Vučić: Država će znati da se oduži medicinskim radnicima za zasluge u vreme pandemije
22.05.2020 | 12:30h ► 13:02h Beograd

Vučić: Država će znati da se oduži medicinskim radnicima za zasluge u vreme pandemije

Vučić: Država će znati da se oduži medicinskim radnicima za zasluge u vreme pandemije Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, na prijemu za medicinske radnike, da će država znati da se oduži za sve ono što su uradili za vreme pandemije korona virusa i da će do kraja godine dodatno poboljšati uslove u kojima rade.

"Osim divljenja, aplauza i zahvalnosti, šta još možemo da vam damo? Na ovo pitanje država će dati pravi odgovor - mnogo bolje uslove rada, veću platu, sigurnost i bolje bolnice. Ni tada nećemo moći da kažemo da je dug vraćen, nego samo da je smanjen", rekao je Vučić na svečanosti u Palati Srbija.

Vučić je ocenio da je država već mnogo toga promenila u zdravstvu u proteklom periodu, ali da to nije dovoljno i da će uložiti još novca i truda da stanje bude bolje.

"I tih deset odsto koliko smo uvećali plate zdravstvenim radnicima, to je tek početak. Pre kraja godine ćemo da stvari poboljšamo da ne morate da maštate da odete u druge zemlje. A postaraćemo se da poboljšamo uslove i za one druge ljude koji rade u bolnicama, koji se trude da bolnice budu čiste i dezinfikovane", rekao je on.

Predsednik je rekao da će, šta god ko bude rekao i pokušao da relativizuje njihov napor, lekari i medicinske sestre zauvek ostati junaci i heroji otadžbine jer su radili ono što niko drugi nije mogao.

"To su dani vaših muka, ali i dani vaše slave i podviga. Svoje roditelje i svoju decu dali smo vama u ruke, jer smo više verovali vama nego sebi... Čerčil je u Drugom svetskom ratu rekao jednu rečenicu o britanskim pilotima koju ću ja ponoviti: 'Nikada toliko mnogo nas nije dugovalo toliku zahvalnosti tako malom broju vas'. Vas kojih nikada nije bilo dovoljno a uspeli ste da vas bude dovoljno za sve nas. Zahvaljujući vama imamo budućnost i ovom zemljom će hodati ljudi. Zahvaljujući vama možemo ponovo da otvaramo škole, a ne bolnice", rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će sačekati Vidovdan (28. jun) kako bi odlikovao jedan broj medicinskih radnika, jer želi da se vidi koliko poštovanje država pridaje njihovom radu.


Srbija će po rastu BDP-a ove godine biti najuspešnija u Evropi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija po privrednom rastu ove godine biti najuspešnija zemlja u Evropi.

"Ne samo da nećemo imati pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine od munus dva, nego neće ni biti negativnog rasta. Po stopi rasta bićemo prva zemlja u Evropi, bićemo najuspešniji", rekao je Vučič novinarima.

Kako je istakao, takav rezultat je posledica teških reformi koje su sproveđene od 2014. godine, kao i rekordnog rasta stranih investicija.

"U prvom kvaratalu ove godine strane direktne investicije su iznosile 837 miliona evra, što je rast od 3,7 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, iako smo u martu imali 20 dana epidemije", kazao je Vučić.

Dodao je da će do kraja godine biti problema sa investicijama i izvozom, ali manjih nego što se očekivalo.

"Zato ćemo uvećati javne investicije, a podsticaj rastu biće i 'helikopter mani', odnosno novac koji je isplaćen građanima, kao što je pomoć od 4.000 dinara penzionerima, 100 evra svim punoletnim građanima, povećanje plata od 10 odsto zdravstvenim radnicima", rekao je Vučić.

Komentarišući nedavno obećanje da će plate u javnom sektoru biti povećane do kraja godine Vučić je rekao da sada ne može da kaže koliko će iznositi povišica, ali da svakako neće biti jedan, dva ili tri odsto.

"Veliki" daju sebi pravo da sve vide kao njihov interes


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se evropske države više bave diskusijom o Beogradu i Prištini i dodao da "veliki" sebi daju za pravo da je sve njihov interes i da "imaju pravo da urade sve što stignu".

Na konferenciji za novinare u Palati Srbija, Vučić je kazao da velikim zemljama nije važno šta Srbi i Albanci misle o rešavanju pitanja Kosova.

Govoreći o albanskim organizacijama u SAD koje su uputile predsedniku Donaldu Trampu pismo u kojem traže da promeni politiku na Balkanu, koju vide kao rezultat srpskog lobiranja, Vučić je rekao da nikada ne potcenjuje incijative Albanaca u Americi jer je reč o "snažnom faktoru".

"Moramo da vodimo računa o tome. Ne mislim da je Tramp na strani Srbije, ali mislim da je čovek koji želi da čuje i našu stranu", kazao je on.

Komentarišući kritike dela medicinske struke zbog načina na koji se Srbija suočila sa pandemijom korona virusa, Vučić je rekao da ima mnogo više onih koji "kibicuju i dobacuju" od onih koji rade.

"Ima mnogo onih koji kibicuju i dobaciju, i uvek ih je bilo više od onih koji naporno rade i koji svojim trudom, znojem, krvlju i radom pokušavaju da nešto ostvare. Slava i čast pripada onima koji rade, a ne onima koji dobacuju", kazao je on.


O razmeni teritorija slušao sam samo u medijima, ne komentarišem to

 

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu "nikada u životu" niko nije rekao da postoji ideja o razmeni 17 srpskih sela na Kosovu za Preševo, Bujanovac i Medveđu i da takve stvari nikada nije komentarisao jer je o njima slušao samo u medijima.

"Ne odgovaram na te ideje jer je to potpuno besmisleno. Kada pogledate Medveđu, možete samo da se nasmejete jer u Medveđi živi 6,5 odsto Albanaca. A pod kakvim su sporom Bujanovac i Preševo? Nisam primetio da jesu. U Bujanovcu živi 42 odsto Srba, ne razumem o čemu se radi? Kakvih 17 sela, pa mi imamo na severu četiri srpske opštine i još šest nepriznatih većinskih opština", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

On je rekao da nema problem sa tezom da se kosovsko pitanje na može rešiti promenom granica.

"Evo imamo i mi svoje granice i po Ustavu Srbije i po Rezoluciji 1244. I da vidim šta ćete sada da radite", rekao je on.

Vučić je rekao da je i na sastanku sa ambasadorima Kvinte nedavno upitao šta oni vide kao realno rešenje problema Kosova, osim "praznih priča koje prodaju novinama".

"Na to još nisam dobio odgovor. Nazirem šta bi to moglo da bude. I ako je to ono što ja nazirem, moj odgovor će biti: 'Ne!'", rekao je on.

Vučić je rekao da se plaši toga što mnogi misle da je rešenje problema na Balkanu isključivo u ponižavanju Srbije, a da to nije moguće jer će se problem samo uvećavati ako se nastavi sa pravljenjem disbalansa u regionu.

"Sve na Balkanu mora da bude plod kompromisa a pobede mogu da se traže samo u ekonomiji, ne i u teritorijama i proterivanju drugih", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje o događajima u Crnoj Gori, Vučić je rekao da je očigledno da neki mogu da hapse crkvene velikodostojnike i da ne trpe nikakve posledice.

"A mi da smo to uradili, posledice bi bile ogromne. Tačka", rekao je Vučić.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja