15.12.2018 | 20:29h ► 21:29h Beograd

Vučić: Idem na sednicu SB UN da kažem istinu

Vučić: Idem na sednicu SB UN da kažem istinu Foto: Beta/ Milos Miskov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ide na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija bez obzira da li će biti otvorena za javnost "da kaže istinu".

"Reći ću istinu koliko smo uložili truda da dođemo do kompromisa a suprotna strana to nije želela", rekao je Vučić u intervjuu za Prvu televiziju.

On je naglasio i  da će u "lice reći" to i onima koji su učestvovali u tome da se ne dođe do kompromisa.

Prema rečima Vučića, za Beograd je Briselski sporazum bio "težak kompromis", ali je Beograd "ispunio sve svoje obaveze".

"Priština nije ni jednu koju je imala a to je Zajednica srpskih opšina", rekao je Vučić. Rezolucijom Kosovo suštinski želi da zatvori vrata dijalogu

Predsednik Vučić izjavio je da je nije fasiciniran rezolucijom koju je usvojila Skupština Kosova o normalizaciji odnosa i ocenio da njom Priština suštinski želi da zatvori vrata svakom dijalog sa Beogradom.

Vučić je rekao da se rezolucijom predviđa da svaki dogovor mora da vodi punoj nezavisnosti Kosova, nepromenjivosti granica i da mora da bude zadržana celovitost teritorije po unitarnom principu, odnosno da ne može da postoji federacija na delu teritorije ili nešto slično.

"Ovim papirom rekli su - mi hoćemo sve i to po svaku cenu i spremni smo tobože za dijalog, ali ne znam pored ovakvih zahteva o čemu da vodimo dijalog i razgovaramo, o skijanju, letovanju, ne zna šta bi trebalo da bude tema", rekao je Vučić.

On je kazao i da je dobro razumeo poruku Prištine kada je povećana taksa.

"Taksu uvodite u dva slučaja ili kada ste sišli sa uma ili da kada hoćete da isprovocirate Srbiju da preduzme neke druge mere, ne biste li ušli u bilo kakvu vrstu drastičnijeg oružanog sukoba", rekao je Vučić i dodao da je Beograd do sada uspešno izbegavao sve zamke.

Skupština Kosova danas je usvojila Rezoluciju o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, a poslanik Socijaldemokratske partije Kosova (SDPK) Visar Imeri je u ime predlagača rekao da je dijalog prihvatljiv jedino ako obezbeđuje međusobno priznanje Kosova i Srbije i učlanjenje Kosova u OUN, kao i kada se utvrdi da će postizanje sporazuma obezbediti ubrzano učlanjenje Kosova u EU i NATO.

"Dokument obezbeđuje da se Ustav, državni suverenitet, teritorijalni integritet i unitarni karakter Kosova ne mogu dovesti u pitanje i nepromenljivi su", kazao je Imeri.

Predsednik  Vučić izjavio je večeras da želi rešenje za Kosovo i Metohiju, ali da ga još nema i da je jedno od rešenja koje je nudio razgrančenje, ali da o tome ne razgovara sa Albanicma i da za to nema saglasnost sprske strane.

Vučić je rekao da će kompromisno rešenje teško biti postignuto posebno posle rezolucije koju je kosovska skupština usvojila, a kojim se dalji dijalog uslovljava međusobnim priznavanjem nezavisnosti.

"Želim rešenje svim srcem i snagom, ali nemamo ga nismo ni blizu, ne razgovaramo, nismo nigde", rekao je Vučić.

On je kazao da "noćima nije spavao", ali da se "smirio" kada je sinoć u obraćanju javnosti rekao građanima da će zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Vučić nije odgovorio na pitanje kako će ga zaštiti, navodeći da narod odlično razume o čemu on govori.

 

Vučić: Iz Ujedinjenih nacija u Brisel

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da posle sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ide u Brisel na poziv visoke predstavnice Evropske unije Federije Mogerini gde će biti i drugi politički predstavnici iz regiona.

"Poziv su dobili Rama, Zvizdić, Zajev, Đukanović, Tači i ja", rekao je Vučić u intervjuu za Prvu televiziju.

On je rekao da je to neka "čudna kominacija,  tri - tri", misleći na broj premijera i predsednika.

"Pretpostavljam da je htela da nađe neki način da spoji Beograd i Prištinu", rekao je Vučić, očekujući da će ipak glavna tema biti "sveobuhvatna regionalna saradnja" i CEFTA.

"Moj posao je da idem tamo, da ne odem optužili bi Srbiju kao remetilački faktor regionalnih odnosa", rekao je Vučić.
 

Vanredni izbori zavise od situacije u  zemlji, pre svega na Kosovu

Predsednik Srbije rekao je da "ne zavisi sasvim od njega, ni od nas" da li će biti vanrednih izbora već "od situacije u zemlji", pre svega na Kosovu.

"Ja bih sa radošću išao na izbore, verujem da bismo ostvarili do sada najubedljiviju pobedu", rekao je Vučić, navodeći da su njegovi saradnici "listom" za izbore.

On je rekao ; i da je "uvek spreman da ide na izbore ako to veliki broj ljudi želi" i negirao da je izjavio da neće ispuniti zahteve sa protesta makar ih bilo pet miliona na ulici.

On je dodao da neće, kao Makron, da podlegne "pritisku ulice", opozicije koja je krala i razorila državu, navodeći da će uvek da poštuje narod.

Zato i kažem narodu - izvolite izbore, rekao je Vučić.

Na procene reporetera Prve televizije da je večeras na protestu protiv nasilja u Beogradu šetalo između sedam i deset hiljada ljudi, on je odgovorio da je onda "Barbara divno izveštavala" i da on nije video "deset hiljada".

 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side