18.10.2018 Beograd

Vlada: U Srbiji u 2017. zabeležen pad stope siromaštva

Vlada: U Srbiji u 2017. zabeležen pad stope siromaštva Foto: Novi magazin/SA
Stopa siromaštva u Srbiji smanjena je sa 8,8 odsto koliko je iznosila u 2006. godini, na 7,2 odsto u 2017. godini, pokazuju podaci o apsolutnom siromaštvu u Srbiji koje se meri prema uporedivoj metodologiji, saopštila je danas Vlada Srbije.


"Upravo ti podaci pokazuju da su kritike koje je juče iznela Demokratska stranka, kako država ne čini ništa da se siromaštvo smanji, apsolutno netačne i proizvoljne", navodi se u saopštenju.

Noviji podaci o kretanju siromaštva, kako se dodaje, ukazuju da se od 2014. godine do danas beleži konstantan pad stope siromaštva u Srbiji, tako da je stopa siromaštva u poslednjim godinama niža u odnosu na onu iz 2006. i 2007. godine.

"Na trend smanjenja siromaštva uticali su pre svega rezultati ekonomske politike prethodne i ove Vlade Srbije, a posebno sprovedene mere fiskalne konsolidacije i ukupnih ekonomskih reformi", navodi se u saopštenju.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji u drugom kvartalu ove godine iznosi 11,9 odsto i praktično je, kako se naglašava, prepolovljena u odnosu na 2012. godinu, u vreme kada je ekonomsku politiku kreirala Demokratska stranka.

Vlada Srbije je saopštila da su rezultati ekonomskih reformi i stabilizacija javnih finansija, omogućili i povećanje socijalnih davanja u Srbiji: od 2010. do 2017. godine, budžetska izdavanja za najsiromašnije povećana su tri puta, što kako je ocenjeno, pokazuje posvećenost države zaštiti najugroženijih kategorija stanovništva.

Zahvaljujući povećanim socijalnim davanjima, navode da je stopa siromaštva u 2017. godini smanjena za čak 28 odsto.

Program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike u procesu pristupanja Evropskoj uniji, koji je Vlada usvojila u maju 2016. godine, i koji se odnosi na period do 2020. godine, definiše osnovne pravce reformi u oblasti socijalnog uključivanja. Reč je, kako je precizirano, o krovnoj strategiji za socijalne politike u Srbiji, a do kraja ove godine biće objavljen izveštaj o realizaciji mera iz tog dokumenta.

"Potvrda da Vlada predano radi na smanjenju siromaštva i posebno na zaštiti najugroženijih kategorija stanovništva, ilustruje i činjenica da tokom sprovođenja mera fiskalne konsolidacije 2014. godine, nisu smanjivane penzije penzionerima sa najmanjim primanjima", dodaje se u saopštenju.

Sprovedene mere fiskalne konsolidacije, kako dodaju, bile su neophodne zbog "neodrživog stanja javnih finansija i činjenice da je Srbiju samo nekoliko meseci delilo od bankrota, što je nasleđe i (ne)odgovornost onih koji danas neosnovano kritikuju - Demokratske stranke".

Rezultati u oblasti smanjenja siromaštva pokazuju dobar trend, a Vlada Srbije ostaje posvećena tome jer se može i mora učiniti još više.

"Nastavljamo da radimo na unapređenju položaja svih građanki i građana kroz stvaranje društva jednakih mogućnosti za sve", dodaje se u saopštenju Vlade Srbije.

Navodi se i da tim Vlade Srbije za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU tim), uz podršku Švajcarske Konfederacije, predano radi na stvaranju adekvatnih politika koje će dodatno smanjiti stopu siromaštva u Srbiji.

SIPRU tim od 2009. godine pruža podršku u izgradnji kapaciteta Vlade i resornih ministarstava u razvijanju i sprovođenju politika socijalnog uključivanja.

"Ovaj tim je od 1. januara ove godine, pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije, čime je dobio centralnu ulogu u koordinaciji svih institucija koje se bave smanjenjem siromaštva, što je još jedan važan pokazatelj odlučnosti Vlade Srbije da sistemski radi na suzbijanju siromaštva", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side