11.12.2017 | 10:00h ► 14:10h Beograd

Vučić: Na proleće počinje izgradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti

Vučić: Na proleće počinje izgradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti Foto: Beta / Emil Vas
Izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbenosti počeće verovatno na proleće naredne godine, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na čiju inicijativu će se stanovi graditi.

Vučić je na konferenciji za novinare posle prvog sastanka Komisije za pripremu predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti rekao da će se stanovi graditi u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu i Vranju i da će prosečna cena kvadrata iznositi oko 500 evra.

On je rekao da će kamata biti 2,9 odsto i da će u proseku za stan od 60 kvadarta na kredit od 30 godina rata iznositi oko 126 evra, a poslednjih pet godina 25 evra.

Po njegovim rečima, u nekim mestima će kvadrat biti i ispod 500 evra, poput Vranja, dok će na mestima gde je infrastruktura skuplja biti od 550 do 580 evra, poput Beograda.

Pravo da konkurišu na te stanove imaju pripadnici Vojske Srbije, policije, Bezbednosno informativne agencije i, kako je danas na sašanku odlučeno, pripadnici Zavoda za izvršenja krivičnih sankcija.

Tačne lokacije gde će biti stanovi izgrađeni i pod kojim uslovima će birti moguća kupovina biće poznate do 15. januara do kada će biti održan i drugi sastanak komisije.

Predsednik Srbije rekao je da policija ima 20.000 pripadnika koji nemaju rešeno stambeno pitanje, tako je i sa 14.000 pripadnika vojske i 1.500 pripadnika BIA.

On je naveo da je učešće država od 200 do 250 miliona evra na različite načina za izgradnju oko dva miliona kvadratnih metara.

"Ta gradnja mora da bude dobra, energetski efikasna. Stanovi će biti na dobri, i pristojnim lokacijama i verujem da će Vlada već na proleće da baci prvu lopatu betona u aprilu ili maju kada se svi zakonski uslovi stvore", rekao je Vučić.

On je naveo da je ideja da se podigne životni standard bezbednosnih snaga koji rade težak i odgovoran posao za državu, a zbog kojih se građani mogu osećati sigurno.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će izgradnja stanova doprineti rastu BDP.

Ona je kazala da živimo u kompleksnim vremenima i da je važno jačati snage bezbednosti koje moraju da osete da država ceni to što rade zbog čega se Vlada odlučila i na dodelu bonusa i povećanje plata.

"Živimo u bezbednosno kompleksnim vremenima, važno je da jačamo naše snage bezbednosti da se oni osećaju kao da ih država ceni", kazala je Ana Brnabić i dodala da svim treba da razumeju koliko teškim i opasnim poslom se ti ljudi bave.

Navela je da će tokom dana biti formirane četiri radne grupe koje će izneti moedele za način finansiranja, rešavanje imovinsko-pravnih problem, određivanje lokacija za izgradnju stanova i način ostvarivanja prava na raspodelu stanova i uslove kupovine.

Premijerka Srbije kazala je da Komisija za stanogradnju ima u vidu da se ukoliko bude uspšan model za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti replicira na mlade bračne parove i naučnike. "Idemo korak po korak. Radićemo i za mlade bračne parove da bismo uticali na populacionu politiku", kazala je ona.

 

Vučić: Borba na beogradskim izborima neće biti jednostavna

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se SNS boriti na beogradskim izborima i da borba neće biti jednostavna, ali da je na narodu da odluči.

Komentarišući pisanje dnevnika "Blic" da je u rukama predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića ključ za beogradske izbore, Vučić je rekao da ako je tako, onda vlast imaju Šapić i bivši gadonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Vučić je dodao da između Đilasa i Šapića nema razlike iako o Đilasu veoma loše misli "zbog tragičnih dugova koje je ostavio u Beogradu, tragične medijske vladavine, a Beograd je bio prljav bez građevina, ikakvog rada i napretka".

Prema Vučićevim rečima, Đilas se svakako mnogo uspešniji, ozbiljniji i obrazovaniji od Šapića koji je bio njegov pomagač.

"Šapić je za račun Đilasa tukao ljude. Sećam se toga u Ralji", rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka Vladine komisije za pripremu programa izgradnje stanova za pripadnike bezbednosnih snaga.

On je rekao da su Pokret slobodnih građana i Narodna stranka odustali od lokalnih izbora u pet opština u Srbiji zakazanih za 24. decembar jer u tim opštinama nemaju nikoga.

"Zamislite koliko je njih u Mionici, Kostolcu, Negotinu, Pećincima, Preševu za Sašu Jankovića i Dragana Đilasa. Oni tamo nemaju nikog živoga da nađu. Zamislite tamo nasilna kampanja, a nije nasilna u Beogradu. Nasilna je i u Beogradu, ali eto izdržaćemo, ali u Mionici, Kostolcu, Negotinu, Pećincima, Preševu nećemo", kazao je Vučić.

Napominjući da na konferencijama za novinare, kakva je današnja, ne želi da dugo govori o stranačkim pitanjima, Vučić je pročitao rezultate jučerašnjih izbora za savete mesnih zajednica u Kruševcu, prema kojima je SNS osvojila 509 od 517 mesta u savetima 54 mesne zajednice.

 

Vučić u Parizu na Samitu o klimatskim promenama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u Parizu gde će učestvovati na Samitu o klimatskim promenama, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Prvog dana posete Vučić će prisustvovati svečanoj večeri, koju za učesnike Samita priređuje predsednik Francuske Emanuel Makron.

Vučić je ranije danas novinarima u Palati Srbije kazao da nema mnogo vremena jer, kako je naveo, voleo bi da stigne na večeru sa Makronom.

 

Vučić ove sedmice putuje u zvaničnu posetu Kubi

Predsednik Srbije Aleksаndаr Vučić danas je primio аkreditivnа pismа аmbаsаdorа Kube u Srbiji Gustаvа Triste del Todа i izrаzio zаdovoljstvo što ove sedmice, putuje u zvаničnu posetu Kubi.

Iz kabineta predsednika Srbije saopšteno je da Vučić na Kubu putuje na poziv kubanskog predsednikа Rаulа Kаstrа.

Ambаsаdor Del Todo kazao je dа će Vučićeva posetа Kubi dаti znаčаjаn podstrek srpsko-kubаnskim odnosimа političkom dijаlogu i širenju ekonomske sаrаdnje.

Vučić je izrazio i zadovoljstvo što progrаm posete predviđа i obilаzаk rаzvojne zone luke Mаrijel, jednog od nаjvećih ekonomskih projekаtа u kubаnskoj istoriji.

"Rаduje me što će tokom moje posete Kubi biti potpisаn Sporаzum o sаrаdnji u oblаsti lekovа i medicinskih sredstаvа", kazao je Vučić i dodao da nа primere uspešne primene iskustаvа kubаnske medicine i fаrmаceutske industrije u Srbiji.

Vučić je kazao dа Srbijа, kаo zemljа kojа štiti svoju nezаvisnost, osećа veliko prijаteljstvo i poštovаnje premа Kubi i divi se slobodаrskim stаvovimа kubаnskog nаrodа.

On je rekаo dа dobri politički odnosi dveju zemаljа trebа dа budu temelj zа rаzvoj ekonomske sаrаdnje, izdvojivši velike mogućnosti zа sаrаdnju u oblаsti poljoprivrede, kаo i u oblаsti medicine i fаrmаceutske industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringа.

Vučić je poželeo аmbаsаdoru Del Todu uspeh u diplomаtskom rаdu u Srbiji i zаhvаlio Kubi nа principijelnom stаvu dа ne priznаje jednostrаno proglаšenu nezаvisnost Kosovа, kаo i nа podršci u međunаrodnim orgаnizаcijаmа protiveći se protive članstvu takozvanog Kosova.

 

Vučić pokrovitelj i počasni predsednik obeležavanja stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Pokrajinska vlada odlučila je danas da formira Odbor za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji a za počasnog predsednika i pokrovitelja obeležavanja tog jubileja imenovan je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednika Odbora biće predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, a u odboru će raditi 14 članova, među kojima su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, episkop Bački Irinej Bulović, predsednik Matice srpske Dragan Stanić i direktor Radio-televizije Vojvodine Miodrag Koprivica.

Među članovima odbora su i predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić-Ostojić, predsednik Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Pavel Surovi i istoričar Zoran Veljanović.

Zadatak Odbora biće da utvrdi program aktivnosti, centralnu manifestaciju, kao i druge programe koji će datum kada je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, 25. novembar 1918. godine, osvetliti kroz naučne skupove, izdavačke, filmske, pozorišne i TV-produkcije.

U saopštenju sa sednice Pokrajinske vlade navodi se i da će jedna od aktivnosti biti otvaranje novog Muzeja prisajedinjenja 1918.

 

Vučić i odlazeći ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata o saradnji dve zemlje u svim oblastima

Predsednik Srbije Aleksаndаr Vučić i odlazeći ambasador Ujedinjenih Arаpskih Emirаtа Džuma Rаšid Al Dаheri ocenili su danas da postoji obostrani interes za dаlje intenzivirаnje sаrаdnje dve zemlje u svim oblаstimа i izrаzili nadu dа će ekonomskа sаrаdnjа doživeti dalji uspon.

Vučić je primio u oproštаjnu posetu аmbаsаdorа Al Dаherijа kome je zаhvаlio nа dobroj i delotvornoj sаrаdnji, kаo i nа tome što je svojim velikim diplomаtskim iskustvom i zаlаgаnjem doprineo unаpređenju odnosа Srbije i Ujedinjenih Arаpskih Emirаtа, saopšteno je iz kabineta predsednika.

"Postаli smo istinski pаrtneri i ponosаn sаm nа prijаteljstvo sа šeikom Mohаmedom bin Zаjedom", rekao je Vučić i podsetio dа su tokom diplomаtskog mаndаtа аmbаsаdorа Al Dаherijа ostvаrene brojne posete nаjviših zvаničnikа dveju zemаljа i pokrenuto nekoliko zаjedničkih ekonomskih i infrаstrukturnih projekаtа.

Vučić je kazao da su zаjednički projekti od nаjveće vаžnosti zа Srbiju u oblаsti infrаstrukture i poljoprivrede.

Al Dаheri je zаhvаlio nа podršci koju su mu tokom rаdа u Beogrаdu pružili predsednik Vučić i Vlаdа Srbije.

"Moj zаdаtаk je bio dа pomognem dа se nаšа dvа nаrodа bolje upoznаju", kazao je odlаzeći аmbаsаdor Al Dаheri.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi

  Rezultati opštih izbora u BiH održanih proteklog vikenda i konsultativnog referenduma u Makedoniji povodom Prespanskog dogovora Atine i Skoplja o pristupanju NATO-u i EU pod novim imenom – Republika Severna Makedonija – otvorili su nanovo krizna žarišta u regionu, uveren je Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative

 • Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila

  U manjim sredinama se, sa većim brojem neobrazovanih ljudi, u priličnoj meri zadržao “stid od ludila”, a to je verovatno i snažnija emocija nego “strah od ludila”. Uverio sam se da veliki broj ljudi ne razlikuje nijanse između lečenja oboljenja kao što je shizofrenija, depresivni poremećaj, anksioznost ili situaciona kriza. Za njih je sve to isto, nešto “strašno i beznadežno”, kaže, između ostalog, u razgovoru za Novi magazin Igor Radosavljević

 • Skot: Politika SAD prema Kosovu nije novost Skot: Politika SAD prema Kosovu nije novost

  Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot izjavio je da odnos SAD prema kosovskoj nezavisnosti nije novost i da fokus u odnosima Srbije i Kosova treba da ostane na traženju sveobuhvatnog rešenja.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

  Tema broja: Uzbuna zbog Gazivoda – da li je region ponovo “bure baruta” -- Ratne senke nad Balkanom -- Šta je iza retorike Žan-Kloda Junkera da “još nismo savladali istoriju 1990-ih” i saglasnosti predsednika Srbije “da bi bilo veoma opasno ako bismo bili prepušteni sebi”. Piše: Milan Mišić

 • Vučić: Molio sam predsednika Austrije da budu uzdržani po pitanju Kosova Vučić: Molio sam predsednika Austrije da budu uzdržani po pitanju Kosova

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zamolio predsednika Austrije Aleksandera Van der Belena da Austrija bude uzdržanija u donošenju odluka po pitanju Kosova, posebno kada je reč o članstvu u Interpolu i formiranju vojske, već da sačeka "postojanje mogućnosti za kompromisan dogovor".

 • Van der Belen: Srbija u vodećoj poziciji među kandidatima za EU Van der Belen: Srbija u vodećoj poziciji među kandidatima za EU

  Predsednik Austrije Aleksander van der Belen rekao je danas u Beogradu da je Srbija u vodećoj poziciji među kandidatima za pristupanje EU i da bi na samitu EU u decembru trebalo da otvori nova poglavlja, ali i podsetio da otvorena granična pitanja moraju da budu rešena pre prijema u EU.

 • U riziku od siromaštva oko 400.000 dece u Srbiji U riziku od siromaštva oko 400.000 dece u Srbiji

  Oko 400.000 dece u Srbiji je u riziku od siromaštva, a tome doprinose i troškovi obrazovanja koje bi trebalo da bude besplatno i dostupno svoj deci, saopštila je danas Mreža organizacija za decu Srbije.

 • Niš: Manje pacijenata sa moždanim udarom, ali oboljevaju sve mlađi ljudi Niš: Manje pacijenata sa moždanim udarom, ali oboljevaju sve mlađi ljudi

  Na Klinici za neurologiju u Nišu smanjen je broj pacijenata sa moždanim udarom sa 1.000 na 700 u proteklih godinu dana, izjavila je danas direktorka klinike Miroslava Živković, ali je upozorila da se moždani udar uglavnom konstatuje kod mlađih od 50 godina.

 • Incijativa Mame su zakon ogorčena zbog ponašanja poslanika Incijativa Mame su zakon ogorčena zbog ponašanja poslanika

  Predstavnici Incijative Mame su zakon saopštili su danas da su ogorčeni ponašanjem poslanika u Skupštini Srbije koji nisu podržali predlog da se u dnevni red uvrste izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

 • Sutra sunčano i toplo, temperatura do 25 stepeni Sutra sunčano i toplo, temperatura do 25 stepeni

  U Srbiji će sutra posle kratkotrajne magle biti pretežno sunčano i toplo, posle podne i uveče na severu umereno prolazno naoblačenje, saopštio je RHMZ.

 • Đurić: SAD želi da pokrene izlaznu strategiju za mandat UN na Kosovu Đurić: SAD želi da pokrene izlaznu strategiju za mandat UN na Kosovu

  Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da Sjedinjenje Američke Države imaju nameru da pokrenu izlaznu strategiju za mandat Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, što smatra inicijativom za odlazak misije UNMIK-a sa te teritorije.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side