18.01.2018 Priština

Vlast na Kosovu ne odustaje od inicijative za ukidanje Specijalnog suda

Vlast na Kosovu ne odustaje od inicijative za ukidanje Specijalnog suda Foto: pixabay.com
Kosovska vlast još nije "digla ruke" od inicijative za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine iako su međunarodni predstavnici na Kosovu ukazivali na teške posledice koje bi ukidanje tog suda moglo da ima, piše danas Koha ditore.

Izvori tog dnevnika u Skupštini Kosova rekli su da do sledeće nedelje može biti ponovnog pokušaja da prođe inicijativa za ukidanje Zakona o specijalnom sudu predsedništvu kosovskog parlamenta.

"U sredu Predsedništvo Skupštine Kosova je po drugi put pokušalo da u roku od mesec dana vodi napred stavljanje van snage Zakona o Specijalnom sudu. Taj cilj nije postiglo, nije uspelo u nedostatku kvoruma", piše dnevnik.

Međunarodni predstavnici na Kosovu su ukazali na teške posledice koje bi po Kosovu imalo ukidanje Specijalnog suda, dok su iz američke ambasade pomenute i posledice koje bi imali političari i poslanici koji budu glasali ili koji stoje iza inicijative za stavljanje van snage Zakona.

"Situacija se može promeniti ako poslanici budu povukli potpise. Za sada su 42 potpisa i inicijativa ostaje na snazi. Bilo kada kada se predsedništvo (parlamenta) sastane, ove ili početkom sledeće nedelje inicijativa će biti stavljena na dnevni red", kazao je za dnevnik izvor blizak predsedniku kosovskog parlamenta Kadri Veseljiju.

Prema istom izvoru, inicijativa treba da bude prosleđena vladi Kosova.

On je kazao da je Predsedništvo Skupštine Kosova dužno da postupi prema poslovniku o radu Skupštine u kojem se kaže da kada Skupština preduzme inicijativu za izradu zakona onda je Predsedništvo dužno da zatraži mišljenje Vlade Kosova, koja treba da se izjasni o predlogu zakona.

"Prema ovom članu poslovnika inicijativa poslanika, komisije ili poslaničke grupe sa ili bez mišljenja Vlade se stavlja na dnevni red plenarne sednice i ukoliko se usvoji onda se zadužuje Vlada da izradi predlog zakona. Uporedo sa ovim Vlada treba da pripremi i prateća dokumenta kao i memorandum koji se objašnjavaju dali je predlog zakona o saglasnosti sa evropskim zakonodavstvom", naveo je izvor dnevnika.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izjavio je danas da će se svi oni koji podržavaju ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine suočiti sa teškim posledicama, jer postoje i pojedinci koji moraju da odgovaraju za teške zločine koje su počinili iako su se borili za pravu stvar.

"Pokušaj ukidanja Specijalnog suda predstavlja strašan primer kada se lični interesi stavljaju iznad opšteg dobra i iznad interesa sopstvene države", kazao je Delavi i dodao da su poslanici i političari koji podržavaju ideju ukidanja Suda upoznati sa posledicama koje će snositi zbog takvih stavova.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side