljeno je i 1.500 pripadnika VS obučenih za brza dejstva sa najnovijim naoružanjem i opremom, a pored njih, u prikazu je učestvovalo i oko 130 vozila.

U statičkom delu prikazano je i oko 40 proizvoda odbrambene industrije Srbije.

Nastup su održali i pripadnici ruske vojne akro grupe "Striži", koji takođe lete na avionima Mig-29.

Svečanost je završena demonstracionim skokom grupe padobranaca Vojske Srbije i defileom ešalona vojnika opremljenih po programu "1500", koji predviđa novu opremu za pripadnike Specijalne brigade. Pored njih na stajanci bilo je parkirano devet lovačkih aviona Mig-29 koji su u sastavu VS.

 

Vučić: Dolaskom Migova modernizacija vojske nije završena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da dolaskom šest Migova 29 iz Rusije neće biti okončano opremanje vojske i dodao da će biti nastavljeno ulaganje u oružane snage.

Nakon svečanosti "Sloboda 2017" na aerodromu Batajnica, Vučić je rekao da su avioni koji su poklonjeni u letnom stanju i da "mogu da lete već danas", iako su u vazduhu prikazani samo Migovi 29 koji su od ranije u sastavu VS.

On je rekao da će i avioni iz donacije poleteti za nekoliko meseci kada bude obavljena njihova modernizacija, "a sledeće godine svakako".

"Mogu da lete i danas i sutra, ali to će da bira vojska a ne vi. Kao ni bilo ko drugi, kao ni ja kao vrhovni komandant", rekao je Vučić na novinarsko pitanje zbog čega migovi nisu leteli danas.

On je rekao da će za remont i modernizaciju svih deset aviona tog tipa biti plaćeno oko 180 miliona evra, ali da ne želi da iznosi baš sve detalje o modernizaciji radara i raketa jer je to poverljiva stvar.

"Ako nešto treba da bude poverljivo, onda je to poverljivo", rekao je Vučić i naveo da to nije velika suma s obzirom da samo jedan novi moderan avion košta najmanje 45 miliona a ovde je reč o dugoročnom rešavanju pitanja za deset aviona.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je svečanost protekla bez problema i rekao da je na jučerašnjoj probi umalo došlo do incidenta kada se jednom padobrancu nije otvorio padobran.

Vučić je rekao da je on uspeo da otvori pomoćni padobran i prizemlji se bez posledica i ukazao da je to "vojska a ne manekenski poziv".

 

Vučić i Šojgu o odnosima dve zemlje i nastavku vojnotehničke saradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu razgovarali su danas o odnosima dve zemlje i nastavku vojnotehničke saradnje uz poštovanje suvereniteta i nezavisnosti dve zemlje.

Vučić i Šojgu su tokom radnog ručka u vili "Mir" istakli značaj tradicionalnih odnosa, ali i potrebu donošenja konkretnih mera za unapređenje saradnje, saopštilo je Predsedništvo Srbije.

Vučić je ponovo zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru Šojguu na velikoj i značajnoj podršci za nabavku aviona MIG 29.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 21.10.2017, 19:26h alex roth

    to nije bilo nikakvo oslobadjanje,uleteste iz jedne teske okupacije i gradjanskog rata u diktaturu iz koje ste izasli razlupani ras tureni i bezglavo novopeceni.a celokupno sa dasnje naoruzanje,s obzirom na politicko-vo nu situaciju,mozete da stavite h jedan og romni muzej,ali ne na kalemegdanu,a tog po bednika,spomenik,sacuvajte dobro, spakovan za eventualnu buducnost.zelim samo dobro.

  • 21.10.2017, 08:39h Dusan (1)

    Ako misli na MIGove, ti krsevi sa otpada mogu biti pretnja samo pilotima.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side