20.06.2018 | 10:35h ► 12:07h Beograd

Vučić: Hrvati ravnopravni građani Srbije sa kojima se živelo i živeće u slozi

Vučić: Hrvati ravnopravni građani Srbije sa kojima se živelo i živeće u slozi Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksаndаr Vučić danas je na sastanku sa predsednikom Demokratskog saveza Hrvatа u Vojvodini Tomislаvom Žigmаnovom pozvao građane Srbije da poštuju hrvatsku zajednicu.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, Vučić se sastao sa Žigmanovom povodom druge godišnjice potpisivаnjа Subotičke deklаrаcije o unаpređenju odnosа i rešаvаnju otvorenih pitаnjа između Srbije i Hrvаtske.

On je tim povodom kazao da su Hrvati rаvnoprаvni grаđаni Srbije sа kojimа se živelo i živeće se u miru i slozi.

Sagovornici su rаzmotrili reаlizаciju ključnih inicijаtivа i konkretnih projekаtа u oblаsti infrаstrukture, kulture i obrаzovаnjа, koji će doprineti unаpređenju položаjа hrvаtske zаjednice u Srbiji.

Žigmаnov je rekаo dа je dve trećine dogovorenih projekаtа reаlizovаno, dok je reаlizаcijа ostаlih u toku.

Nа sаstаnku je pozdrаvljeno i potpisivаnje Memorаndumа o osnivаnju lektorаtа hrvаtskog jezikа i književnosti nа Filozofskom fаkultetu Univerzitetа u Novom Sаdu.

 

Vučić sa izaslanikom Hrvatske: Rešavanje pitanja nestalih najvažnije humanitarno pitanje

Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Hrvatske za pitanja nestalih Ivicom Vrkićem u Beogradu, da je rešavanje pitanja nestalih najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje za Srbe i Hrvate.

Povodom druge godišnjice potpisivanja Subotičke deklaracije, predsednik Srbije je primio Vrkića koji je i gradonačelnik Osijeka, izrazivši želju da Srbija i Hrvatska u budućnosti reše otvorena pitanja i unaprede odnose i saradnju, na dobrobit naroda obeju zemalja.

Vučić je istakao da državni organi Srbije čine sve radi pronalaženja nestalih i rasvetljavanja njihovih sudbina, navedeno je u saopštenju Predsedništva Srbije.

Ivica Vrkić je, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, izneo nove konkretne inicijative, koje bi pomogle rešavanje pitanja nestalih.

Predsednik Srbije je ujedno najavio imenovanje svog specijalnog izaslanika, koji bi sarađivao sa državnom Komisijom za rešavanje pitanja nestalih, dodaje se u saopštenju.

Predsedništvo Srbije navodi i da je Vučić uputio pozdrave Grabar-Kitarović, kao i poziv da u najskorije vreme poseti Srbiju.

 

Vučić: Mir u BiH i stabilnost na Balkanu od suštinskog interesa za srpski narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je očuvanje mira i stabilnosti u BiH i regionu Balkana od suštinskog interesa za celokupni srpski narod i dodao da će Srbija nastaviti da pruža podršku Republici Srpskoj, kao posebnom entitetu u BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Vučić je to izjavio u Beogradu, na sastanku sa ;predsednikom i potpredsednikom Demokratskog narodnog saveza Markom Pavićem i Ognjenom Tadićem.

On je dodao da će Srbija, sem zajedničkog rada u oblasti zaštite jezika, kulture i nacionalnog pisma, raditi i na još snažnijem pružanju ekonomske podrške narodu Republike Srpske i važnim projektima za budućnost.

Vučić je ocenio da je važno postići konsenzus ključnih političkih činilaca u Republici Srpskoj o njenoj budućnosti i veoma bliskim odnosima sa Srbijom.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side