Vučić: Francuska i Evropa hoće da imaju najvažniju ulogu u pregovorima Beograda i Prištine
12.11.2019 | 12:31h ► 20:10h Beograd

Vučić: Francuska i Evropa hoće da imaju najvažniju ulogu u pregovorima Beograda i Prištine

Vučić: Francuska i Evropa hoće da imaju najvažniju ulogu u pregovorima Beograda i Prištine Foto: Beta, AP / Ludovic Marin
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu, nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, koji je inicirao francuski predsednik, da "nema sumnje da Francuska i Evropa hoće da imaju najvažniju ulogu u pregovorima Beograda i Prištine, poštujući i Amerikance i Ruse", prenela je Tv N1.

"To je i Makron rekao misleći pre svega na sebe i na (nemačku kancelarku Angelu) Merkel", rekao je Vučić i dodao da francuski predsednik Emanuel Makron smatra da je obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine važno za stabilnost Balkana.

Vučić je rekao i da su dešavanja oko prebrojavanja glasova na kosovskim parlamentarnim izborima od 6.oktobra, odnosno to što su odbačeni glasovi Srba iz centralne Srbije, bila usmerena "da (Aljbina) Kurtija ubede da je to nešto radjeno protiv Srbije, a u stvari je uradjeno protiv njega".

"Sve na šta su navukli Kurtija neiskusnog, da pomisli da je to nešto protiv Srbije, da, da, trovanje, to su nam Srbi uradili, a to su sve protiv njih (pokreta Samoopredeljenje) uradili", rekao je Vučić u Parizu i dodao da mogućnost dolaska na vlast u Prištini druge koalicije, a ne one koju bi predvodio Kurti, znači da su "takve igranke u toku i to naravno da veliki igrači iz sveta igraju, gledajući sa kime mogu lakše da se dogovaraju".

Vučić je ponovio da nastavka dijaloga sa Prištinom neće biti bez ukidanja taksi na robu iz Srbije.

 

Ne očekujem nastavak dijaloga sa Prištinom pre januara naredne godine

Predsednik Vučić je u intervjuu za Prva TV rekao da je tema iznenadnog sastanka koji je danas inicirao predsednik Francuske Emanuel Makron sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem nastavak dijaloga (Beograda i Prištine) na kome su se obe strane izjasnile da su za nastavak dijaloga, ali da zbog čekanja na formiranje kosovske Vlade nije realno očekivati da se dijalog nastavi pre januara naredne godine.

Vučić je u Parizu rekao da će se nakon formiranja Vlade Kosova videti ko će formirati tu vladu i kada će se videti i "šta su želje i da li neko želi kompromis, šta su ciljevi a šta mogućnosti".

"Od 2008.godine oni imaju samo jedan stav, da svi priznaju njihovu nezavisnost. Rekao sam (na sastanku sa Makronom i Tačijem) da stvari nisu tako ružičaste za njih, da Srbija ima svoj interes i da neće pristati na ulitamtum", rekao je Vučić.

On je rekao da "ničim nije nezadovoljan na tom sastanku, već da misli da su odredjene stvari dodatno objašnjene predsedniku Makronu", navodeći da sa francuskim predsednikom "može da se iskreno razgovara".

Vučić je rekao da je Makron zainteresovan za balkanske zemlje kao buduće članice EU ali da "pre toga želi da postavi neka nova pravila za samu Evropsku uniju".

"On govori iskreno, otvoreno, ja volim taj pristup, znate na čemu ste. To što će neko da priča da je divno bajno a onda provedete 50 godina kao Turska čekajući taj pristup (EU). Sa Makronom možete da razgovarate na iskren način. Mislim da Srbiju dozivljava kao veoma važnog partnera i kao najveću i najznačajniju zemlju zapadnog Balkana i u smislu evropske bezbednosti", kazao je Vučić.

 

U dijalogu sa Prištinom za nas nema dobrog ili naročito prijatnog okruženja

Predsednik Vučić je u intervjuu Prva TV danas izjavio da "nije on taj koji će da pravi većinu u prištinskoj Skupštini, ali da odbacivanje glasova Srba iz centralne Srbije pokazuje da (lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin) Kurti nije više najveća snaga".

Vučić je rekao da "nismo mi ti koji trebaju da biraju albanske predstavnike, već da je naša želja bila da se izabere

Srpska lista da bi imali jedinstven pristup sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji u čemu smo uspeli".

Odgovarajući na pitanje da li će za predstavnike Srbije biti lakše da pregovaraju sa Aljbinom Kurtijem ili nekim drugim albanskim predstavnikom Vučić je rekao da "za nas neće biti lako i da nema dobrog ili naročito prijatnog okruženja", kao i da je jedan od uslova za nastavak dijaloga ukidanje taksi.

"Da li je bolje da razgovaramo ili da ratujemo? Uvek je bolje da razgovaramo", rekao je Vučić u Parizu.

On je rekao i da ne vidi "šta bi za njega bilo nezgodno" da učestvuje na samitu Evropske narodne partije u Zagrebu.

"Što bi za mene bilo nezgodno, išao sam već tamo i ništa mi tamo nije nezgodno. Da li će (tamo) da me drže u sobi u hotelu da mi neko nešto ne uradi?", rekao je Vučić i dodao da će "sutra ili prekosutra napisati pismo", u kome će saopštiti svoju odluku.

On je naveo da "nema šta bi za njega bilo nezgodno" to što je u jednoj spomen sobi postavljena spomen ploča za jednog komandanta vojne brigade Mladena Bratića (koji je komandovao napadom na Vukovar) koji nije osudjen, dok je "Mile Budak nacistički zlocinac nagradjen brojnim spomenicima i ulicama širom Hrvatske".

 

Vučić razgovarao sa Tačijem i Makronom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas nakon sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Parizu, da Makron i Evropa žele da imaju najznačajniju ulogu u rešavanju kosovskog pitanja, ali da nije došlo do "dubinskog sastanka".

Vučić je novinarima preneo da je razgovor bio veoma "srdačan, dobar, otvoren i prijateljski" i da je pozicija Srbije "nedvosmislena i nepromenjena".

"Sigurno je da Evropa želi jasnu ulogu u daljem dijalogu Beogradu i Prištine", rekao je Vučić, ističući da je stav Srbije i dalje da prvo moraju da ukinu takse, pa da tek onda može doći do nastavka dijaloga.

On je ocenio da je francuski predsednik Emanuel Makron želeo da pokaže evropsku posvećenost rešavanju problema na evropskom tlu.

"Ja sam bio realističan, pomalo pesimističan", dodao je Vučić.

Povodom kritika na račun incijative "mali Šengen", Vučić je rekao da Srbiji treba otvoreno tržište.

"Srbija ima suficit i sa Hrvatskom i sa Albanijom i sa Severnom Makedonijom.... Da ništa ne znate, svako bi to razumeo osim srpskih političara u opoziciji. Mi ćemo njima da prodajemo naše vozove, i sve što napravimo u našoj zemlji. Je l' moguće da neko toliko ne razume ekonomiju da to morate da mu crtate!?", rekao je Vučić.

autor: MIM, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja