18.01.2018 Priština

Vlast na Kosovu ne odustaje od inicijative za ukidanje Specijalnog suda

Vlast na Kosovu ne odustaje od inicijative za ukidanje Specijalnog suda Foto: pixabay.com
Kosovska vlast još nije "digla ruke" od inicijative za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine iako su međunarodni predstavnici na Kosovu ukazivali na teške posledice koje bi ukidanje tog suda moglo da ima, piše danas Koha ditore.

Izvori tog dnevnika u Skupštini Kosova rekli su da do sledeće nedelje može biti ponovnog pokušaja da prođe inicijativa za ukidanje Zakona o specijalnom sudu predsedništvu kosovskog parlamenta.

"U sredu Predsedništvo Skupštine Kosova je po drugi put pokušalo da u roku od mesec dana vodi napred stavljanje van snage Zakona o Specijalnom sudu. Taj cilj nije postiglo, nije uspelo u nedostatku kvoruma", piše dnevnik.

Međunarodni predstavnici na Kosovu su ukazali na teške posledice koje bi po Kosovu imalo ukidanje Specijalnog suda, dok su iz američke ambasade pomenute i posledice koje bi imali političari i poslanici koji budu glasali ili koji stoje iza inicijative za stavljanje van snage Zakona.

"Situacija se može promeniti ako poslanici budu povukli potpise. Za sada su 42 potpisa i inicijativa ostaje na snazi. Bilo kada kada se predsedništvo (parlamenta) sastane, ove ili početkom sledeće nedelje inicijativa će biti stavljena na dnevni red", kazao je za dnevnik izvor blizak predsedniku kosovskog parlamenta Kadri Veseljiju.

Prema istom izvoru, inicijativa treba da bude prosleđena vladi Kosova.

On je kazao da je Predsedništvo Skupštine Kosova dužno da postupi prema poslovniku o radu Skupštine u kojem se kaže da kada Skupština preduzme inicijativu za izradu zakona onda je Predsedništvo dužno da zatraži mišljenje Vlade Kosova, koja treba da se izjasni o predlogu zakona.

"Prema ovom članu poslovnika inicijativa poslanika, komisije ili poslaničke grupe sa ili bez mišljenja Vlade se stavlja na dnevni red plenarne sednice i ukoliko se usvoji onda se zadužuje Vlada da izradi predlog zakona. Uporedo sa ovim Vlada treba da pripremi i prateća dokumenta kao i memorandum koji se objašnjavaju dali je predlog zakona o saglasnosti sa evropskim zakonodavstvom", naveo je izvor dnevnika.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izjavio je danas da će se svi oni koji podržavaju ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine suočiti sa teškim posledicama, jer postoje i pojedinci koji moraju da odgovaraju za teške zločine koje su počinili iako su se borili za pravu stvar.

"Pokušaj ukidanja Specijalnog suda predstavlja strašan primer kada se lični interesi stavljaju iznad opšteg dobra i iznad interesa sopstvene države", kazao je Delavi i dodao da su poslanici i političari koji podržavaju ideju ukidanja Suda upoznati sa posledicama koje će snositi zbog takvih stavova.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli

  Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas, povodom stava Beograda prema krizi u Venecueli, da je Srbija na pogrešnoj strani istorije.

 • Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da razgraničenje sa Kosovom nije zvaničan predlog, nego ideja državnih zvaničnika i da će se ako postane zvaničan predlog naći pred Skupštinom Srbije i o njoj će odlučivati građani na referendumu.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Srbija i svet -- Šta određuje, a šta će određivati (spoljnu) politiku Srbije? -- Zadatak za neko buduće rukovodstvo mogao bi da bude definisanje seta prioriteta, kojim bi se politika “prema regionu” odvojila od spoljne i na neki način normalizovala. Postavljena na principima dobrosusedskih odnosa, težila bi ostvarenju punog potencijala prekogranične saradnje, zajedničkih projekata, a sve u kontekstu članstva u EU. Ovde bi posebnu korist morale imati manjine. Marko Savković*

 • Direktor Železnica podneo ostavku Direktor Železnica podneo ostavku

  Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojičić podneo je ostavku na tu funkciju navodeći da je imao opstrukcije u radu i da je bio onemogućen da raspolaže imovinom tog preduzeća.

 • Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo u kojem mu je predsednik Kine Si Đinping zahvalio na čestitki povodom kineske Nove godine i naveo da je spreman da ulaže napore da zajedno vode strateško partnerstvo dve zemlje ka većem napretku, saopšteno je danas iz Vučičevog kabineta.

 • Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja

  Agencija za borbu protv korupcije zatražila je podnošenje tužbe protiv rešenja Povernika za informacije od javnog zanačaja kojim joj je naloženo da novinarki CINS-a omogući uvid u dokumente koje su politički subjekti koristili kаo sredstvа obezbeđenjа zа kredite i zаjmove u kаmpаnjаmа zа sve nivoe izborа 2012, 2014, 2016, 2017. i 2018. godine.

 • Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić aktivnostima u okviru kampanje "Budućnost Srbije" nije prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, saopštila je danas Agencija.

 • Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja

  Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je nemoguće razgraničenje bez priznanja Kosova, navodeći da se teritorija jedne zemlje može menjati samo uz dopuštenje građana odnosno na referendumu i da je antiustavan način na koji je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio "zvaničnu poziciju Srbije" u dijalogu sa Prištinom.

 • Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo

  Srbija je zemlja društvene nejednakosti i ovim tempom biće potrebno 40 godina da u njoj bude iskorenjeno siromaštvo, rečeno je danas na tribini "Pravda se ne dobija na poklon, ona se osvaja".

 • Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU

  Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da je realno da Srbija do 2025. uđe u Evropsku uniju i da je uveren da će Priština morati da ukine takse na srpske proizvode.

 • Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu

  Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu imaće priliku da u petak tokom protesta potpišu dokument koji je nazvan "Sporazum sa narodom", a koji su pripremile opozicione političke partije i organizacije na poziv organizatora i učesnika protesta u Beogradu.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side