23.10.2018 Beograd

Vučić i Bramerc o učinku Tribunala, izgradnji institucija u Srbiji...

Vučić i Bramerc o učinku Tribunala, izgradnji institucija u Srbiji... Foto: Beta/Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serž Bramerc razgovarali su danas u Beogradu o predstojećem izveštaju tužioca za Savet bezbednosti UN, učinku Tužilaštva Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kao i pomoći u izgradnji institucija i prenošenju znanja srpskim pravosudnim organima.


Bramerc je u razgovoru sa Vučićem izrazio nezadovoljstvo nedostatkom regionalne saradnje, saopšteno je iz kabineta srpskog predsednika.

Sagovornici su ocenili da je neophodno da posvete posebnu pažnju problemu nestalih

Vučić je kazao da se saradnja Srbije sa Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale odvija kontinuirano i na dobrom nivou, a da će Srbija uprkos neslaganju oko nekih pitanja nastaviti da jača saradnju sa Tužilaštvom Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala.

Vučić je istakao da je naročito važno da dođe do napretka u saradnji po pitanju nestalih lica što bi dovelo do poboljšanja u odnosima Srbije i Hrvatske.

Kao deo podrške, koju kancelarija tužioca Mehanizma pruža Srbiji, Bramerc je rekao da će tokom marta 2019, u saradnji sa Pravosudnom akademijom, biti organizovana obuka za tužioce, koji postupaju u slučajevima ratnih zločina u cilju sticanja dodatnih znanja u ovoj oblasti.

Vučić je zahvalio na predlogu glavnog tužioca Bramerca da nadležne institucije u Srbiji učestvuju u zajedničkim programima, kroz koje bi Tužilaštvo Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala, u vidu obuke i drugih vidova podrške, pomoglo primenu Strategije za ratne zločine u Srbiji.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side