VOICE: Još nije zakazano suđenje za prebijanje albanskih mladića u Novom Sadu
06.10.2019 Beograd

VOICE: Još nije zakazano suđenje za prebijanje albanskih mladića u Novom Sadu

VOICE: Još nije zakazano suđenje za prebijanje albanskih mladića u Novom Sadu Foto: pixabay
Protiv četiri osobe za koje se sumnja da su 7. oktobra prošle godine pretukle dvojicu mladića albanske nacionalnosti u Futoškoj ulici u Novom Sadu podnet je optužni predlog zbog krivičnog dela učestvovanje u tuči iz člana 123. Krivičnog zakonika Srbije, ali suđenje u Osnovnom sudu još nije zakazano, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

"Optužni predlog podnet je Osnovnom sudu u Novom Sadu 19. marta ove godine. Pošto, što je vrlo neobično, sud još nije zakazao glavni pretres, iz Osnovnog javnog tužilaštva nisu mogli da saopšte bliže informacije o ovom slučaju", navodi VOICE (www.voice.org.rs).

Dodaje se da je na osnovu optužnog predloga, jasno da je tužilaštvo procenilo da napad nije bio motivisan međunacionalnom netrpeljivošću, iako je u prvim reakcijama bilo i takvih izjava.

Predsednik Matice Albanaca Demo Beriša rekao je za VOICE da je "uveren da je napadačima smetalo što su te večeri čuli razgovor na albanskom jeziku", ali je dodao da će motiv napada utvrditi sud.

"Moj stav je da će se u toku glavnog pretresa doći do pravog motiva napada na mladiće, te da će sud pravilno postupiti u konkretnom slučaju", kazao je Beriša.

U napadu su povređena dva mladića, Ć.M. (20) iz Prizrena teško i hospitalizovan je, a drugi, G.B. (24) iz Novog Sada lakše.

Ć. M. je za VOICE kratko rekao da ne želi sada ništa da komentariše i da će sve informacije biti poznate nakon suđenja.

Lakše povređeni mladić G.B. je prošle godine nakon incidenta za 021 rekao da ne može da tvrdi da su napadnuti zato što su pričali na albanskom jeziku, pošto počinioci nisu mogli da ih čuju. Rekao je i da misli da su se na meti našli slučajno pred grupom huligana koja je već učestvovala u tuči na tom mestu.

Novosadska policija uhapsila je prošle godine, dan posle napada, osumnjičene V.R. (22), D.R. (23), M.Z. (19) i J.P. (24) i teretila ih je za krivična dela nasilničko ponašanje i teška telesna povreda.

Napad su tada osudile brojne organizacije, stranke, državni i pokrajinski vrh.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side