14.01.2018 Novi Sad

VOICE: Radio-televizija Vojvodine na korak od bankrota

VOICE: Radio-televizija Vojvodine na korak od bankrota
Radio-televizija Vojvodine nalazi se u veoma teškoj finansijskoj situaciji i ukoliko nastavi da posluje na ovaj način u narednom periodu preti joj bankrot, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

 

Podaci do kojih je došao VOICE (www.voice.org.rs), pokazuju da pokrajinskom javnom medijskom servisu preti bankrotstvo jer je poslovne prihode u 2016. "umanjio za neverovatnih" 1,6 milijardi dinara u odnosu na 2014. godinu, dok podataka za prošlu godinu još nema, iako prognoze nisu dobre.

Da je finansijska situacija u RTV-u krajnje kritična, potvrdio je i Upravni odbor te medijske kuće, koji je u novembru prošle godine usvojio plan finansijske konsolidacije, koji predviđa mere štednje u svim segmentima poslovanja, navodi VOICE i dodaje da je besparica u RTV-u do te mere izražena da će menadžment plate za januar isplatiti isključivo zahvaljujući pozajmici koja je dobijena od Vlade Srbije.

Kombinovani model finansiranja RTV-a doveo je do toga da godišnje raspolaže sa 170 miliona dinara manje u odnosu na period pre uvođenja televizijske takse, priznao je i sam menadžment te kuće.

Kako se navodi u dokumentu u koji je VOICE imao uvid, za poslednje dve godine RTV je zabeležio 340 miliona dinara gubitka, preciznije od kada je uveden kombinovani model finansiranja javnih medijskih servisa Vojvodine i Srbije.

Menadžment RTV-a smatra da je dodatni problem stvorio način raspodele sredstava od TV takse na teritoriji Vojvodine, prema kojem se 30 odsto sredstava prebacuje RTS-u, a 70 odsto RTV-u. Sredstva koje se od taksi prikupe na teritoriji centralne Srbiji stoprocentno dobija RTS.

Rukovodstvo RTV-a najavilo je da će zbog toga tražiti promenu načina raspodele, tako što bi RTV ubuduće dobijao 80 odsto, a RTS 20 odsto sredstava od TV takse sa teritorije Vojvodine.

Takođe, rukovodstvo RTV-a je procenilo da bi za normalno finansiranje javnih servisa visina takse sa sadašnjih 150 dinara morala biti veća od 200 dinara, ali takva inicijativa nigde zvanično do sada nije obelodanjena.

Strukovni sindikat i Sindikat Nezavisnost RTV-a nedavno su najavili da će njihovi članovi - a to je više stotina zaposlenih u toj medijskoj kući - biti prinuđeni da podnesu tužbu nadležnom sudu zbog nezakonitog umanjenja plata za 10 odsto, koje je na snazi od novembra 2014. godine.

Ukoliko bi radnici na sudu dobili novac koji im je godinama skidan s plate, to bi moglo dovesti do potpune blokade poslovanja pokrajinskog javnog medijskog servisa, navodi VOICE.

Sindikalci kao argument navode pogrešno tumačenje Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, pod koji su potpali i RTV i RTS.

Predstavnici Sindikata "Nezavisnost" RTV-a su sredinom oktobra 2017. zatražili od rukovodstva RTV-a spisak zaposlenih u pojedinim redakcijama RTV-a kojima su, bez obzira na tešku finansijsku situaciju, u međuvremenu povećane zarade i koji je bio razlog za to, ali odgovor do danas nisu dobili.

Od Klema je zatražena informacija i koliko je osoba zaposleno u RTV-u od trenutka primene Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru koje se RTV samoinicijativno pridržava, dok su istovremeno dugogodišnji radnici RTV-a zbog te zabrane prebačeni na ugovore sa agencijom za zapošljavanje, ali ni na to pitanje odgovor im još nije stigao.

Iako udeo zarade od marketinga u ukupnom prihodu RTV-a nije poznat, staro je pravilo da pad gledanosti neminovno dovodi i do pada prihoda od reklama, piše VOICE.

"Naime, sve ovo dešava se u momentu kada pojedine emisije Prvog programa televizije, posebno informativnog programa, doživljavaju strahovit pad gledanosti, što potvrđuju i redovna istraživanja gledanosti. Ona pokazuju da emisije poput Dnevnika 1 gleda manje od dva procenta televizijskog auditorijuma u Vojvodini", piše VOICE.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma

  Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

  Tema broja: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma -- Politička zloupotreba istorije: Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”. Piše: Ivana Pejčić

 • Vučić: Idem u Brisel ali nisam optimista zbog izjava koje stižu iz Prištine Vučić: Idem u Brisel ali nisam optimista zbog izjava koje stižu iz Prištine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u nedelju putovati na nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, ali da je "prilično obeshrabren" u pogledu uspeha tih razgovora, imajući u vidu izjave koje su prethodnih dana stizale s Kosova.

 • Opozicija u Nišu traži da se o aerodromu ne glasa u Skupštini grada Opozicija u Nišu traži da se o aerodromu ne glasa u Skupštini grada

  Odbornici ujedinjene niške opozicije najavili su danas da će na sednici Skupštine Niša tražiti da sa dnevnog reda bude skinuta tačka o predaji aerodroma "Konstantin Veliki" državi, a ako njihov predlog ne bude usvojen glasaće protiv odluke o poklanjanju aerodroma.

 • Savez za Srbiju pita zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer Beograda Savez za Srbiju pita zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer Beograda

  Zamenik šefa odborničke grupe "Saveza za Srbiju" u beogradskom parlamentu Nikola Jovanović upitao je danas vladajuću koaliciju u Beogradu zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer u glavnom gradu.

 • Meteorolozi upozorili na sutrašnje pogoršanje vremena u Srbiji, mogući jaki pljuskovi i grad Meteorolozi upozorili na sutrašnje pogoršanje vremena u Srbiji, mogući jaki pljuskovi i grad

  Republički hidrometeorološki zavod je danas izdao upozorenje za sutra, petak, zbog plјuskova, uz grmlјavinu, osetan pad temperature i jak, povremeno olujni vetar, širom Srbije.

 • Tadić: Društvo talac Vučićevog poimanja sveta u kojem se ne razaznaje laž Tadić: Društvo talac Vučićevog poimanja sveta u kojem se ne razaznaje laž

  Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije i predsednik države u dva mandata Boris Tadić ocenio je danas da je celokupno srpsko društvo u ulozi taoca Vučićevog i naprednjačkog poimanja sveta u kojem se više "ne razaznaje istina od laži, zlo od vrline i nenormalno od normalnog".

 • Poslanici opzicije kritikovali izjavu premijerke o Kosovu Poslanici opzicije kritikovali izjavu premijerke o Kosovu

  Poslanici opozicije u Skupštini Srbije kritikovali su danas izjavu premijerke Ane Brnabić o Kosovu i Metohiji i zatražili održavanje posebne sednice Skupštine o Kosovu.

 • Pronađen još jedan komad skupštinskog mobilijara nestalog 5. oktobra Pronađen još jedan komad skupštinskog mobilijara nestalog 5. oktobra

  U Sokobanji je pronađen još jedan komad mobilijara nestalog 5. oktobra 2000. iz zgrade tadašnje Skupštine SRJ tokom demonstracija zbog nepriznavanja izbornih rezultata, saopšteno je danas iz kabineta predsednice Skupštine Srbije.

 • Sejdinović: Koordinaciono telo će rešavati probleme na medijskoj sceni Sejdinović: Koordinaciono telo će rešavati probleme na medijskoj sceni

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da su predstavnici medijskih udruženja prihvatili da učestvuju u izradi nove medijske strategije, dokumenta koji će u budućnosti imati uticaj na medijsku scenu, samo pod uslovom da se otvori paralelni proces, kroz koji će se razgovarati i rešavati aktuelni problemi medijske scene.

 • VOICE: Država nenamenski troši sredstva od eko takse VOICE: Država nenamenski troši sredstva od eko takse

  Nestabilan sistem subvencionisanja i veliko kašnjenje u isplati stvorio je velike probleme postrojenjima za preradu otpada, a najviše ispaštaju životna sredina i građani, dok država nenamenski troši sredstva prikupljena od eko takse, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side