Vlada Srbije o dugu, zaštiti brodova i brodogradilišta i o Evropskim univerzitetskim igrama
07.11.2019 Beograd

Vlada Srbije o dugu, zaštiti brodova i brodogradilišta i o Evropskim univerzitetskim igrama

Vlada Srbije o dugu, zaštiti brodova i brodogradilišta i o Evropskim univerzitetskim igrama Foto: Novi magazin / SA
Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela odluke o dugu, zaštiti brodova i brodogradilišta u Srbiji i o predstojećim Evropskim univerzitetskim igrama u Beogradu.

Vlada je odlučila da emisijom dugoročnih državnih hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu pribavi najpovoljnija sredstva za zamenu skupljeg duga koji dospeva na naplatu 2020. godine.

"Emisijom obveznica na međunarodno tržište kapitala Republika Srbija postaje vidljiva i prepoznatljiva stranim investitorima a kroz ovaj način finansiranja smanjuje rizik i troškove zaduživanja u budućem vremenskom periodu. Ovom odlukom omogućeno je emitovanje dugoročnih državnih hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu u skladu sa najboljom evropskom praksom", navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada Srbije usvojila je danas i odluku o prevremenom otkupu dugoročnih državnih hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu, denominovanih u američkim dolarima, ranije emitovanih na međunarodnom tržištu. Cilj te odluke je poboljšanje javnih finansija, smanjenje izloženosti deviznom riziku i dalja mogućnost otplate skupljih državnih dugova.

Usvojena je i Uredbu o nacionalnom programu sigurnosne zaštite brodova i brodogradilišta s obzirom na to da Srbija ima status države članice Međunarodne pomorske organizacije i u obavezi je da usvoji propis koji reguliše tu oblast.

Na sednici je doneta odluka kojom se 5. Evropske univerzitetske igre u Beogradu 2020. godine proglašavaju projektom od nacionalnog značaja.

"Organizacija ovog prestižnog takmičenja, koje će biti održano od 12. do 25. jula 2020. godine u Beogradu, predstavlja najveći sportski događaj naredne godine u našoj zemlji i ima za cilj poboljšanje položaja univerzitetskog sporta, kao i pozicioniranje Republike Srbije na mapi univerzitetskog sporta Evrope. Beograd će tom prilikom ugostiti više od 5.000 studenata sportista iz približno 40 zemalja, sa više od 400 univerziteta", navela je Vlada u saopštenju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side