24.09.2018 | 19:42h ► 20:10h Beograd

Vučić: Moja kosovska politika je doživela poraz

Vučić: Moja kosovska politika je doživela poraz Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom govora na sednici Glavnog odbora njegove Srpske napredne stranke (SNS) izjavio da se Srbija pet godina trudila da vrati pitanje Kosova na pregovarački sto, ali da je trenutno ta politika "doživela poraz".

"Moja politika da Srbija sačuva dosta toga na Kosovu i Metohiji je doživela poraz, ta politika nije pobedila, zato što Srbi više vole da plaču nad nečim što je davno izgubljeno (nego da dobiju nešto za uzvrat)... Sve što smo mogli da dobijemo smo ispustili i izgubili zbog reakcija u Srbiji, koje su osudile svaki moj pokušaj (sprovodjenja) kosovske politike", naveo je Vučić.

Dodao je da je prvu rundu dobila "Srbija plakanja, a ne Srbija koja pobedjuje".

"Plašim se da nećemo imati novu šansu, ali ćemo nastaviti da se borimo za naš narod na Kosovu i Metohiji", kazao je Vučić.

Po njegovim rečima, u istoj grupi koja se borila protiv njegove politike za Kosovo u istoj grupi i "nevladine organizacije, i Sonja Biserko, i najtvrdji nacionalisti".


Foto: Beta / Miloš Miškov

On je rekao da mnogi akteri sa Zapada ne žele da se Srbija meša u pitanje Kosova i da je to proizvod neodgovorne i katastrofalne politike koja je prethodila.

"Sami smo sebe izbacili iz UN-a, 2012. godine smo sami doneli presudu protiv sebe (Medjunarodnog suda pravde), 2011. godine smo postavili granicu na Brnjaku izmedju Srba i Srba", rekao je Vučić.

On je obavestio prisutne članove svoje stranke da "ima velku bojazan" od "svega što se nadvilo nad Srbijom", misleći na trenutnu situaciju u regionu, zbog suprotstavljenih interesa velikih sila i da niko ne može da predvidi "šta će se desiti u sledećih 15-20 dana".

"Srbija je svojom odgovornošću osiguravala mir i stabilnost u regionu. Vodili smo računa da ne ugrozimo Srbe koji žive u regionu, da njih ne dovedemo u tešku poziciju ni na koji način. Ne zaboravite da mnogi Srbiju smatraju remetilačkim faktoru, misleći da je Srbija može da postane nečiji prijatelj kad je slaba i kada sebe unižava", rekao je Vučić.

On je ocenio da je Srbija po nezaposlenosti, stopi rasta i nivoa javnog duga jedna od najboljih u regionu.

"Nisam siguran da to svi žele. 'Oni' nas optužuju za sve nedaće, oni smatraju i Republiku Srpsku remetilačkim faktorom. Valjda treba da prećutimo Jasenovaci i Jastrebarsko... Ja sam spreman da se izvinim kada smo pogrešili, ali neću da stavljam žig na čelo Srbije i moj posao je da štitim intererese zemlje", kazao je Vučić.


Foto: Beta / Miloš Miškov

 

Vučić predložio da SNS nove stranačke organe bira sledeće godine

Vučić je  predložio da se novo rukovodstvo SNS bira na izbornoj skupštini u maju ili septembru sledeće godine.

On je rekao da bi do tada trebalo da se održi izborna skupština, kako bi SNS bila spremna da se novom energijom, snagom i poštenim ljudima krenu u pripreme parlamentarnih izbora 2020. godine.

Vučić je kazao da će to novo rukovodstvo morati da se pridržava starih principa - "da je Srbija najvažnija, da je najvažnija zdrava ekonomija, zaštita nacionalnih interesa, da znamo da kažemo izvinite kada pogrešimo, ali da ne jurimo po svetu da se izvinjavamo onima koji nama treba da se izvine".

"Moramo da budem realni, pametni i mudri i da za svoj narod izvučemo najviše i ne uvodimo u ratove, nego sačuvamo mir i stabilnost", rekao je Vučić.

On je kazao da kadrovi SNS moraju da rade mnogo više i bolje i da moraju sebe da menjaju, ako hoće da opstanu.


Vučić je uputio kritike jednom, kako je rekao, malom delu svoje stranke koji "više podseća na funkcionere Saveza za Srbiju i one koji su opljačakali Srbiju kada su bili na funkciji".

"Ima funkcionera koji govore da će doći do promena u Vladi Srbije uskoro. 'Odneću ja Vučiću pare pa ću tako da ga kupim da obezbedim da budem ministar odbrane ili bilo čega drugog'. Ajd' da vidim, dođite, donesite pare, pa da vidim šta ćete da branite - ministarstvo ili rešetke u zatvoru", rekao je Vučić.


Foto: Beta / Miloš Miškov

 

On je pozvao građane da, kada god se neko pozove na njega ili SNS i bilo šta traži za stranku ili za njega, odmah odu u prvu policijsku stanicu i to prijave policiji.

"Slobodno ga terajte u majčinu, jer taj nije doneo ništa dobro ni meni ni SNS, znajte da je to neka lopuža u pitanju i prijavite ga policijskoj stanici", rekao je Vučić.

On je najavio da će prvih deset godina stranke obeležiti u Kraljevu koje su, kako je ocenio, oni koji su na vlasti bili pre SNS, razorili i opljačkali, čak i tokom obnove od zemljotresa.

Vučić je na sednici Glavnog odbora govorio i o ekonomskim reformama, privrednom rastu, stranim investicijama i suficiti u državnom budžetu, smanjenju nezaposlenost, otvaranju fabrika.

Vučić je kazao da je ostalo još dosta da se uradi, a da su uspeli ono što su postigli jer su za saveznika imali narod i penzionere koji su podneli najveći teret.

Rekao je da je Srbija danas jedna od zemalja sa najvećim nivoom stranih direktnih investicija, da je nezavisna, suverena i slobodna zemlja i da hoće sarađue sa svima i ima kontakt i na Istoku i Zapadu.

Osvrnuo se i na podrugljive komentare zbog njegove izjave o "letećim automobilima" i izvozu svinjskih papaka u Kinu navodeći da je kritičarima smešna borba za srpskog domaćina i seljaka.


Foto: Beta / Miloš Miškov

 

Vučić kritikovao kolege iz SNS što nisu snažnije branili Anu Brnabić

Vučić je kritikovao je danas stranačke kolege jer nisu dovoljno stali u zaštitu i odbranu premijerke Ane Branbić kojoj je jedan od lidera opozicije uputio uvrede i pretnje.

On je na sednici Glavnog odbora SNS u Beogradu rekao da su više reagovali na "neke gluposti" nego kada je jedan od lidera opozicije zapretio silovanjem premijerki.

"Ako nećete da se sukobite sa onima koji direktno propagiraju silovanje, onda nemojte da budete u ovoj stranci. Ne sme naša stranka da postane ono što su oni i zato stranka mora imati borce koji će da se bore rečima, idejom, marljivošću, da se bore za svoje kolege, prijatelje i normalnu Srbiju. Srbija nije normalna ako neko silom hoće na vlast da dođe ili propagire silovanje", istakao je Vučić.


Foto: Beta / Miloš Miškov

Vučić je za predsednika sindikata Sloga i jednog od osnivača Saveza za Srbiju. Željka Veselinovića koji je uputio uvrede Ani Brnabić rekao da je "kreten".

"Jel' treba da postane normalno u Srbiji da se poziva na silovanje i da to bude način komunikacije sa ženama. Zamislite da je to neko rekao vašoj majci, sestri, ženi bilo kome, da li biste to voleli, ali pošto je Ana (Brnabić) onda da ćutimo, da ne reagujemo", upitao je Vučić svoje stranačke kolege.

On je istakao da ga ne interesuje zašto ćute profesori, akademici, "samoproklamovana elita, ali da ga interesuje zašto su na uvrede ćutali naprednjaci.

Željko Veselinović je pre nekoliko danas na društvenoj mreži Fejsbuk vređao premijerku pošto se nije složio sa njenim izjavama o rialiti programu i jer je, kako je ocenio, stala na stranu vlasnika Televizije Pink, a ne na stranu ministra kulture Vladana Vuksoavljevića koji je kritikovao rialiti programe i zatražio njihovo uklanjanje s televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Sednica GO je posle Vučićevog govora zatvorena za javnost. Na dnevnom redu je program stranačkih aktivnosti koje uključuju i nekoliko predstojećih lokalnih izbora, kao i osnivanje fondacije koja će nositi ime Brane Crnčevića, jednog od osnivača SNS.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi

  Rezultati opštih izbora u BiH održanih proteklog vikenda i konsultativnog referenduma u Makedoniji povodom Prespanskog dogovora Atine i Skoplja o pristupanju NATO-u i EU pod novim imenom – Republika Severna Makedonija – otvorili su nanovo krizna žarišta u regionu, uveren je Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative

 • Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila

  U manjim sredinama se, sa većim brojem neobrazovanih ljudi, u priličnoj meri zadržao “stid od ludila”, a to je verovatno i snažnija emocija nego “strah od ludila”. Uverio sam se da veliki broj ljudi ne razlikuje nijanse između lečenja oboljenja kao što je shizofrenija, depresivni poremećaj, anksioznost ili situaciona kriza. Za njih je sve to isto, nešto “strašno i beznadežno”, kaže, između ostalog, u razgovoru za Novi magazin Igor Radosavljević

 • Skot: Politika SAD prema Kosovu nije novost Skot: Politika SAD prema Kosovu nije novost

  Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot izjavio je da odnos SAD prema kosovskoj nezavisnosti nije novost i da fokus u odnosima Srbije i Kosova treba da ostane na traženju sveobuhvatnog rešenja.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

  Tema broja: Uzbuna zbog Gazivoda – da li je region ponovo “bure baruta” -- Ratne senke nad Balkanom -- Šta je iza retorike Žan-Kloda Junkera da “još nismo savladali istoriju 1990-ih” i saglasnosti predsednika Srbije “da bi bilo veoma opasno ako bismo bili prepušteni sebi”. Piše: Milan Mišić

 • Vučić: Molio sam predsednika Austrije da budu uzdržani po pitanju Kosova Vučić: Molio sam predsednika Austrije da budu uzdržani po pitanju Kosova

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zamolio predsednika Austrije Aleksandera Van der Belena da Austrija bude uzdržanija u donošenju odluka po pitanju Kosova, posebno kada je reč o članstvu u Interpolu i formiranju vojske, već da sačeka "postojanje mogućnosti za kompromisan dogovor".

 • Van der Belen: Srbija u vodećoj poziciji među kandidatima za EU Van der Belen: Srbija u vodećoj poziciji među kandidatima za EU

  Predsednik Austrije Aleksander van der Belen rekao je danas u Beogradu da je Srbija u vodećoj poziciji među kandidatima za pristupanje EU i da bi na samitu EU u decembru trebalo da otvori nova poglavlja, ali i podsetio da otvorena granična pitanja moraju da budu rešena pre prijema u EU.

 • U riziku od siromaštva oko 400.000 dece u Srbiji U riziku od siromaštva oko 400.000 dece u Srbiji

  Oko 400.000 dece u Srbiji je u riziku od siromaštva, a tome doprinose i troškovi obrazovanja koje bi trebalo da bude besplatno i dostupno svoj deci, saopštila je danas Mreža organizacija za decu Srbije.

 • Niš: Manje pacijenata sa moždanim udarom, ali oboljevaju sve mlađi ljudi Niš: Manje pacijenata sa moždanim udarom, ali oboljevaju sve mlađi ljudi

  Na Klinici za neurologiju u Nišu smanjen je broj pacijenata sa moždanim udarom sa 1.000 na 700 u proteklih godinu dana, izjavila je danas direktorka klinike Miroslava Živković, ali je upozorila da se moždani udar uglavnom konstatuje kod mlađih od 50 godina.

 • Incijativa Mame su zakon ogorčena zbog ponašanja poslanika Incijativa Mame su zakon ogorčena zbog ponašanja poslanika

  Predstavnici Incijative Mame su zakon saopštili su danas da su ogorčeni ponašanjem poslanika u Skupštini Srbije koji nisu podržali predlog da se u dnevni red uvrste izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

 • Sutra sunčano i toplo, temperatura do 25 stepeni Sutra sunčano i toplo, temperatura do 25 stepeni

  U Srbiji će sutra posle kratkotrajne magle biti pretežno sunčano i toplo, posle podne i uveče na severu umereno prolazno naoblačenje, saopštio je RHMZ.

 • Đurić: SAD želi da pokrene izlaznu strategiju za mandat UN na Kosovu Đurić: SAD želi da pokrene izlaznu strategiju za mandat UN na Kosovu

  Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da Sjedinjenje Američke Države imaju nameru da pokrenu izlaznu strategiju za mandat Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, što smatra inicijativom za odlazak misije UNMIK-a sa te teritorije.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side