Vučić i Pendarovski: Odnosi Srbije i Severne Makedonije veoma dobri
22.11.2019 | 15:53h ► 17:46h Beograd

Vučić i Pendarovski: Odnosi Srbije i Severne Makedonije veoma dobri

Vučić i Pendarovski: Odnosi Srbije i Severne Makedonije veoma dobri Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski složili su se danas u Beogradu da su odnosi dve zemlje veoma dobri i da će biti sve bolji.

Vučić je nakon sastanka novinarima rekao da osim razlike oko priznavanja Kosova dve države nemaju otvorena pitanja i da žele da grade što bolje prijateljske odnose.

On je dodao da će u Beogradu i Skoplju biti otvoreni makedonski, odnosno srpski kulturni centar, te da će inicirati da se u obe zemlje uče oba jezika kako bi se poboljšao položaj manjina.

Predsednik Srbije je kazao da su ekonomski odnosi suština i indikator napretka odnosa.

"Mi smo prvi put 2018. godine imali trgovinsku razmenu u visini od 857,8 miliona evra i očekujemo da ove godine možemo da budemo blizu jedne milijarde", rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da je ponosan na sporazum potpisan u Ohridu te da će u skladu sa njim biti olakšan prevoz robe i protok usluga, ljudi i kapitala.

"To je budućnost ne samo našeg regiona, to je pametan izbor za ostanak i opstanak na našim ognjištima, a to je naša najbliža moguća saradnja", rekao je Vučić i zahvalio Pendarovskom na njegovom "ličnom doprinosu uspostavljanju boljih odnosa između Beograda i Skoplja".

Pendarovski, koji je u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji, rekao je da dve zemlje povezuju duga istorijska i kulturna tradicija, a da dele i viziju o zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji.

On se saglasio da su odnosi dve zemlje odlični, bez spornih tačaka.

Razgovalrali su o francuskoj inicijativi o novoj metodologiji za pristup EU.

"Stav moje države je da za nas ne postoji druga održiva altermativa osim članstva i EU", rekao je on i dodao da je to jedina garancija sigurnosti i prosperiteta u regionu.

Rekao je da je, pored pozitivnih trendova u ekonomiji i jasne potrebe za jačanjem te saradnje, važno jače povezivanje i bolja infrastrukturna povezanost.

On je u tom kontekstu čestitao Vučiću na otvaranju dva autoputa, prema Severnoj Makedoniji i Bugarskoj.

Nakon sastanka predsednika dve države, održan je plenarni sastanak delegacija Srbije i Severne Makedonije.

Pendarovski se sastao i sa premijerkom Anom Brnabić i predsednicom parlamenta Majom Gojković, a kasnije će se sastati sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom i privrednicima.

On će sutra u Novom Sadu učestovati na Četvrtom regionalnom omladinskom forumu, sa predsednicima Srbije i Slovenije.


Vučić za Špigl: Ne razmišljam o otkazivanju posete Rusiji zbog špijunske afere

Aleksandar Vučić izjavio je za nemački list Špigl (Der Spiegel) da ne razmišlja o otkazivanju posete Rusiji planirane za 4. decembar zbog izbijanja "ruske špijunske afere".

"Ne, ne razmatramo to. Želimo da produbimo naše odlične i prijateljske odnose. Ali, naravno, Srbija želi da pokaže da je nezavisna zemlja koja zna kako da zaštiti svoju vojnu neutralnost. Mi zauzimamo ozbiljan i odgovoran pristup trenutnoj situaciji", rekao je Vučić u intervjuu koji je nemački list preneo na svom sajtu na engleskom jeziku.

Vučić je rekao da su srpski i ruski narod prijatelji od davnina i da je Srbija spremna za dobre odnose dodajući da se nada da je i Rusija.

Predsednik Srbije je naveo da je Srbija i dalje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) dodajući da zemlja istovremeno ima dobre odnose sa Kinom i Rusijom.

Prema njegovim rečima, Srbija, koja još nije član EU, potpisala je sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom kako bi prodavala "sir, jogurt, cigarete i konjak Rusiji".

"Čim uđemo u EU, odnosno ako se uopšte pridružimo, ti sporazumi će postati besmisleni", dodao je on.

Vučić je rekao da EU treba da bude fer prema Srbiji o pristupanju Uniji.

"Pravo pitanje je ovo - kako izgleda naša budućnost ovde na Balkanu? Da li računate na nas, ili samo želite da kupite vreme", rekao je Vučić.

Špigl je naveo da se Vućić zalaže za približavanje Srbije i Evropske unije, ali istovremeno flertuje sa Moskvom i Pekingom. List dodaje da se Vučić smatra nacionalistom iz vremena Slobodana Miloševića, koji ga je imenovao za ministra informisanja, navodeći da predsednik Srbije sada želi da pruži "jači glas" Zapadnog Balkana, koji je EU zanemarila.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side