23.05.2018 Novi Sad

Vojvodina: Sekretar traži hitno rešenje nesuglasica između KCV i fakulteta

Vojvodina: Sekretar traži hitno rešenje nesuglasica između KCV i fakulteta Foto: Wikipedia
Predstavnici Kliničkog centra Vojvodine (KCV) i Medicinskog fakulteta u Novom Sadu održali su danas sastanak u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo sa ciljem da se reše neslaganja između rukovodstva ove dve institucije, zbog kojih je prekinuta praktična nastava studenata.

Klinički centar Vojvodine i Medicinski fakultet u Novom Sadu trebalo je još pre više meseci da potpišu sporazum koji bi definisao uslove za obavljanje studentske praktične nastave i specijalističkog staža u KCV, što je redovna praksa, ali je KCV fakultetu tražio velike iznose naknade.

KCV je od fakulteta tražio 10.000 dinara za praktičnu nastavu po studentu u jednom semestru, za specijalistički staž nezaposlenih 50.000 dinara godišnje i 100.000 dinara za specijalizante koji su zaposleni na KCV.

Sastanak u Pokrajinskoj vladi incirao je sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, jer su sukobi oko sporazuma eskalirali u poslednja dva dana, napominjući da u ovoj situaciji najveće posledice "trpe studenti i da je to nedopustivo".

Nakon sastanka, postignut je dogovor da će rukovodstvo Medicinskog fakulteta pristupiti nalaženju rešenja za finansiranje praktične nastave u KCV i da će potpisati sporazum o saradnji.

Predstavnici Kliničkog centra Vojvodine obavezali su se da će do potpisivanja sporazuma i rešavanja nesuglasica, "izaći u susret studentima Medicinskog fakulteta i dopustiti nesmetano obavljanje praktične nastave".

Potpisan sporazum o međusobno regulisanim obavezama stupiće na snagu 15. oktobra 2018. godine sa početkom nove školske godine.

Dekan Medicinskog fakulteta Snežana Brkić rekla je da završetak ovogodišnjeg letnjeg semestra "neće biti ugrožen zbog kratkotrajnog prekida praktične nastave".

Lokalni radio 021 ranije je izveštavao da je u pozadini sukoba te dve ustanove izbor dekana Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, koji je mesecima opstruisan, jer se članovi Saveta fakulteta koji bi trebalo da odlučuju o izboru za novog dekana "ne pojavljuju na sednicama".

Dekan će biti biran između aktuelnog upravnika Betanije Tihomira Vejnovića, potpisnika apela 650 javnih ličnosti koji su podržali Aleksandra Vučića u kandidaturi za predsednika, i sadašnje dekanice Snežane Brkić, koja nije pripadnica stranke, ali je vezana za slučaj uzbunjivačice Bojane Bokorov sa Instituta za onkologiju Vojvodine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side