VOICE: Zgrada RTV završena, ali nije tehnički opremljena i do daljnjeg neće biti useljena
26.11.2019 Novi Sad

VOICE: Zgrada RTV završena, ali nije tehnički opremljena i do daljnjeg neće biti useljena

VOICE: Zgrada RTV završena, ali nije tehnički opremljena i do daljnjeg neće biti useljena
Nova zgrada Radio-televizije Vojvodine (RTV), vredna 3,2 milijarde dinara, završena je u smislu građevinskih radova, ali nije tehnički opremljena i do daljnjeg neće biti useljena, a takođe nije poznato na koji način će biti obezbeđena sredstva za tehničko opremanje zgrade i za nameštaj, iako je RTV u međuvremenu "postao podstanar", naveo je danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

VOICE navodi da ni država ni Pokrajina u narednoj godini ne nameravaju da izdvoje novac neophodan za stavljanje novog objekta u punu funkciju.

RTV je juče u svom jutarnjem programu imao živo uključenje iz novog televizijskog i radijskog studija u novoj zgradi, što je u programu predstavljeno kao "puštanje signala iz nove zgrade", iako je to uključenje silom prilika realizovano na opremi koju RTV već koristi, a signal je emitovan putem optičkog kabla.

"I tu nije bio kraj improvizacije za potrebe 'istorijskog trenutka' - simboličkog početka emitovanja programa sa istog mesta na kojem se, do bombardovanja 3. maja 1999, nalazila zgrada nekadašnje RTV Novi Sad - jer je bilo neophodno čak i dovlačenje postojeće, nimalo impresivne scenografije", naveo je VOICE.

U tekstu se navodi da u predlogu budžeta Srbije nisu predviđena izdvajanja za zgradu RTV-a, a VOICE-u je u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama rečeno da ni taj sekretarijat "u narednoj godini ne planira bilo kakva izdvajanja za zgradu RTV, kao ni Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine".

"Ni dinara", istakao je za VOICE direktor te Uprave Nedeljko Kovačević odgovarajući na pitanje kolika će ta uprava uložiti u zgradu RTV-a u 2020. godini.

Na pitanje da li ima ideju odakle će biti plaćena nabavka kancelarijskog i drugog nameštaja te tehničko-tehnološko opremanje zgrade, za šta je direktor RTV Miodrag Koprivica rekao da im je potrebno "oko 12 miliona evra", Kovačević je odgovorio odrečno.

"Ne znam kako će to biti finansirano, sve što me se ne tiče, ja ni ne pitam", kazao je Kovačević.

U međuvremenu, AP Vojvodina je letos postala vlasnik imovine u Ulici Ignjata Pavlasa, koju je decenijama unazad koristio Radio Novi Sad, u kojoj se nalazi i uprava RTV-a, a koja uključuje i zdanje Studija M.

Televizija Vojvodine je od 1999. godine i rušenja zgrade u NATO bombardovanju, podstanar u zgradi koja je u vlasništvu Naftne industrije Srbije.

Pokrajina planira da u zgradi u Ulici Ignjata Pavlasa napravi Muzej 20. veka, a do donošenja tog rešenja, nad tim objektima bila je upisana svojina Republike Srbije dok je RTV imao pravo korišćenja.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side