23.02.2018 Beograd

Vučić i Radev za konačno pomirenje bugarskog i srpskog naroda

Vučić i Radev za konačno pomirenje bugarskog i srpskog naroda Foto: Beta / Darko Vojinović
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Sofiji da Srbija Bugarsku doživljava kao istinski prijateljsku zemlju, a Bugare kao istinski prijateljski narod, i rekao da će se založiti za poboljšanje položaja bugarske manjine u Srbiji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Bugarske Rumenom Radevim, Vučić je rekao da podržava inicijativu za "konačno pomirenje" bugarskog i srpskog naroda.

"Važno je da dođe do konačnog pomirenja i da sve što smo imali u prošlosti, pre 130 i pre 100 godina i u Drugom svetskom ratu, ostavimo iza sebe i da gledamo u budućnost jer mi jesmo prijateljski i bratski narodi", kazao je Vučič, koji danas boravi u jednodnevnoj poseti Bugarskoj.

On je izrazio uverenje da će Bugarska i Srbija pronaći prave načine da obeleže stradanje i jednog i drugog naroda i da jedna drugoj pruže ruku koja će "ostati ispružena zauvek u budućnosti".

Predsednik Srbije rekao je da je Srbija spremna da preduzme konkretne korake za poboljšanje poloćaja bugarske manjine.

"Mi smo potpuno spremni da razgovaramo o svemu kako da se pripadnici bugarske manjine u Srbiji osećaju bolje, kao kod svoje kuće", rekao je Vučić i dodao da je Srbija spremna da ;uloži više novca u finansiranje medija na bugarskom jeziku.

Vučić je kazao da je sa predsednikom Bugarske ;razgovarao "otvoreno i iskreno o svim pitanjima od interesa za dve zemlje i dva naroda".

On je rekao da ekonomski odnosi napreduju, a trgovinska razmena između dve zemlje raste i da je prvi put dostigla milijardu dolara, pri čemu je ;izvoz Srbije u Bugarsku povećan za 53 odsto a Bugarske u Srbiju za 28 odsto.

U razgovoru je bilo reči i o infrastrukturnom povezivanju, konkretno završetku autoputa do Sofije i ;reelektrifikaciji i modernizaciji pruge Niš-Dimitrovgrad, u šta će Srbija uložiti 270 miliona evra.

Najavio je takođe da počinje izgradnju interkonektora između Bugarske i Srbije i gasovoda između Dimitrovgrada i Niša.

Vučič je bugarskom predsedniku zahvalio na podršci Srbija na putu ka EU i dodao da je "2025. za Srbiju ambiciozan cilj, ali da će dati sve od sebe da on bude ispunjen.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side