Vladin i nevladin sektor zajedno do efikasnije borbe protiv nasilja nad ženama
14.07.2017 | 14:27h ► 15:03h Beograd

Vladin i nevladin sektor zajedno do efikasnije borbe protiv nasilja nad ženama

Vladin i nevladin sektor zajedno do efikasnije borbe protiv nasilja nad ženama Foto: pixabay
Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost i Autonomni ženski centar usaglasili su danas preporuke koje je potrebno preduzeti kako bi borba protiv nasilja nad ženama bila delotvornija, a neke od mera su elektronska evidencija svakog pojedinačnog slučaja i uvođenje nacionalne SOS linije.

U zajedničkom saopštenju navodi se da je potrebno i sistemski raditi na unapređenju kompetencija zaposlenih koji vrše procenu nasilja i koji donose odluke o poveravanju dece kako bi se izbegle greške u proceni rizika i sprečili ishodi sa tragičnim posledicama.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja treba da izvrši nadzor svih centara za socijalni rad i utvrdi obavezujuća uputstva o postupanju socijalnih radnika i ostalih lica zaposlenih u centrima za socijalni rad, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je nužno obezbediti efikasnu istragu slučajeva nasilja nad ženama i u porodici, kao i krivično gonjenje i kažnjavanje učinilaca takvih dela sankcijama koje su srazmerne težini učinjenog dela.

Iz Koordinacionog tela i Autonomnog ženskog centra naveli su i da uvođenje nacionalne SOS linije mora da bude jedan od prioriteta u najskorijem periodu, jer na taj način stručna lica pružaju žrtvama nasilja odgovarajuće informacije i psihosocijalnu podršku, ali i mogućnost da zajedno osmisle bezbednosni plan za ženu i njenu decu.

Prema mišljenju Koordinacionog tela i Autonomnog ženskog centra donošenje Strategije za borbu protiv nasilja nad ženama omogućiće se i sistematski rad na prevenciji nasilja, kao i napredak u medijskom izveštavanju o rodno zasnovanom nasilju na dugoročnom planu.

Preporuka Koordinacionog tela i Autonomnog ženskog centra resornim institucijama je i da se temeljno radi na usaglašavanju propisa sa evropskim standardima kada su u pitanju prava žrtve krivičnog dela. Iz ovih institucija naglašavaju da je potrebno definisati minimalne standarde za žrtve, što podrazumeva i definisanje mera susreta sa počiniocem krivičnog dela, viđanja dece.

Na sastanku je dogovoreno i da se Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Autonomni ženski centar redovno sastaju na mesečnom nivou, u cilju kontinuiranog praćenja sprovođenja mera za suzbijanje rodno zasnovanog nasilja.

Jača koordinacija resornih institucija, ali i intenzivna saradnja sa organizacijama civilnog društva, stručnom javnošću i medijima, preduslovi su efikasnije borbe protiv nasilja nad ženama, navodi se u saopštenju.

 

Saradnja institucija i edukacija ključne za borbu protiv nasilja nad ženama

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da u Srbiji problem nasilja u porodici godinama postoji i da je jedno od rešenja da se pooštre kazne.

Stefanović je na skupu koji su organizovali Ženska platforma za razvoj Srbije i UN Women povodom učestalog nasilja nad ženama, rekao da je samo ove godine ubijeno 19 žena, saopštile su te organizacije.

Prema njegovim rečima, pooštravanje sankcija je jedno od rešenja kao i zajednička saradnja institucija i ženskih organizacija.

Direktorka Centra za podršku ženama Biljana Stepanov složila se sa ministrom da je koordinacija i saradnja svih institucija, posebno Tužilaštva, policije i centara za socijalni rad ključna.

"Samo zajedno možemo da se borimo i rešimo ovaj problem", rekla je Biljana Stepanov i pozvala na što hitnije donošenje novog zakona o socijalnoj zaštiti.

Savetnica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Branka Drašković je podsetila da Srbija i dalje nema nacionalni SOS telefon koji bi radio 24 sata sedam dana u nedelji.

"Koordinaciono telo je pokrenulo taj proces i izborili smo se da se usvoji Pravilnik a sledeće nedelje ćemo se sastati sa predstavnicima civilnog sektora kako bismo predstavili dalje korake", rekla je Branka Drašković.

Šefica Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović rekla je da dva femicida u prethodnih nedelju dana pokazuju da dobri zakoni nisu dovoljni, da podizanje svesti mora da se intenzivira i da svi zajedno treba da rade kako bi se unapredila borba protiv nasilja nad ženama.

"Nema brzih i nema lakih rešenja ali bi svi trebalo da razmislimo u svoje lično ime i ispred svojih institucija na koji način možemo da rešimo ovaj problem", naglasila je Milana Rikanović.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side