VSS: Razmotriti nelinearno povećanja plata, pet odsto za više činove, deset za niže
21.09.2019 Beograd

VSS: Razmotriti nelinearno povećanja plata, pet odsto za više činove, deset za niže

VSS: Razmotriti nelinearno povećanja plata, pet odsto za više činove, deset za niže
Vojni sindikat Srbije (VSS) pozvao je danas Ministarstvo odbrane da se pre najavljenog povećanja plata u javnom sektoru, razmotri mogućnost nelinearnog povećanja plata zaposlenima u Vojsci Srbije, tako da oficiri od čina majora, kao i državni službenici od zvanja samostalni savetnik, dobiju povećanje plate od pet odsto, a ostali u visini od deset odsto.

"Mišljenja smo da najavljeno povećanje plata zaposlenima u Vojsci Srbije od devet odsto, drugačijom preraspodelom sredstava, može da postigne pozitivniji efekat od linearnog povećanja, imajući u vidu da su trenutne razlike u primanjima zaposlenih u Vojsci Srbije nerealno velike i nesrazmerne, što stvara veliko nezadovoljstvo kod većine pripadnika Vojske", navodi se u saopštenju.

VSS je naveo da je svakako normalno i prirodno da postoje razlike u platama različitih kategorija zaposlenih, u svakoj vojsci pa i u Vojsci Srbije, ali da isto tako nije normalno i prihvatljivo da oficir čina potpukovnik, ili pukovnik, prima skoro dve plate kapetana ili više od dve plate podoficira.

Dodaje se da ta razlika sa najavljenim povećanjem od devet odsto ponovo postaje veća.

"Imajući u vidu da je donošenje pravilnika kojim se uredjuju plate u Vojsci Srbije, u nadležnosti ministra odbrane, pozivamo vas da izmenom ili dopunom tog pravilnika ili nekim drugim odgovarajućim aktom kao što je npr. odluka, izvršite racionalniju raspodelu predstojeće povišice plate i da razmotrite mogućnost povećanja plata na način na koji smo to ovde predložili", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će predloženom inicijativom smanjiti velike razlike u platama zaposlenih u Vojsci Srbije, i postići, kako je navedeno, socijalni mir i veće zadovoljstvo kod onih koji su stub vojske i čine njen najveći deo.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side