20.04.2019 Novi Sad

Vlasnica i direktorka TV Kanal 9 iz Novog Sada šest dana štrajkuje glađu, niko joj se nije obratio

Vlasnica i direktorka TV Kanal 9 iz Novog Sada šest dana štrajkuje glađu, niko joj se nije obratio Foto: prtscr ytb
Vlasnica i direktorka TV Kanal 9 iz Novog Sada Maja Pavlović već šest dana štrajkuje glađu, pošto - kako je rekla - država nije uradila ništa kako bi se rešili problemi te televizije, već su “stvari postale još mnogo gore”.

“I dalje štrajkujem glađu. Niko od nadležnih se ne oglašava, šest dan moga štrajka glađu država ćuti”, kazala je Maja Pavlović danas agenciji Beta.

Ona je navela da je predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić zvanično uputila inicijativu da u što kraćem roku bude zakazan sastanak na kojem će moći da iznese nagomilane probleme TV Kanal 9, ali i ostalih lokalnih i regionalnih međa u Srbiji.

Dodala je da je otvoreno pismo sa istom inicijativom uputila i predsednici Ustavnog suda Vesni Ilić Prelić.

Ona je ocenila da ni pravo ni ekonomija u Srbiji ne zavise od zakona, nego od političke volje, a da u ovom slučaju, kako je navela, “apsolutno ne postoji politička volja da se počne sa rešavanjem nagomilanih problema”.

“Zbog ovakvih i sličnih situacija je ugašeno već preko 40 medija u Srbiji, a TV Kanal 9 postoji 20 godina i učiniću sve da ne doživimo istu sudbinu”, poručila je Maja Pavlović u pismu.

Ona je ranije saopštila da odluku ostupanju u štrajk glađu neće menjati, jer nema “ni jednu drugu opciju, a ni saborca koji bi me od štrajka odgovorio”.

“Pozivam sve koji smatraju da Srbija nije pravna država i da mediji u Srbiji nisu slobodni, da mi se pridruže”, navela je Maja Pavlović u ranijoj pisanoj izjavi za javnost.

Dodala je da postupak pred Upravnim sudom, zbog kojeg je štrajkovala glađu prošle godine, ni nakon skoro godinu dana nije završen.

“Kanalu 9 su otkazani praktično svi ugovori sa preduzećima ili ustanovama u kojima je vlast preuzeo SNS. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, nikada nije odgovorio ni na jedan naš zahtev da se održi sastanak, koji mi je obećan prošle godine, kako bi se našlo zakonito rešenje u vezi sa naknadama koje naplaćuju OFPS i SOKOJ. Sudovi naše argumente niti razmatraju niti obrazlažu, već ih odbijaju kao ‘irelevantne’ i sada su nam izvršitelji, zbog takvih presuda, blokirali račun”, navela je Maja Pavlović.

Prema njenim rečima, ni Vrhovni kasacioni ni Ustavni sud ne postupaju po predstavkama TV Kanal 9.

Dodala je da je Kanal 9 saznao da televizije bliske SNS-u uopšte ne moraju da plaćaju naknade ni OFPS-u, ni SOKOJ-u, jer ih te organizacije ne tuže, ako ni zakupe više stotina kvadratnih metara poslovnih prostora koje koriste, na najelitinijim lokacijama, koje su u vlasništvu države.

Maja Pavlović je prošle godine štrajkovala glađu pošto je ETV ugasio signal TV Kanala 9 zbog navodnog duga od 2,5 miliona dinara.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja pozvala je u utorak nadležne državne organe da pod hitno reše nagomilane probleme TV Kanal 9 iz Novog Sada, koji su prouzrokovani upravo nečinjenjem nadležnih državnih i pravosudnih organa, kako bi vlasnica i direktorka te televizije Maja Pavlović prekinula štrajk glađu.

Koalicija je upozorila da je primer TV Kanal 9 "ilustrativan za sve lokalne medije u Srbiji", jer se "protiv svih onih profesionalnih medija koji izveštavaju u javnom interesu preduzimaju najrazličitije mere kako bi bili ugušeni".

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je kolege novinare i da istraže izrečene sumnje da televizije bliske Srpskoj naprednoj stranci uopšte ne moraju da plaćaju naknade ni OFPS-u ni SOKOJ-u, jer ih te organizacije ne tuže, kao i navode da televizije bliske vlastima ne moraju da plaćaju ni zakupe više stotina kvadratnih metara poslovnih prostora koje koriste, na najelitinijim lokacijama, a koje su u vlasništvu države.

Koalicija je pozivala i na solidarnost sa kolegama sa TV Kanal 9, kao i da uplatom sredstava pomognu da račun TV Kanal 9 bude odblokiran (Banka Intesa: d.o.o. Kanal 9, Novi Sad 160-170280-38 i Poštanska štedionica: d.o.o. Kanal 9, Novi Sad 200-2639250101934-81).

Koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres, Asocijacija onlajn medija i Asicijacija medija.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje

  Proteklih nekoliko godina na konferencijama za štampu dolazilo je do agresivnog i neprimerenog ponašanja pojedinih novinara koji su, pokušajima da promene temu sastanka i napadima na članove Saveta, ometali održavanje prezentacije - kaže potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije u razgovoru za Novi magazin

 • Vučić: Đilas se krije iza bojkota da ne bi priznao izborni poraz Vučić: Đilas se krije iza bojkota da ne bi priznao izborni poraz

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da se predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas krije iza bojkota izbora kako bi zbog toga što "zna koliko su mu male mogućnosti" i da ne bi priznao izborni poraz.

 • Stojković odgovorio Šarčeviću: Imao sam telefon i dok sam bio u Srbiji Stojković odgovorio Šarčeviću: Imao sam telefon i dok sam bio u Srbiji

  Poznati genetičar Miodrag Stojković, koji je napustio Srbiju i iz Leskovca otišao na Harvard, objavio je danas, na Tviteru, da je dobio mejl sa molbom za broj telefona kako bi ga kontaktirao ministar Mladen Šarčević, na koji je odgovorio da je imao telefon i dok je bio u Srbiji.

 • PSG poručio gradonačelniku Beograda: Znamo da je voda blago, čudno upozorenje PSG poručio gradonačelniku Beograda: Znamo da je voda blago, čudno upozorenje

  Pokret slobodnih građana (PSG) poručio je danas gradonačelniku Beograda Milanu Radoičiću da je voda osnovna ljudska potreba, a vodsnabdevanje komunalna delatnost od opšteg interesa, odgovarajući na njegov poziv građanima da štede vodu i ocenu da je voda blago kojeg nismo svesni.

 • Protest završen kod hotela Bristol gde su vojni penzioneri skandirali: Niste sami Protest završen kod hotela Bristol gde su vojni penzioneri skandirali: Niste sami

  Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu uz skanidranje "Niste sami" završili su večeras šetnju i protest ispred hotela "Bristol" gde su smešteni vojni penzioneri od kojih država traži da se isele u drugi privremeni smeštaj.

 • Obustavljen saobraćaj na Horgošu zbog pada sistema granične kontrole Obustavljen saobraćaj na Horgošu zbog pada sistema granične kontrole

  Automoto savez Srbije preporučio je danas vozačima da koriste manje granične prelaze ka Mađarskoj, jer je na Horgošu zbog pada sistema mađarske granične kontrole zaustavljen saobraćaj i formirana je kolona vozila duga više od pet kilometara u sedam saobraćajnih traka.

 • Uhapšen osumnjičeni za pranje novca u iznosu blizu milion evra Uhapšen osumnjičeni za pranje novca u iznosu blizu milion evra

  Policija u Beogradu uhapsila je D.Đ. (60) nakon što je tokom pretresa u njegovom stanu pronašla blizu milion evra nepoznatog porekla, saopštio je danas MUP.

 • Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu koštaće oko šest miliona evra Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu koštaće oko šest miliona evra

  Predstavnici budžeta Kosova i Centralne izborne komisije (CIK) saglasili su se da će za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu biti potrebno oko šest miliona evra, ali da se očekuje mišljenje Ustavnog suda Kosova o nadležnostima Vlade nakon ostavke premijera, rekao je savetnik ministra finansija Ljulzim Rafuna.

 • Dačić s ambasadorima Srbije o situaciji na Kosovu Dačić s ambasadorima Srbije o situaciji na Kosovu

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u Beogradu na odvojenim sastancima sa više ambasadora Srbije informisao srpske izaslanike o situaciji na Kosovu, jednostranim aktima Prištine koji su doveli do prekida dijaloga, blokade Briselskog procesa i dolaženja do kompromisnog rešenja.

 • Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani

  Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je gradnja Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu "kao Skadar na Bojani" zbog problema sa Jedinicom za upravljanje projektima (JUP) i izvođačem radova i najavio novi tender.

 • Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane

  To nisu okrugli stolovi poznati u tranzicionom iskustvu kao oni za demoratizaciju i fer izbore s kraja osamedesetih, već simuliranje demokratije i pokušaj da buduće izbore u Srbiji slaba opozicija a priori predstavi kao falsifikovane, a vlast svoje učešće u pregovorima kao garanciju za slobodne, fer i demokratske izbore - kaže za Novi magazin politikolog i novinar Boris Varga

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side