Vučević: Novi Sad budući centar veštačke inteligencije
18.09.2019 Novi Sad

Vučević: Novi Sad budući centar veštačke inteligencije

Vučević: Novi Sad budući centar veštačke inteligencije Foto: Beta / Dragan Gojic
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević razgovarao je danas u svom kabinetu sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem o mogućnosti da se u Novom Sadu otvori Centar za izučavanje veštačke inteligencije.

"Za Novi Sad koji već ima izuzetne ustanove osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, jak univerzitet, naučno-tehnološki park koji će biti otvoren u narednom periodu, zatim Biosens institut, veliki značaj bi imao budući Centar veštačke inteligencije jer bi se time naš grad apsolutno utemeljio kao lider u oblasti informaciono-komunikacione tehnologije", rekao je Vučević, a prenosi njegov kabinet.

Dodao je da jak obrazovni sistem u toj oblasti predstavlja potrebu i preduslov ukoliko neko želi da bude konkurentan, zadrži mlade ljude, privuče nove investicije i ima dobre rezultate na svim poljima, pa i na polju ekonomije.

"To se svakodnevno potvrđuje i u razgovoru sa investitorima koje kod Novog Sada privlači upravo činjenica da imamo dobre fakultete i dobru bazu za zapošljavanje", kazao je Vučević.

On je Šarčeviću predložio da se za potrebe budućeg Centra za veštačku inteligenciju na raspolaganje stavi SPENS, gde bi se na taj način popunili oni kapaciteti koji komercijalno nisu interesantni."SPENS je dobro pozicioniran, nalazi se blizu Univerzitetskog kampusa i Naučno-tehnološkog parka, a tu planiramo i velika ulaganja u smislu rekonstrukcije objekta. Izazov će predstavljati smeštajni kapaciteti jer ih nemamo dovoljno. Verujem da će se Ministarstvo u tom smislu angažovati, a Grad je naravno spreman da pomogne", rekao je Vučević.

On je zahvalio ministru što je Novi Sad prepoznao kao adresu za takvu investiciju.

Šarčević je ocenio da Novi Sad ima dobre i kvalitetne obrazovne ustanove i univerzitet koji broji skoro 55.000 studenata i zaslužuje respekt i prema evropskim kriterijumima.

On je naveo da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zajedno sa Kabinetom predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić oformilo tim koji će se baviti izradom Strategije u oblasti veštačke inteligencije.

"Da bi se ova ideja realizovala, morali smo doneti Zakon o fondu za nauku, zatim Zakon o nauci i istraživanjima kako bi imali mogućnost da obezbedimo sigurne plate istraživačima. Planiramo da u početku formiramo centre u Novom Sadu i Beogradu, a kasnije još jedan centar u Trsteniku koji će umrežiti znanje inženjera iz kragujevačkog i niškog univerziteta", rekao je Šarćević.

On je dodao da projekat započinje početkom oktobra kada delagacija kineske kompanije "New Dragon" dolazi u Srbiju, samim tim i u Novi Sad gde će im biti predstavljene i ponude za prostor i kadrove.

"Oni će dati opremu što je veoma značajno, jer se radi o veoma skupoj opremi, a mi bismo obezbedili dva trening centra tehnološkog razvoja iz kojih bi se kasnije razvila i industrija", kazao je Šarčević.

Precizirao je da druga faza podrazumeva gradnju Razvojnog centra, na relaciji Novi Sad - Beograd, u kojem bi trebalo da se zaposli 120 doktora nauka iz oblasti veštačke inteligencije i robotike, dok ni u trećoj fazi bila izgrađena fabrika robota specijalizovanih za potrebe obrazovanja, koji bi radili sa profesorima u tandemu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side