Vučelić: Kurak bio u mom privatnom obezbeđenju
15.05.2017 | 13:46h ► 14:33h Beograd

Vučelić: Kurak bio u mom privatnom obezbeđenju

Vučelić: Kurak bio u mom privatnom obezbeđenju Foto: prtscr ytb
Bivši funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Milorad Vučelić izjavio je danas u Specijalnom sudu da je u njegovom privatnom obezbeđenju bio i Miroslav Kurak, optužen za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Vučelić je u nastavku suđenja za ubistvo Ćuruvije rekao da je i na dan ubistva vlasnika "Dnevnog telegrafa" bio u porodičnoj kući u Crvenki, bez obezbeđenja.

On je naveo i da ne zna koji broj telefona je koristio Kurak, kao i da ga je o ubistvu Ćuruvije, koga je lično poznavao, obavestio tadašnji predsednik Demokratske stranke Zoran Đinđić.

Vučelić je u vreme kada ga je Kurak obezbeđivao smenjen sa mesta generalnog sekretara SPS-a, a privatno obezbeđenje je uzeo, kako je rekao, po savetu prijatelja Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića.

On je rekao i da je tada, pošto je ostao na funkciji predsedniak Upravnog odbora "Telekoma" (mreža o64) odlučio da uzme mobilne telefone sa druge mreže (063) objasnivši da su "dva ili tri broja" koristili članovi obezbeđenje.

Vučelić je rekao da se ne seća ko su sve bili pripadnici obezbeđenja i da ih nikada posle nije video niti razgovarao s njima.

Naveo je i da su te telefonske brojeve koristili članovi obezbeđenja "Peca i Zoran" i da misli da je jedan od tih brojeva koristio i Kurak.

Na pitanje Kurakov pravnog zastupnika, advokata Stevana Protića, da li zna koji telefonski broj je koristio Kurak, Vučelić je ogovorio odrečno.

"Mislim da je jedan telefon koristi Kurak, ja sam imao svoj... i danas koristim telefon s mreže 063", rekao je Vučelić.

Ti telefonski brojevi, kako je rekao, "jedino su što me dovodi u vezu sa slučajem" ubistva Ćuruvije.

Po optužnici, Kurak je na dan ubistva Ćuruvije koristio broj telefona sa mreže 063.

On je rekao i da je poznavao Ćuruviju i da su bili u kontaktu, uglavnom na njegov zahtev.

Vučelić je rekao i da se Ćuruvija viđao s predsednicom JUL-a Mirom Marković, ali da ne zna "prirodu njihovo odnosa".

"Ćuruvija nije krio svoje susrete s Mirom... a i ja mislim da novinar treba da se viđa sa svakim, i s najboljim i s najgorim", rekao je Vučelić.

Po njegovim rečima, odnosi Ćuruvije i Mire Marković su proizvodili "neprilike, odgovoranja i političke tračeve u SPS".

Rekao je i da pretpostavlja da se Ćuruvija viđao sa Slobodanom Miloševićem, ali da ne zna o čemu su pričali.

Pravni zastupnici porodice Ćuruvija i optuženih, advokati Rajko Danilović i Zora Dobričanin Nikodinović su u sasvim suprotno ocenili današnja svedočenja.

Dobričanin Nikodinović je navela da današnje ročište "predstavalja zatrpavanje predmeta" svedocima tužilaštva, a da sud nije odgovorio na njen zahtev da se telefonski razgovori, zbog poštovanja zakona, izuzmu iz predmeta.

Danilović je rekao i da se danas čula "jedino potvrda činjenice da je telefon čiji je broj lociran u blizini mesta događa (ubistva Ćuruvije), koristio Kurak".

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem svedoka Nataše Radače koja je bila zaposlene u firmi preko koje su plaćani telefoni za Vučelićevo obezbeđenje.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo.

Za njegovo ubistvo optuženi su načelnik Državne bezbednost (DB) Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić koji je, kao i Radonjić, uhapšen u januaru 2014.

Optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side