VOICE: Srbijagas krenuo u preuzimanje DP Novi Sad Gasa, smenjen direktor
18.10.2019 Novi Sad

VOICE: Srbijagas krenuo u preuzimanje DP Novi Sad Gasa, smenjen direktor

VOICE: Srbijagas krenuo u preuzimanje DP Novi Sad Gasa, smenjen direktor
Upravni odbor Društvenog preduzeća "Novi Sad Gas" smenio je danas većinom glasova dosadašnjeg direktora Jovu Vujanovića i imenovao za novog zastupnika Milana Đukića, izvršnog direktora za pravne poslove u "Srbijagasu".

Ovo je prvi korak "Srbijagasa" ka preuzimanju "Novi Sad Gasa", koji prema tom preduzeću ima dugovanja koja se mere u milijardama dinara, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Novi direktor Novi Sad Gasa Milan Đukić potvrdio je svoje imenovanje i rekao da je Agencija za privredne registre registrovala promenu danas u 16 časova.

"Moj plan je da DP Novi Sad Gas bude što pre preuzet od strane Srbijagasa na osnovu potraživanja koja postoje od ovog preduzeća", rekao je Đukić za VOICE.

Na pitanje koliko ta potraživanja iznose, Đukić je kazao da su ona "predmet spora" i da će biti naknadno utvrđena, ali je dodao da su "veoma ozbiljna i visoka".

Pozivajući se na podatke Narodne banke Srbije, VOICE navodi da je "Srbijagas" blokirao DP "Novi Sad Gas" još 26. februara prošle godine i da je iznos blokade na današnji dan 8.881.281.060,62 dinara.

Kako je VOICE ranije pisao, Društveno preduzeće Novi Sad Gas, koje se bavi distribucijom gasa i gasifikacijom, imalo je milionska dugovanja prema Srbijagasu, uprkos tome što godinama unazad ovo društveno preduzeće ima dobru naplatu za gas.

Kako je VOICE pisao 2016. godine, sumnjalo se da je DP "Novi Sad Gas", na čelu sa Vujanovićem, nelegalno gradio gasnu infrastrukturu i nejasno je na osnovu čega je to preduzeće korisnicima gasa sa takve infrastrukture naplaćivalo račune.

Direktor Vujanović je u isto vreme bio predstavnik nekoliko firmi koje su sarađivale sa DP Novi Sad Gas, a preko firme koja je tada bila registrovana na njegovoj adresi pokušavao je i da otkupi dug koji je nastao dok je bio na čelu DP Novi Sad Gas, čime bi se stekli uslovi da firma na njegovoj adresi postane vlasnik DP Novi Sad Gas.

Međutim, ni dan-danas nije jasno ko je stvarni vlasnik ovog preduzeća, jer je u APR-u još uvek naznačeno da je reč o društvenom kapitalu, navodi VOICE.

U maju ove godine Srbijagas je na osnovu duga kupio većinski udeo u firmi "Bijeljina gas" iz Bijeljine, čiji je većinski vlasnik bilo DP Novi Sad Gas.

VOICE je pokušao da stupi u kontakt sa Jovom Vujanovićem, ali on nije bio dostupan za komentar.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side