17.02.2017 | 12:00h ► 13:14h Beograd

Vučić i Kern razgovarali o formiranju slobodne trgovinske zone Zapadnog Balkana

Vučić i Kern razgovarali o formiranju slobodne trgovinske zone Zapadnog Balkana Foto: Beta, AP / Darko Vojinović
Austrijski kancelar Kristijan Kern izjavio je danas da podržava predlog srpskog premijera Aleksandra Vučića o formiranju slobodne trgovinske zone Zapadnog Balkana, u okviru Cefta regiona.

Nakon razgovora u Beogradu, Vučić je rekao da je Kernu uručio predlog Vlade Srbije o pravljenju slobodne trgovinske zone i dodao da bi se tako dve države, ali i zemlje regiona Zapadnog Balkana dodatno približile i postale mnogo atraktivnije za investitore.

"Što se više približimo, što više investitora privučemo, što više budemo mogli da zaradimo, biće bolje za nas... Time bi se drastično popravile šanse za još ubrzaniji ekonomski napredak", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je o tome već razgovarao s premijerom Albanije Edijem Ramom i predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Srpski premijer je Kernu zahvalio na želji da sasluša i razume probleme ne samo ljudi u Srbiji, već i čitavog Zapadnog Balkana i na podršci koju Austrija pruža Srbiji na njenom evropskom putu.

"Austrija mnogo bolje nego neke druge zemlje razume probleme u Srbiji. Probleme rešavamo partnerski i uvek u cilju očuvanja mira i stabilnosti u regionu", rekao je Vučić.


Foto: Beta / Milan Obradović

Vučić je izrazio zahvalnost i na velikoj podršci koju je Srbije dobila od Austrije u rešavanju migrantske krize, kao i na želji da se sačuva mir i stabilnost regiona.

Kern je posle razgovora ocenio da Srbiju i Austriju vezuju duboko prijateljstvo i veze, i da je sa srpskim premijerom razgovarao o infrastrukturnom povezivanju.

"Srbija je prirodno vezana za Austriju i za Evropsku uniju. Evropa se suočava sa teškom situacijom i izazovima, i cenimo napore koje Srbija ulaže u cilju očuvanja stabilnosti na Balkanu", rekao je austrijski kancelar.

On je dodao da Austrija podržava evropski put Srbije i da ima veliki interes da podrži investicije u Srbiji koju smatra važnim partnerom.

"Austrija vidi sebe kao zagovornika Srbije u EU. Potrebno je veće angažovanje EU kada je u pitanju podrška puta Srbije. Potrebno je razmisliti na nivou EU o tome kako podržati put Srbije", rekao je Kern.

Kern je rekao da je sa Vučićem razgovarao o razvoju regionalne saradnje, o infrastrukturnim projektima, stvaranju carinske unije, ali i o migrantskoj krizi i srpskoj zajednici u Austriji, koja je u toj zemlji jedna od najvećih.

"Srbija je uložila velike napore u migrantskoj krizi i ne sme se dozvoliti da postane parking za migrante", rekao je Kern.

Dodao je da je Srbiji potrebna dodatna finansijska pomoć za rešavanje migrantske krize jer je, kao je naveo, dobila "prilično skromne doprinose iz EU".

Prema njegovim rečima, svima je u interesu da ostane na snazi dogovor s Turskom postignut u cilju suzbijanja nelegalne migracije, a potrebni su i slični sporazumi sa afričkim zemljama.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw