VSS traži veću zaštitu nezavisnosti i primenu principa podele vlasti
23.07.2018 Beograd

VSS traži veću zaštitu nezavisnosti i primenu principa podele vlasti

VSS traži veću zaštitu nezavisnosti i primenu principa podele vlasti Foto: pixabay.com
Visoki savet sudstva posle razmatranja trenutne situacije u pravosuđu Srbije, a posebno nacrta amandmana na Ustav Srbije o kojem se izjasnila i Venecijanska komisija, zahteva veću zaštitu sudske nezavisnosti i doslednu primenu principa podele vlasti, kao i da u potpunosti bude uključen u izradu konačnog teksta amandmana.

Visoki savet ponovio je da smatra da je bilo neophodno da se oformi radna grupa za izradu Ustavnih amandmana, u čijem sastavu bi bili predstavnici pravosuđa, nauke i strukovnih udruženja, koja bi razmotrila sve primedbe i sugestije iz Mišljenja Venecijanske komisije.

Visoki savet sudstva predložio je posle sednica održanih 19. i 20. jula, da se uredi pitanje odnosa tri grane vlasti (izvršne, parlamentarne i sudske) i odredi sadržina sudske vlasti koja pripada sudovima.

Visoki savet traži da se garantuje materijalna nezavisnost sudova (sudski budžet) i sudija (plate, penzije), sloboda izražavanja i udruživanja sudija, a da se institucija za obuku u pravosuđu sistemski i detaljno uredi zakonom, kao nezavisna državna institucija dostupna, pod zakonom određenim uslovima, svima bez diskriminacije, uz tranzicione odredbe koje se tiču sadašnjih sudijskih pomoćnika.

Takođe, traži se i da se propišu razlozi za razrešenje sudija koji će isključiti svaki neodređeni pojam, zadrži garancija nepremestivosti sudija iz važećeg Ustava, zadrži definicija Visokog saveta sudstvaiz važećeg Ustava po kojoj je Visoki savet nezavisan i samostalan organ koji obezbeđuje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija i zadrži neparan broj od 11 članova saveta.

Traži se i da se propišu odgovarajući kriterijumi za člana Visokog saveta sudstva i način izbora članova koje ne biraju sudije, tako da bude izbegnuta mogućnost da ti članovi budu povezana grupa istomišljenika pod uticajem vladajuće većine i da se odustane od rešenja "raspuštanju" Visokog saveta u slučaju da to telo ne odluči u zakonom određenim pitanjima iz svoje nadležnosti, u roku od 30 dana od dana kada je o tome prvi put odlučivao.

U saopštenju se traži da se izostavi ustavna formulacija iz amandmana III da u suđenju mogu učestvovati i sudijski pomoćnici i da se briše treći stav amandmana V o nezavisnosti sudija kojim je propisano da se zakonom uređuje način na koji se obezbeđuje da sudovi jedinstveno primenjuju zakon.

Kako kako je u preporukama naveo Visoki savet sudstva, treći stav amandmana X Vrhovni sud Srbije treba da dopuni tako da glasi: "Vrhovni sud Srbije obezbeđuje jedinstvenu primenu zakona od strane sudova".

Visoki savet sudstva traži da se njegove nadležnosti regulišu tako da zakonodavac može da ih proširi i po vrsti i po broju zaduženja/ovlašćenja, kako to omogućuje važeći Ustav i uređuje Zakon o Visokom savetu sudstva.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side