12.12.2017

Vlada u narednih nekoliko dana usvaja zakon o e-upravi

Vlada u narednih nekoliko dana usvaja zakon o e-upravi Foto: Beta, Vlada Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da bi zakon o e-upravi Vlada trebalo da usvoji u narednih nekoliko dana i prosledi Skupštini.

"Završavamo i drugu fazu e-beba koji će roditeljima omogućiti da se već u porodilištima prijave za roditeljski dodatak bez obilaska šaltera", rekla je Brnabić novinarima i dodala da bi to trebalo da bude završeno do kraja godine.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je u prethodnih pet meseci, od kada postoji kancelarija za informacione tehnologije i e-upravu u toj oblasti urađeno "veoma mnogo".

Podsetila je da je Skupština usvojila Zakon o e-poslovanju koji će zajedno sa Zakonom o e-upravi i predloženim zakonom o zaštiti podataka o ličnosti činiti "ključ dobrog rada celokupne e-uprave".

Brnabić je podsetila da je u oktobru počeo da radi servis za overu zdravstvenih knjižica i da je danas otvorena mogućnost i e-plaćanja državnih usluga.

"Radi se i na centralnom registru građana. Vlada je Skupštini uputila predlog izmena Zakona o džavljanstvu koji bi trebalo da se usvoji na prvom sledećem zasedanju, a koji će omogućiti da se napravi taj centralni registar", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da se radi i na registru adresnih podataka.

"U Srbiji je još uvek više od tri miliona građana koji nemaju validne adrese jer recimo žive u ulicama gde kuće nemaju brojeve", rekla je Brnabić i dodala da će u Loznici biti urađen pilot projekat za taj registar.

Objasnila je da je iz tekuće budžetske rezerve Loznici uplaćeno pet miliona dinara da završi štampanje tabli sa nazivima ulica i brojeva kuća.

Premijerka je istakla da se nastavlja rad na ukidanju pečata kao i na uspostavljanju e-potpisa i e-arhiviranja.

"Ponosna sam na to šta je do sada urađeno. To mi daje razlog za optimizam, da ćemo brže nego što smo mislili uspeti da nadoknadimo propušteno i da ćemo moći za par godina da budemo lideri u regionu što se tiče e-uprave", naglasila je Brnabić.

 

Sa zemljama regiona razmenjujemo sve informacije vezane za bezednost

Premijerka Ana Brnabić danas je izjavila da Srbija dobro saradjuje sa zemljama regiona i da razmenjuje sve informacije koje su važne za bezbednost, kako bi se očuvala regionalna stabilnost.

"Regionalni odnosi su odlični, iako imamo otvorena pitanja. U regionu sve zemlje sa svim zemljama u regionu uvek imaju neke nesuglasice. Najvažnije je da postoji dijalog kakav do sada nije u prošlosti postojao izmedju zemalja regiona", rekla je Ana Brnabić novinarima.

Ona je to rekla na pitanje kako komentariše izjavu bivšeg premijera i predsednika Crne Gore Mila Djukanovića da su službe Srbije znale šta se sprema u Crnoj Gori u vreme prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, što je ocenjeno kao pokušaj državnog udara.

Brnabićeva je rekla da nije videla tu izjavu ali da se sa regionalnim liderima vidja gotovo jednom mesečno i da se na tim sastancima priča o svim nerešenim pitanjima i traže rešenja.

"Što se tiče Crne Gore, ne postoji ništa što nismo jedan na jedan razgovarali ili usaglasili. Ne postoje informacije koje ne delimo", rekla je premijerka.

Dodala je da Srbija sve informacije iz bezbednosnog aspekta deli sa svojim susedima "u naboljoj veri kako bi zadržali regionalnu stabilnost koja je teškom mukom ostvarena i da bi pokazali da smo jedan od stubova te stabilnosti, odnosno da Srbija pomaže kad god može i šta god da je u pitanju".

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side