VOA: Predstavnički dom Kongresa SAD jednoglasno usvojio rezoluciju o braći Bitići
23.10.2019 | 09:20h ► 14:02h Beograd

VOA: Predstavnički dom Kongresa SAD jednoglasno usvojio rezoluciju o braći Bitići

VOA: Predstavnički dom Kongresa SAD jednoglasno usvojio rezoluciju o braći Bitići
Predstavnički dom Kongresa SAD u punom sastavu po prvi put je jednoglasno usvojio rezoluciju, kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići - Ilija, Agrona i Mehmeta, objavljeno je danas na portalu "Glas Amerike" (VOA).

Po proceduri, rezoluciju treba da usvoji i Senat, nju je ;u aprilu ove godine ponovo podneo kongresmen Li Zeldin iz Njujorka, a usvojio je Odbor za spoljnu politiku Predstavničkog doma 17. jula.U dokumentu se navodi se da od napretka u rešavanju tog slučaja treba da zavisi razvitak odnosa Sjedinjenih Država i Srbije.

"Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine", navodi se u rezoluciji.

Srbija bi, prema rezoluciji, rešenje tog ubistva trebalo da postavi kao prioritet za istragu i krivično gonjenje onih za koje veruju da su odgovorni za taj zločin.

"Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za te smrti", ukazuje se u tekstu dokumenta.

Navodi se da Goran Radosavljević Guri, nekadašnji komandant policijske jedinice Žandarmerija, radi kao konsultant jedne firme u Beogradu, a takođe je i visoko pozicionirani član vladajuće Srpske napredne stranke, čiji je predsednik ujedno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Glas Amrike prenosi da se porodica ubijene braće Bitići zahvalila na angažmanu američkim kongresmenima Eliotu Engelu i Liju Zeldinu, a sada i čitavom Predstavničkom domu, zbog činjenice da im "daju snagu, koja im je neophodna da nastave da se bore za pravdu" .

"Nadamo se da će specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer i specijalni izaslanik za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel čuti ove glasove i u svom radu postaviti kao prioritet slučaj braće Bitići i pravdu za žrtve ratnih žločina. Kongres je danas pokazao da se žrtve ne mogu ignorisati", piše u saopštenju porodice Bitići.

Iljir Bitići je nekoliko puta u svojim javnim nastupima isticao da je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobio informacije, prema kojima je za ubistvo njegova tri brata odgovoran nekadašnji visoki policijski funkcioner Goran Radosavljević Guri – danas član Vučićeve vladajuće Srpske napredne stranke, piše VOA.​

Braća Mehmet, Agron i Ilija Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog, kako su tvrdili tadašnje vlasti Srbije, nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora, a potom ubijeni.

Njihova tela su otkrivena jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji na području baze koju je kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljku.

Dvojica policajaca optuženih za pomaganje u ubistvu braće Bitići, Sreten Popović i Miloš Stojanović su, prema odluci odeljenja Višeg suda u Beogradu za ratne zločine, oslobođeni krivice. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umešanosti u ubistva počinjena jula 1999.


Tači i Haradinaj pozdravili usvajanje rezolucije o braći Bitići

Predsednik i premijer Kosova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, pozdravili su danas rezoluciju Predstavničkog doma Kongresa SAD o neophodnosti rasvetljavanja ubistva državljana SAD, braće Bitići, 1999. godine u Srbiji.

"Pozdravljam usvajanje rezolucije 'Bitići' kojim se izražava nezadovoljstvo kašnjenjem Srbije u kažnjavanju krivaca za ubistvo braće Bitići od srpskog državnog aparata 1999. godine", napisao je Tači na fejsbuku.

Prema njegovim rečima, rezolucija omogućava da se to pitanje pokrene na najvišim instancama SAD, ali je to takođe dokaz da su SAD jedinstvene po pitanju Kosova, bez partijskih razlika.

"To je ohrabrenje za nas da nastavimo da tražimo pravdu za sve žrtve srpskog režima na Kosovu i da će se pravda za braću Bitići konačno uspostaviti", napisao je on.

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj je ocenio da je dobra vest jednoglasno usvajanje rezolucije američkog Kongresa za braću Bitići, ne samo za njihove porodice, već i za svedoke zločina koje su srpske vlasti počinile na Kosovu.

Haradinaj je na Fejsbuku napisao da skrivanje i negiranje ubistva Ilija, Agrona i Mehmeta dvostruki zločin počinjen nad porodicom Bitići, narodom Kosova, ali i celokupnom istorijom Albanaca, "borbom za oslobođenje i žrtvama za slobodu".

"Rezolucija, koju su SAD usvojile kao zaštitnik ljudskih vrednosti i demokratije, jasna je poruka srpskoj državi da su priznanje krivice i izvođenje pred lice pravde počinitelja masakara i ubistava Albanaca jedini put ka miru i stabilnost u regionu. Pozivamo srpske vlasti da prihvate ovu stvarnost i ne kriju činjenice i kriminalce, već da se distanciraju od njih i otvore put ka pravdi", napisao je Haradinaj.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side