Vučić: Najviši interes Srba na Kosovu i Metohiji je mir
20.01.2018 | 10:00h ► 16:10h Beograd / Banjska / Kosovska Mitrovica

Vučić: Najviši interes Srba na Kosovu i Metohiji je mir

Vučić: Najviši interes Srba na Kosovu i Metohiji je mir Foto: Beta / Saša Đorđević
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Kosovskoj Mitrovici da je najviši interes Srba mir i da im je u ovom trenutku to najpotrebnije.

"Mislim da je najviši interes Srba mir i opstanak i ostanak na vašim ognjištima i da imate budućnost za svoju decu. Nemate drugu kuću i ne želimo da ovo ikada napustite, to je interes države Srbije", rekao je Vučić posle razgovora sa predstavnicima političkih stranaka, građanima i privrednicima na Tehnološkom fakultetu.

Na zahtev nekih od okupljenih da se Srbima na severu obezbedi oružje, Vučić je rekao da je takvih zahteva bilo i na sastanku koji je održan iza zatvorenih vrata.

"Moj odgovor je bio da će Srbija da pomogne u davanju novca za vrtiće, škole, zdravstvene ustanove. Molimo vas da nas pustite da ne koristimo oružje, bolje je da ja razgovaram sa Tačijem ili Haradinajem milion puta nego da jedan metak bude ispaljen bilo gde", rekao je predsednik Srbije.

Navodeći da je na razgovor pozvao predstavnike svih političkih partija a ne samo vlasti, Vučić je izrazio zahvalnost što su se odazvali svi koji kako je kazao, odlučuju na severu Kosova i Metohije.


Foto: Beta / Saša Đorđević

"Sastanak je trajao tri sata, vodili smo teške razgovore o sprovođenju Briselskog sporazuma, oko poštovanja rezolucije 1244, izgradnji puteva ali i o uspostavljanju većeg jedinstva i poverenja ne samo na severu Kosova već svuda. Svi su o svemu govorili otvoreno, dobro smo se razumeli iako nismo morali u svemu da se saglasimo", kazao je Vučić.

On je naveo da su učesnici sastanka u severnom delu Kosovske Mitrovice najčešće pominjali strah od eventualnog upada iz južnog albanskog dela grada.

"Siguran sam da niko ne pomišlja i da mu neće pasti na pamet da sklanja Srbe sa njihovih ognjišta", kazao je Vučić dodajući da će Srbija voditi takvu politiku da može da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, Vučić je kazao da razrešenje tog zločina smatra ključnim za nestanak straha kod ljudi i izgradnju drugačijeg pogleda na budućnost.

"Prištinske institucije sada imaju priliku da pokažu šta će da učine. Čije god da je ime ubice i nalogodavca, srpsko, albansko ili stranca, prema počiniocima i nalogodavcima nikakve milosti neće biti", kazao je predsednik Srbije.

 

Razmenjivaćemo informacije, sačekaćemo rezultate istrage

Vučić je danas u Banjskoj na Kosovu kazao da će Beograd i Priština razmenjivati informacije o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, iako je Srbija tražila da učestvuje u istrazi a kosovske vlasti to nisu odobrile.

"Mi ćemo razmenjivati informacije. Ali ćemo da sačekamo ne priče za novine, već konačne rezultate istrage, ako se to ne desi onda će nam mnoge stvari biti jasnije", rekao je Vučić u manastiru Banjska.

Vučić je rekao da ima tri poruke za Srbe, prva je da moraju da opstanu i ostanu na Kosovu, druga da je došao da razgovaraju o tome ko može da im garantuje bezbednost i treća da je neophodno pronaći nove dodatne mehanizme za borbu protiv kriminala i korupcije u sopstvenim redovima.

"Srbi moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima, a država Srbija je pomagala i pomagaće više u budućnosti. Ne sme da nas bude manje na zemlji na kojoj smo uvek živeli, za to ćemo se kao država boriti na sve načine", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je došao i da poruči Albancima da neretko imaju različite interese sa Srbima, ali i da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir.


Foto: Beta, AP / Visar Kryeziu

"Da višedecenijske i viševekovne razmirice rešimo, da obezbedimo trajnost tog mira i sigurnost za svaku srpsku i svaku albansku porodicu", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio da će država uložiti još 250 miliona dinara u obnovu manastira Banjska kao i da predstoji završetak izgradnje naselja "Sunčeva dolina" u Zvečanu za oko 300 porodica raseljenih Srba sa Kosova i Metohije.

Predsednika Vučića u manastiru Banjska dočekao je vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

"Poseta predsednika Vučića za sve nas na Kosovu i Metohiji je veoma značajna. Mi koji danas živimo na ovim prostorima teškim životom, ne možemo da opstanemo bez države Srbije. Potrebno je da imamo snage, hrabrosti i strpljenja, ali jedino uz svesrdnu pomoć države moći ćemo da istrajemo. Kao i dosad", rekao je Teodosije.


Foto: Beta, AP / Visar Kryeziu

On je dodao da se manastir Banjska obnavlja poslednjih nekoliko godina uspešno, a posebno prilogom predsednika Vučića nakon čega su se uključili i drugi.

"To nam daje nadu da i u ovo teško vreme možemo da obnovimo svetinje i učvrstimo naše prisustvo na Kosovu i Metohiji", kazao je Teodosije.

 

Predsednik Srbije položio venac na mesto ubistva Olivera Ivanovića

Predsednik Vučić položio je danas je u severnom delu Kosovske Mitrovice venac na mesto ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Vučić je prethodno izjavio u Banjskoj da će Beograd i Priština razmenjivati informacije o ubistvu Ivanovića, iako je Srbija tražila da učestvuje u istrazi, a kosovske vlasti to nisu odobrile.

"Mi ćemo razmenjivati informacije. Ali ćemo da sačekamo, ne priče za novine već konačne rezultate istrage. Ako se to ne desi, onda će nam mnoge stvari biti jasnije", rekao je Vučić u manastiru Banjska.

Poseta predsednika Srbije protiče uz pojačano prisustvo pripadnika Kosovske polcijske službe koji su od jutros u više navrata zaustavljali saobraćaj na putevima koji vode ka severu Kosovske Mitrovice.


Foto: Beta, AP / Visar Kryeziu

Ima ih u većem broju nego obično i na svim raskrsnicama u gradu, javlja reporter Bete.

U severnom delu Kosovske Mitrovice, Vučić će u zgradi Tehničkog fakulteta razgovarati sa predstavnicima Srba .

Sastanak je zatvoren za javnost, a obraćanje predsednika Srbije očekuje se posle njegovog završetka.

Vučića je dočekao predsednik Srpske liste i gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić a na ulicama i u blizini Tehničkog fakulteta uprkos hladnom vremenu i snegu okupljen je veliki broj građana.

Predsednik Srbije je danas započeo posetu Kosovu, a s njim su i direktor Kancelarija za Kosovu i Metohiju Marko Đurić i direktor Bezbednosno informativne agencije Bratislav Gašić.


Foto: Beta, AP / Visar Kryeziu

 

----

Predsednik će u popodnevnim satima obići i Laplje Selo kod Prištine, gde će u Domu kulture razgovarati sa građanima.

Vučić je posetu Kosovu najavio u utorak, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost koja je usledila posle ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Ivanović je ubijen iz vatrenog oružja kada je na njega pucala za sada nepoznata osoba. Ubijen je sa šest metaka ispred sedišta stranke čiji je bio lider.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side