Vučić: Nismo izašli na kraj sa koronom, u Beogradu rast obolelih
30.04.2020 Beograd

Vučić: Nismo izašli na kraj sa koronom, u Beogradu rast obolelih

Vučić: Nismo izašli na kraj sa koronom, u Beogradu rast obolelih Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas na građane da "ne pomisle da smo izašli na kraj sa koronom", pozivajući se na, kako je rekao, nove podatke koji pokazuju porast broja obolelih u Beogradu.


"Kako se smirila situacija u Nišu, tako imamo problem sa podizanjem brojeva u Beogradu", rekao je Vučić novinarima u Krnješevcima gde je sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorom Norveške Jernom Jelstadom prisustvovao primopredaji medicinske opreme koju su Srbiji donirale Norveška i EU.

Navodeći da je "sve stvar discipline i odgovornosti", Vučić je kazao da nas i posle ukidanja vanrednog stanja čeka "nova normalnost".

"Moraćemo normalno da živimo i gledaćemo da što pre ukinemo vanredno stanje i zabranje kretanja ali moramo i nakon toga da vodimo računa, to je ta nova normalnost", kazao je predsednik Srbije.

 

Hvala Norveškoj i EU na pomoći zdravstvenom sistemu Srbije

Predsednik Srbije zahvalio je Norveškoj i Evropskoj uniji na donacijama u opremi zdravstvenom sistemu Srbije i ocenio da će ta pomoć u značajnoj meri doprineti unapređenju kapaciteta zdravstvenih ustanova u unutrašnjosti da se izbore ne samo sa posledicama koronavirusa, već i drugih hroničnih bolesti.

Vučić je u Krnješevcima prisustvovao prijemu medicinske opreme iz Norveške i rekao da će ukupno u Srbiju kao donacija te zemlje stići 120 respiratora i 100 kliničkih monitora.

On je rekao da će ta oprema biti poslata na jug Srbije i u druge delove zemlje, a da će to omogućiti da i u lokalnim bolnicama bude oformljeno više kreveta intenzivne nege, po čemu se meri snaga jednog zdravstvenog sistema.

Predsednik je rekao da će ti kapaciti omogućiti ne samo borbu protiv koronavirusa nego i lečenje plućnih, kardio-vaskularnih i onkoloških oboljenja.

"Poboljšaćemo i uslove u kliničkim centrima ali ove mašine će omogućiti da se ljudi ne leče samo u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu nego da to bude moguće na svakom mestu. Da ne zavise od transporta u Beogradu nego da i u svojim mestima osete neupredivo viši nivo zdravstvene zaštite nego juče", rekao je Vučić.

On je iskazao posebnu zahvalnosti Norveškoj jer je pokazala želju da pomogne Srbiji u momentu kada je vladao haos na tržištu respiratora i medicinske opreme.

"Lekari u nekim zemljama su tada morali da odlučuju ko će preživeti. Mi nismo bili u toj situaciji, ali se spremamo i za mogućnost da dođe drugi talas. Srbija je spremna, uspeli smo da pomognemo i sebi ali i drugima a sve to ne bilo moguće bez pomoći naših prijatelja", rekao je on.

Amabasador Norveške Jern Jelstad rekao je da se bolest proširila čitavim svetom tako brzo da je stavila na test i velike i otporne zdravstvene sisteme, a da je on naročito ponosan jer je njegova Vlada uspela da obezbedi pomoć za Srbiju i tako umanji rizik po zdravlje mnogih pacijenata.

On je rekao da je nestrpljivo čekao da oprema stigne, jer je došlo i do određenog kašnjenja usled "brutalnih uslova" koji su vladali na međunarodnom tržištu medicinske opreme.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je danas dobar dan za solidanost i saradnju jer je Srbija dobila značajnu opremu za borbu protiv koronavirusa.

On je ukazao da je EU svoju solidarnost pokazala i kada je finansirala troškove avio transporta medicinskog materijala za Srbiju i kada je davala novac da se taj materijal kupi.

"Korona virus na test stavlja ne stamo zdravstvene sisteme nego i ekonomije zemalja. Zato već razgovaramo o tome kako svi možemo da održimo svoje ekonomije i što pre se vratimo u normalu", rekao je on i najavio da će Evropska komisija obezbediti pomoć za zemlje Zapadnog Balkana u iznosu od 3,3 milijarde evra.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side