Vojna vežba "Slovensko bratstvo 2016" do 9. novembra
03.11.2016 Beograd

Vojna vežba "Slovensko bratstvo 2016" do 9. novembra

Vojna vežba "Slovensko bratstvo 2016" do 9. novembra Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Multinacionalna vežba "Slovensko bratstvo 2016" počela je danas i trajaće do 9. novembra na aerodromima i poligonima Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U taktičkoj vežbi učestvuje 212 pripadnika Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije, 56 pripadnika Oružanih snaga Republike Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.

Cilj vežbe je unapređenje operativnih sposobnosti za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka za izvođenje protivterorističke operacije u multinacionalnom okruženju.

Oficir za planiranje vežbe je komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković, a rukovodilac vežbe - zamenik komandanta Specijalne brigade pukovnik Miroljub Čupić.

Tokom vežbe biće prikazano izvršenje padobranskog i helikopterskog desanta, desantiranje borbenih oklopnih vozila, obezbeđenje desantne prostorije, izvršenje marša, posedanje linije blokade, izvršenje napada na terorističku bazu, izviđanje pobunjeničkih položaja upotrebom bespilotnih letelica, artiljerijska priprema napada, vazduhoplovna vatrena podrška napada, sanitetska evakuacija, dejstvo na oteto vozilo i uništenje eksplozivne naprave.

Od 3. do 6. novembra na automatizovanom strelištu "Orešac", intervidovskom poligonu "Pasuljanske livade", aerodromima "Kovin" i "Batajnica", biće izvedena zajednička uvežbavanja pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije, dok će vežba biti izvedena od 7. do 9. novembra.

Medijsko praćenje vežbe planirano je 7. novembra na aerodromu "Kovin" (ukoliko meteo-uslovi budu povoljni) i 9. novembra na intervidovskom poligonu "Pasuljanske livade", o čemu će predstavnici medija naknadno biti detaljnije obavešteni.

Pripadnici oružanih snaga Ruske Federacije i Belorusije, učesnici multinacionalne vežbe "Slovensko bratstvo 2016", sleteli su juče na aerodrom Batajnica gde ih je dočekao komandant Specijalne brigde VS brigadni general Zoran Veličković, oficir za planiranje vežbe.

Poželevši dobrodošlicu učesnicima vežbe, Veličković je istakao da je reč o tradicionalnoj vežbi koja se u okviru međunarodne vojne saradnje izvodi treći put sa oružanim snagama Rusije, a drugi sa kolegama iz Belorusije.

"Cilj vežbe je unapređenje i podizanje operativnih sposobnosti, pre svega, u protivterorističkim dejstvima zajedno sa pripadnicima ruskih i beloruskih oružanih snaga", naveo je Veličković, a saopštilo Ministarstvo odbrane.

Zamenik načelnika Štaba vazdušno-desantnih snaga Oružanih snaga Rusije general-major Oleg Olegovič Poljgujev, rekao je da je jedna od najboljih jedinica specijalnih snaga ruskih vazdušno-desantnih snaga realizovala prebacivanje snaga u Srbiju, gde će u narednim danima pokazati kako se uspešno dejstvuje protiv potencijalnih neprijatelja.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Prvi zamenik načelnika Štaba Komande za specijalne operacije oružanih snaga Belorusije pukovnik Oleg Ivanovič Pejčevski izrazio je zahvalnost srpskim i ruskim kolegama koji su omogućili beloruskoj vojsci da učestvuje u ovoj vežbi, naglašavajući da su jedinice beloruskih vazdušno-desanatnih snaga sposobne da izvedu sve zadatke sa najvišom ocenom.

U Srbiju su juče doputovali i članovi Ansambla vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Rusije koji će zajedno sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", održati koncerte, za pripadnike Vojske i građanstvo 6. novembra u Niš i za učesnike vežbe 13. novembra u Pančevu, dodaje se u saopštenju.

 

Na vežbi "Slovensko bratstvo" 718 učesnika

Na vojnoj vežbi "Slovensko bratstvo 2016" učestvovaće 718 vojnika, pripadnika oružanih snaga Ruske Federacije, Belorusije i Srbije, a ta vežba jedna je od ukupno 26 vežbi koju naša vojska ima u međunarodnom okruženju ove godine, rekao je danas portparol Vojske Srbije kapetan korvete Jovan Krivokapić.

"Koristiće se više oružanja, oklopna borbena vozila, kvad vozila, biće atraktivnih prikaza, kao što su građani imali prilike da vide 2014. na vežbi u Sremu", rekao je Krivokapić za RTS i precizirao da će učestvovati 450 pripadnika VS, 212 pripadnika oružanih snaga RF i 56 pripadnika oružanih snaga Belorusije.

Osnovni cilj vežbe, kako je istakao, jeste uvežbavanje taktika i postupaka u protivterorističkoj borbi u multinacionalnom okruženju, a odvijaće se na poligonima, automatizovanom strelištu Orešac, aerodromima u Kovinu, Batajnici, Nišu, intervidovskom poligonu Pasuljanske livade.

"Ove godine, planirano je 26 različitih vežbi, najvećim delom sa partnerskim zemljama i od tog broja, dve vežbe su sa oružanim snagama RF. Ne treba takođe zanemariti činjenicu da Vojska Srbije sarađuje sa 60 zemalja, kada se govori o vojnoj međunarodnoj saradnji i beležimo veliki broj aktivnosti na svim poljima", rekao je Krivokapić.

Ističe da rad u multinacionalnoj sredini pruža mnoge benefite, te da naši vojnici prilikom tih vežbi rade u jednoj drugoj sredini, sa pripadnicima drugih vojski, koriste druge jezike, engleski ili ruski i unapređuju operativne i funkcionalne sposobnosti.

Zajednička uvežbavanja pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Rusije i Belorusije koja počinje danas trajaće do 6. novembra.

autor: MŽ izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side