21.05.2018 | 10:05h ► 13:22h Beograd

Vučić i Alijev pozdravili uspešan razvoj bilateralnih odnosa

Vučić i Alijev pozdravili uspešan razvoj bilateralnih odnosa Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsedniku Srbije Aleksandaru Vučiću priređen je danas zvaničan doček u Bakuu na početku dvodnevne posete posle čega je imao sastanak sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, prenosi azerbejdžanska agencija APA.

Dvojica predsednika su tokom sastanka pozdravili uspešan razvoj bilateralnih odnosa u više oblasti uključujući političke i ekonomske. Oni su takođe ukazali na dobar potencijal za dalje proširenje veza između Azerbejdžana i Srbije i razmenili poglede o više drugih pitanja od zajedničkog interesa, navodi agencija.Na sastanku je ukazano da zvanična poseta predsedniak Vučića doprinosi razvoju odnosa dve zemlje.

Dvojica predsedinka su zatim prisustvovalai plenarnom sastanku delegacija Srbije i Azerbejdžana kao i ceremoniji potpisivanja više bilateralnih dokumenata, prenosi agencija APA.

Između ostalog potpisan je Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu, navodi agencija.

Iz Beograda je najavljeno da će delegacije dve zemlje potpisati sporazume o vazdušnom saobraćaju i o međunarodnom drumskom saobraćaju.

Ti sporazumi stvoriće uslove za otvaranje direktne avio linije na realciji Beograd - Baku, ali će i doprineti većoj ekonomskoj i trgovinskoj razmeni između Srbije i Azerbejdžana, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 

Potpisani sporazumi o saradnji Srbije i Azerbejdžana u vazdušnom i drumskom saobraćaju

Predstavnici vlada Srbije i Azerbejdžana potpisali su danas u Bakuu sporazume o saradnji dve zemlje u vazdušnom i međunarodnom drumskom saobraćaju, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"U pitanju su dva važna sporazuma, jednim ćemo unaprediti saradnju u oblasti izgradnje putne infrastrukture i dalje razvijati trgovinske i ekonomske odnose s Azerbejdžanom, dok potpisivanjem Sporazuma o vazdušnom saobraćaju stvaramo uslove za odvijanje vazdušnog saobraćaja između dve zemlje, kroz uspostavljanje direktnih letova na relaciji Baku-Beograd i obrnuto", kazala je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je potpisala te sporazume kao članica državne delegacije Srbije u zvaničnoj poseti Azerbejdžanu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Istakla je da su dobri politički odnosi odličan preduslov za uspešnu saradnju dve zemlje u oblastima ekonomije i infrastrukture, i dodala da očekuje učešće azerbejdžanskih firmi u realizaciji novih velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

"Otvoreni smo za saradnju sa Azerbejdžanom na novim projektima. Kompanija Azvirt je naš pouzdan partner, što smo prethodno i pokazali izgradnjom deonice Koridora 11 od Ljiga do Preljine", rekla je ministarka.

Kako je saopšteno, Zorana Mihajlović je u Bakuu potpisala i Sporazum o saradnji u oblasti karantina i zaštite bilja između vlade Srbije i Azerbejdžana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao je sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Potpisana su i dva memoranduma, o saradnji ministarstva zdravstva u oblasti zdravstva i medicinske nauke i o saradnji ministarstava pravde Srbije i Azerbejdžana.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma

  Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

  Tema broja: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma -- Politička zloupotreba istorije: Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”. Piše: Ivana Pejčić

 • Ukinuta prvostepena presuda žandarmima za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog Ukinuta prvostepena presuda žandarmima za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog

  Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su sedmorica pripadnika Žandarmerije osuđena uslovno na šest do osam meseci zatvora jer su tokom Parade ponosa 2014. godine fizički napali braću tadašnjeg predsednika Vlade Srbije i gradonačelnika Beograda - Andreja Vučića i Predraga Malog i dvojicu pripadnika Vojske Srbije.

 • Tači: Susret u nedelju je prvi sastanak finalne faze dijaloga Tači: Susret u nedelju je prvi sastanak finalne faze dijaloga

  Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas kako će sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za vikend biti "prvi sastanak finalne faze dijaloga" o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da je to jasno iz poziva visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

 • Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su novinarska i medijska udruženja na današnjoj vanrednoj sednici Radne grupe za bezbednost novinara u Beogradu, upoznata s "nekim detaljima istrage" nestanka novinara Stefana Cvetkovića.

 • Šabić: Političari se menjaju kada dođu na vlast Šabić: Političari se menjaju kada dođu na vlast

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić poručio je danas u Novom Pazaru građanima i novinarima da koriste svoja prava i da insistiraju na njima do kraja.

 • Dačić: Tači hoće da utvrdi granice jer one ne postoje Dačić: Tači hoće da utvrdi granice jer one ne postoje

  Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da kosovski predsednik Hašim Tači želi da utvrdi granice jer one "ne postoje".

 • Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su novinarska i medijska udruženja na današnjoj vanrednoj sednici Radne grupe za bezbednost novinara u Beogradu, upoznata s "nekim detaljima istrage" nestanka novinara Stefana Cvetkovića.

 • Hodžaj: Stolica u UN uporedo sa formiranjem ZSO Hodžaj: Stolica u UN uporedo sa formiranjem ZSO

  Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj izjavio je danas da će do formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) doći uporedo sa učlanjenjem Kosova u Ujedinjene nacije.

 • Brnabić: Srbija neće dozvoliti izbacivanje Srba sa Kosova Brnabić: Srbija neće dozvoliti izbacivanje Srba sa Kosova

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se u međunarodnoj zajednici ne zna dovoljno o patnjama Srba sa Kosova i Metohije i ukazala na sve veći broj incidenata i napada na Srbe na tom području.

 • Krivična prijava Zrenjaninaca zbog problema s vodovodom Krivična prijava Zrenjaninaca zbog problema s vodovodom

  Građanska inicijativa iz Zrenjanina "Zajedno za vodu" koju čine organizacije građana i političke partije, predala je danas tamošnjem Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv "N.N. lica" zbog, kako se navodi, zloupotreba u vezi sa izgradnjom gradskog postrojenja za prečišćavanje vode.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side