Vlada u Madridu: Španija ne priznaje Kosovo, sporazum s Beogradom rešenje
19.09.2020 Brisel

Vlada u Madridu: Španija ne priznaje Kosovo, sporazum s Beogradom rešenje

Vlada u Madridu: Španija ne priznaje Kosovo, sporazum s Beogradom rešenje Foto: Pixabay
Španija i dalje ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i nastaviće da podržava dijalog Beograda i Prištine uz podršku Evropske unije sa ciljem da se postigne sveukupan politički sporazum o konačnom položaju teritorije Kosova, rečeno je iz španskog ministarstva inostranih poslova u Madridu u izjavi dopisnišvu agencije Beta u Briselu.

Kancelarija za saradnju s medijima Ministarstva inostranih poslova Španije je tako odgovorila na molbu Bete da obrazloži pisanje briselskog portala "EUobserver" da je to ministarstvo u Madridu ovom portalu saopštilo da se "španski stav može sažeti u zaključak: 'ništa bez sporazuma, sve s njim', uključujući političko priznanje Kosova i uspostavljanje diplomatskih odnosa".

Špansko ministarstvo u odgovoru Beti predočava da vlada u Madridu istrajava na stavu da ne priznaje u Prištini proglašenu nezavisnost i naglašava da "smatra da je to bio jednostran čin, suprotan pravu i španskom viđenju Evrope u različitosti, koja je tolerantna i pluralistička".

"Zbog toga ćemo i dalje podržavati dijalog uz posredovanje EU, čiji je cilj da Beograd i Priština postignu bilateralni sveobuhvatan sporazum o konačnom položaju teritorije Kosova", navodi se u poruci. 

Ministarstvo inostranih poslova Španije takođe ističe da "nedavni sporazumi (Beograda i Prištine) u Vašingtonu ni na koji način ne ugrožavaju položaj te teritorije, pa zato je i španski stav nepromenjen, kao stav u potpunosti podudaran međunarodnom pravu".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side