Vučić: U Srbiji su se 15-20 godina stideli naših junaka ne bi li se održali na vlasti
14.06.2019 | 11:25h ► 22:02h Beograd

Vučić: U Srbiji su se 15-20 godina stideli naših junaka ne bi li se održali na vlasti

Vučić: U Srbiji su se 15-20 godina stideli naših junaka ne bi li se održali na vlasti Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na akademiji povodom obeležavanja 20. godišnjice bitke na Košarama da su se Srbiji u prethodnih 15-20 godina "stideli da govore o junaštvu naših junaka" ne bi li se "dodvorili onima koji su ubijali naš narod samo da bi se održali na vlasti".

On je ocenio da bi "svaka avantura bila još jedan poraz za Srbiju" i da "nema ni nas, ni njih dovoljno da bismo se večno ubijali", ali da bi i "za Albanace bio poraz svaki pokušaj da se ponovi martovski pogrom ili proterivanje Srba sa Kosova".

"Danas je najveća pobeda koju smo dužni našim herojima, i znam da se ta reč neće svima dopasti, nekakav kompromis ili dogovor. Čak i ako smo mi tu šansu propustili, neke buduće generacije moraće do toga da dođu", kazao je Vučić.

On je rekao da je na paradi održanoj povodom Dana pobede 10. maja u Nišu osetio mržnju prema sebi i ljudima koji su u njoj učestvovali.

"Kada su se prvi put pojavili borci, krenuli su da nas napadaju sa svih strana. Možda je to bilo prvi put, ali biće i svakog sledećeg Dana pobede, oni su dali sve za našu Srbiju", dodao je Vučić.

Vučić je kazao da jedini način da se "obrazloži smrt onih koji su se hrabro borili" jeste "naša sposobnost da definišemo našu zemlju, da znamo gde su joj granice, a kad te ciljeve postignemo značiće da oni nisu uzlud dali svoje živote".

Akademijom održanom večeras u centru Sava, u Beogradu, obeležena je 20. godišnjica završetka bitke na Košarama.

Ta bitka vodila se od 9. aprila do 14. juna 1999. na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bio je da se presecanjem komunikacije između jedinica Vojske Jugoslavije u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija na Kosovo.

 

Vučić čestitao rođendan Trampu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je čestitao rođendan američkom predsedniku Donaldu Trampu i pozvao ga da utiče na vlasti u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije i vrati se dijalogu, saopšteno je danas iz Predsedništva u Beogradu.

"Uz najbolje želje za dobro zdravlje i ličnu sreću, kao i mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti, na dobrobit Vaše zemlje i svih njenih građana", predsednik Srbije je pozvao Trampa da poseti Srbiju "jer nijedan predsednik SAD nije to učinio skoro četiri decenije".

Srbija i SAD su - piše dalje Vučić - "iskovale prijateljstvo boreći se zajedno protiv nepravde u dva svetska rata i između nas postoje jake istorijske veze".

"Ove godine, da podsetim, obeležavamo sedamdesetpetogodišnjicu operacije Halijard, kada su vanvremenskom solidarnošću i čovečnošću, koje je pokazao hrabri narod male Srbije, u jednoj od najvećih akcija te vrste u Drugom svetskom ratu, spaseni životi više od pet stotina američkih i savezničkih vazduhoplovaca", naveo je Vučić.

"Prijateljstvo, međutim" - piše on dalje - "nije nešto što je dato jednom zauvek, treba ga čuvati i neprestano negovati. Zato želim da potvrdim svoju čvrstu volju da doprinesem razvoju političkog dijaloga i jačanju ekonomske saradnje naših dveju zemalja. Vašom posetom potvrdili biste da je želja za jačim i bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana, što bi građani Srbije znali da poštuju i cene", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je dalje napisao: "U nastojanju da odnose Srbije i SAD vratim na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, ohrabruje me činjenica da posvećujete pažnju zbivanjima na Balkanu i da ste nekoliko puta istakli spremnost da pomognete u dijalogu Beograda i Prištine, a time i rešavanju vekovnog problema Кosova i Metohije".

Ukazao je da se kroz problem Kosova "ukrštaju interesi ne samo Beograda i Prištine, već i različitih međunarodnih činilaca, čime postaje i izvor beskrajnih političkih manipulacija i nestabilnosti".

"Nikom, međutim, nije stalo do rešenja tog teškog bremena, koliko Srbiji" - piše Vučić i nastavlja: "Zato smo realno i hrabro, s voljom i verom, krenuli u potragu za trajnim rešenjem, koje bi mojoj zemlji, ali i celom regionu, omogućilo mir, stabilnost, saradnju, ekonomski prosperitet i napredak na evropskom putu".

"Ja znam, kao i svi građani Srbije" - poručio je Vučić Trampu - "da SAD imaju poseban odnos prema Кosovu i Metohiji, smatrajući ga za nezavisnu državu, koju su uvek podržavali i pomagali, posebno kroz delovanje bivše administracije predsednika Vilijama Džefersona Кlintona".

Predsednik Srbije je u poruci Trampu napisao i da, "prateći Vaš energičan rad, poštujući hrabrost ideja i otvorenost za različit, ponekad i neočekivan pristup u rešavanju problema, uveren sam da biste Vi vodili drugačiju politiku po tom pitanju. Upravo zato želim Vas da zamolim da utičete na Prištinu da ukine štetne takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji, kako bi dijalog, sa ciljem pronalaženja kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja, mogao da bude nastavljen".

"To me asocira na reči Nikole Tesle, rođenog Srbina, stanovnika Amerike, koji je zadužio ceo svet: 'Neka budućnost kaže istinu, procenite svakog čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio' " - piše u rođendanskoj čestitki Vučića Trampu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side