Vodič kroz vojnu obavezu
18.11.2011 Beograd

Vodič kroz vojnu obavezu

Vodič kroz vojnu obavezu
Vojni rok u Srbiji nije trajno ukinut i može se ponovo uvesti. Zbog toga je razumljivo što je predlog Srpske napredne stranke za uvođenje intenzivne pešadijske obuke za one koji nisu služili vojni rok, uprkos ublažavajućim objašnjenjima, uzburkao javnost i uznemirio mladiće stasale za uniformu.

SNS je objasnila da ne predlaže ponovno uvođenje vojnog roka, već da bi sve trebalo da bude na dobrovoljnoj osnovi. Međutim, činjenica je da u Srbiji već postoji institut dobrovoljnog služenja vojnog roka od tri meseca, ali i da služenje vojske nije zauvek ukinuto.

“Služenje vojnog roka je obustavljeno i, ako se pokaže potreba za tim, može da bude reaktivirano”, kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.

Zbog toga će i mladići koji zbog ukidanja vojnog roka nisu prošli vojnu obuku i dalje biti u evidenciji VS, a mogu da se nadaju vojnom pozivu samo ako dođe do opšte mobilizacije.

 “Treba omogućiti svima koji to žele da dobrovoljno služe, jer se zbog nedostatka sredstava mnogi odbijaju”, kaže penzionisani general Ninoslav Krstić.

U dva uputna roka ove godine je po 500 mladića dobrovoljno obuklo uniformu na tri meseca, ali interesovanje je bilo veće te je odbijeno 2.500 dobrovoljaca. Za vreme roka oni primaju platu od 150 evra.

Kad zagusti Vojska Srbije može da se osloni i na rezervni sastav. Osim pasivne rezerve uskoro će biti uvedena i aktivna rezerva pa će zaposleni vojni obveznici, ako to žele, moći da zamene uniformom svoj civilni posao i do pola godine.

(Opširnije u štampanom izdanju)

autor: Ratko Femić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side