15.02.2020 Beograd

Vučić: Nastavićemo podršku RS i Srbima u Crnoj Gori, mir potreban više od svega

Vučić: Nastavićemo podršku RS i Srbima u Crnoj Gori, mir potreban više od svega Foto: Beta / Emil Vaš
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da će Srbija nastaviti da podržava Republiku Srpski i srpski narod u Crnoj Gori kroz "sve forme koje su zakonito moguće i opravdane".

Vučić je posle sastanka sapredstavnicima Srba iz Republike Srpske i Crne Gorezamolio rukovodstvo RS da povodom situacije u BiH posle odluke Ustavnog suda o zemljištu, ima u vidu interese celokupnog srpskog naroda i Srbije i da sve što rade, rade pravno, demokratski, kroz institucije i "bez šire destabilizacije regiona".

Vučić je izjavio da se "ne dovodi u pitanje da će Srbija biti uz svoj narod", ali je dodao da je Srbiji neophodan mir "više od svega".

"Moramo strateški da vodimo računa o tome da nam je potreban mir da ekonomski ojačamo, da imamo više dece. Znam da se to ne dopada delu javnosti koji želi radikalna rešenja, ali najveći uspeh Srbije je u tome koliko dugo može da sačuva mir", kazao je Vučić.

Ocenio je da je Srbija "ekonomski najsnažnija u poslednjih 50 godina", da se nalazi "pred velikim političkim iskušenjima" jer, kako je rekao, "neki u međunarodnoj zajednici pokušavaju da po oprobanom receptu okrive Beograd za sva dešavanja u regionu".

"Juče sam konačno shvatio da (bivši premijer Kosova Ramuš) Haradinaj nije bio sasvim sam kada je uvodio takse, već da je bilo onih u međunarodnoj zajednici koji nisu imali ništa protiv toga", rekao je predsednik Srbije i nastavio da "nije slučajno nekome palo na pamet da ruši identitet Srba i RS u BiH, da od SPC u Crnoj Gori pravi Pravoslavnu crkvu".

Po njegovim rečima, "mnogi iz sveta bi želeli da kažu da Beograd upravlja trenutnim procesima u RS i Crnoj Gori".

"A gde je naša krivica oko odluke Ustavnog suda BiH? Kako Beograd može biti kriv za donošenje Zakona o slobodi veroispovesti u parlamentu Crne Gore? Naš posao je i nećemo im dozvoliti da okrive Srbiju i srpski narod", rekao je Vučić.

On je najavio da će će biti češći sastanci s predstavnicima Srba iz regiona i ponovio da će im Srbija "više nego ikada" pomagati, ali "uvek u interesu očuvanja mira, stabilnosti i očuvanja prava naše dece na budućnost".

Predsednik Nove srpske demokratije iz Crne Gore, Andrija Mandić, kazao je da su predstavnici srpskih organizacija veoma zadovoljni današnjim sastankom s Vučićem.

"Srećni smo što je konstantovano da je snaga srpske solidarnosti pokazala najlepše lice upravo litijama u Crnoj Gori. Kada smo saopštili da smo ugroženi i mi i naša crkva u Crnoj Gori, naš se narod odzavao. Nemamo dileme da će tako biti do kraja, odnosno što rekao Njegoš: 'Svoj svojega nikad puštat neće' ", naveo je Mandić.

Potom je na svečanosti u zgradi Predsedništva, povodom Dana državnosti Srbije, Vučić izjavio je da "danas, kada su mnoge od naših srpskih institucija ugrožene širom regiona, danas kada se preti opstanku našoj Srpskoj crkvi na teritoriji Crne Gore, danas kada se preti opstanku našeg srpskog entiteta na teritoriji Bosni i Hercegovini, neretko i nekih zemalja Evropske unije, mi moramo da budemo postojani, snažni i da kažemo da za nas rat nije opcija; da je su nas samo mir i saradnja izbor, ali takođe da za nas kapitulacija nije mogućnost".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 15.02.2020, 20:01h DEKLARACIJE za KONFEDRACIJU

    Србија треба да подржи Скупштину Српске када донесе две Декларације : 1).о осуди свих злочина и пузајућег геноцида према србском народу , како за период 1941-45. , тако и за период 1991.-95.; и 2). о проглашенењу КОНФЕДЕРАЦИЈЕ БиХ (са равноправним и сувереним ентитетима); и да даје пуну подршку Председништву БиХ (представницима трију народа) да реализују декларације..

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side